torstai 4. lokakuuta 2012

Oluthiiva

Olen nyt käyttänyt oluthiivajauhetta jokusen kuukauden. Alkusysäys aiheeseen löytyi Pentti Kossilan - Miksi sairastumme, miksi parannumme kirjasta. Se vakuutti tutustumaan tuotteeseen, etenkin kun syön pääasiassa kasvisruokaa ja riittävä B-vitamiinien saanti saattaa silloin olla epävarmaa.

Toinen mielenkiintoinen aihetta käsittelevä kirja on Antti Arstila - Kohti terveyttä, bioterapiaa kaikille. Luen suhteellisen aktiivisesti terveysalan juttuja ja uutisointia. Oluthiiva on mielestäni ollut aika hiljainen aihe. Eniten sitä koskevaa tietoa tuntuisi löytyvän vanhemmasta itsehoitoa sivuavasta vaihtoehtokirjallisuudesta.

Oluthiivassa kieltämättä on hiukan haasteellinen aromi ainakin lapsille :) Vaikka oma jälkikasvuni on aikalailla tottunut kokeileviin kokkailuihini ja kylmähermoisesti maistavat kaikki uutuudet, yhdelle heistä en saa oluthiivaa uppoamaan...

Itse otin aiemmin sillointällöin B-vitamiinivalmisteita kuuriluontoisesti pillereinä. Niistä vaan kertakaikkiaan tuli minulle niin huono olo, että purkinloput jäivät aina kaikista hyvistä päätöksistä huolimatta kaappiin...
Oluthiivaan tykästyin heti. Sekoitan oluthiiva-annokseni joka aamu marjojen ja jogurtin sekaan. Lievä oluen maku toki tulee läpi, mutta ei ollenkaan huonolla tavalla. Voin ihan rehellisesti sanoa tykkääväni oluthiivan mausta. Ja tärkeinpänä kriteerinä on siis se, että oluthiivasta en tule huonovointiseksi, mikä tapahtui käytännössä aina B-vitamiinipillerin nauttimisen jälkeen.

Oluthiiva kääntyi google-kääntäjällä brewer's yeast:iksi. Sillä hakusanalla päädyin hankkimaan ensimmäisen oluthiivajauhepurkkini. Vaihtoehtoina oli myös oluthiivalastuja ja -kapseleita. Itse en periaatteessa ota koskaan pilleröityjä- tai kapseloituja tuotteita, jos vaihtoehtona on jauhe / neste. Nyt joudun senverran antamaan periksi, että tyttärelle ostan oluthiivaa kapseleina :) Omassa jauhepurkissani annostus on kaksi rkl/vrk. Aikalailla sen verran otankin.

Nyt olen viisastunut aiheesta hiukan enempi. Vaihtoehtona Brewer's yeast-olthiivalle on myös ainakin Nutritional yeast oluthiivatuote. Nutritional yeast ei ole oluenpanemisen sivutuote, kuten brewer's yeast. Sitä valmistetaan vartavasten ja sen sanotaan olevan vapaa Candida albicans-hiivasta joka mahdollisesti aiheuttaa elimistössä hiivaongelmia.
Minulla ei ole koskaan ollut hiivaongemia, joten ihan hyvillä mielin vetelen loppuun tämän perinteisen oluthiivapurkkini. Seuraavan satsin otan kokeeksi tuota nutritional yeast:iä jauheena ja brewer's yeastia lastuina. Monet kehuvat oluhiivalastuja jopa parmesan-juuston veroisiksi ja sitä käytetäänkin mm. pastaruokien maustajana.

Oluthiiva on suhteellisen edullinen luontaistuote, joten sitä voi ilman suurempia miettimisiä hankkia yhden purkin kokeeksi. Erityisesti silloin puolustaa paikkaansa, jos olet kasvis-syöjä ja normaalit B-vitamiinit aiheuttavat pahoinvointia.


Ja jos säikähdät hiiva-sanaa, älä huoli. Oluthiivan hiiva on inaktivoitu nopeasti kuumentamalla (ymmärtäisin että pastöroimalla?). Se ei siis enää ole aktiivista hiivaa, ei röyhtäytä tai turvota. Joissain lähteissä silti kehotetaan välttämään oluhiivaa, jos elimistössä on sienitartunta tai naisilla herkkyys hiivaongelmaan.


Tässä nyt käytössäni oleva brewer's yeast oluthiivajauhe.




Jostain syystä olen nykyisin ihan hulluna puolukkasoseeseen, vaikka tiedän että se on elimistöön happoa lisäävä marja. Aamu- ja joskus välipalaksikin otan noin 1-2 dl raakapuolukkasosetta ja luonnonjogurttia.


Sekaan pari lusikallista oluthiivaa.


ja mantelilastuja, pellavansiemenrouhetta, lesitiiniä (tekee seoksesta ihanan kuohkean) ja koristukseksi siitepölyrakeita.


Kaikki sekaisin ja lopputulos on näin herkullisen värinen. Ja ihan parhaan makuinenkin setti :)


Pentti Kossila & Antti Arstila. Oman polkunsa kulkijoita molemmat...



Tässä em. herrojen kirjoista poimittuja huomioita B-vitamiinin ja oluthiivan vaikutuksista. He suosittelevat B-vitamiinin lähteeksi nimenomaan oluthiivaa. Mm. näitä löytyy oluthiivasta:

B1
Vaikutus: Kasvulle, hermokudosten hyvinvoinnille, sydämelle, lihaksille.
Lisäkäyttö: Sairauden-,  raskauden- & imetyksen aikaan, stressitilanteissa sekä ennen ja jälkeen leikkauksen.

B2
Puutosoireita: Haavaumat huulissa

B3
Vaikutus: Aivojen aineenvaihdunta, sukupuolihormonien, kilpirauhashormonien, insuliinin ja kortisonin tuottaminen, vähentämään veren kolesterolipitoisuutta, lievittämään migreeniä, reumakipuihin, tunne-elämän häiriöihin, helpottamaan käsien ja jalkojen kylmyyttä.

B5
Vaikutus: Auttaa ihosairauksissa, hidastaa vanhenemismuutoksia, helpottaa reumaoireita ja ahdistuneisuutta.

B6
Vaikutus: Punaisten verisolujen muodostuminen, keskushermoston hormonit, aineenvaihdunta, vähentää veren kolesterolipitoisuutta, nesteenpoistaja.
Puutosoireita: Iho-oireet, masentuneisuus, lihas-särky, migreeni

B9
Vaikutus: Punaisten verisolujen tuotanto, kasvaminen, paraneminen, auttaa elimistön puolustusjärjestelmää.

B12
Vaikutus: Dna:n ja Rna:n muodostuminen, valkuaisaineiden-, ja rasvojen muodostuminen, punaiset verisolut, keskushermosto, aivosolut, tärkein psyykkiseen terveyteen vaikuttava vitamiini.
Puutosoireet: Heikkous, väsymys, psyykkisiä häiriöitä, anemiaa.

PABA eli para-aminobentsoehappo
Vaikutus: Aineenvaihdunta
Puutosoireet: Väsymys, ihotaudit, anemia, hiusten harmaantuminen, hedelmättömyys ja seksuaalisen halukkuuden vähentyminen.
Pabaa käytetään estämään ihoryppyjen muodostumista.

B15
Vaikutus: Sydämen ja muiden kudosten hapenottokyky.

Oluthiivaa nautitaan pääasiallisesti B-vitamiinin lähteenä, mutta se sisältää myös aminohappoja, sekä mm. rautaa, sinkkiä, magnesiumia ja meille suomalaisille erityisen tärkeää seleeniä.

B-vitamiini on vesiliukoinen, joten yliannostuksen vaaraa ei normaaliruokavaliolla ja suositusten mukaisilla ravintolisämäärillä ole. Monet lisäävät oluthiivaa ruokienkin joukkoon. Reseptejä aiheeseen löytyy googlaamalla pastakastikkeista pirtelöihin :)

Tässä englanninkielistä faktaa Nutritional yeast-oluthiivasta:
Nutritional Yeast Powder is produced from a specially selected strain of Saccharomyces cerevisiae. This yeast is grown on enriched purified cane and beet molasses under carefully controlled conditions. This is a primary grown yeast and is therefore NOT a brewery by-product as is brewer's yeast. This ensures freedom from Candida albicans yeast.

Ja tässä Brewer's yeast-oluthiivasta:

Brewer's Yeast is an excellent source of protein and several B-Vitamins. It is produced by cultivation of Saccharomyces cerevisiae on malted barley in the production of beer. After fermentation, the yeast is separated from the beer, roller dried and debittered.

Oluthiivakapseleita myy Suomessa netissä ainakin Sinunapteekki ja Rohdoskauppa - 300kpl/6.90€.

Ja eiköhän näitä oluthiivatuotteita kapseleina, jauheena ja lastuina löydy ihan kaikista luontaistuotekaupoistakin. Jos kiinnostut kokeilemaan, niin sieltä voi tietysti kysellä aiheesta vielä lisätietoa. Jos B-vitamiinien riittävä saanti yhtään arveluttaa, niin suosittelen ehdottomasti tutustumaan edulliseen oluthiivaan.

b-vitamiinin puutosoireet / oluthiivan vitamiinit

6 kommenttia:

  1. Minä olen käyttänyt oluthiivaa suolaisten ruokien kanssa, koska se maistuu minusta vähän juustolle. Minun oluthiiva ostettu Lifista ja se on hiutaleina; ja yleensä ripottelen niitä valmiisiin ruokiin tai olen lisänyt erilaisiin dippeihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa olen kuullut, että maistuisi parmesan-juustolle. En ole vielä testannut hiutaleita. Tarkoitus kyllä on hankkia niitäkin. Dippikastikkeeseen sopii varmasti hyvin. Tuli myös mieleen kokeilla sekoittaa sitä salaatinkastikkeeseen.
      Lempi-tytär ei valitettavasti vielä huoli oluthiivaa. Kumma juttu, minusta on ihan oikeasti hyvää :)

      Poista
  2. söisin jos pystyisin ;) Ehkä vielä joku päivä, heheh :D

    VastaaPoista
  3. Itse käytän myös ruokiin antamaan juuston makua.

    VastaaPoista
  4. Hei, löysin vanhan postauksesi etsiessäni tietoa oluthiivasta. Huomasin, että olet varmaan iherbistä tilannut amerikkalaista Now Foodsin hiivaa. Oletko huomannut onko tuote GMO -vapaa? Olen myös lukenut että amerikkalaiset vehnätuotteet sisältäisivät aina pakostikin GMO:ta koska viljan siemenetkin sisältävät tms. En ole syvällisemmin perehtynyt asiaan mutta laittaa kyllä miettimään.

    VastaaPoista