sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Raakakeksit

Raakaravinto on aihe johon olen nyt pikkuhiljaa tutustellut. Puurot, smoothiet, salaatit, idätys ja hapatus ovat jo rutiineja. Leipomuksien tasolle en ole vielä päässyt. Nyt kun sain tuliaisina lautasellisen näitä ihania keksejä tai oikeastaan ihan täydellisiä välipala-ateriankorvikkeita, niin ihmettelen kyllä suuresti saamattomuuttani sillä saralla.

Kaikki uusi tietysti vaatii sen että ottaa aloituksen vaan kertakaikkiaan asiakseen. Olen selaillut ja tutkinut elävän ravinnon kirjoja ja reseptejä jo sen tuhannen kertaa. Miksi pähkinöiden ja taatelien pilkkominen, keksi- tai näkkileipätaikinan sekoitus ja niiden kuivatus ei kuitenkaan ole edennyt toiminnan tasolle... Siksi vaan kun sitä ei ole koskaan tullut tehtyä ja alku vaan vaatii sen itseään niskasta kiinni-päätöksen.

Tänään ostin jemmoiksi matkaan cashew-pähkinöitä, kuivattua aprikoosia ja kookoshiutaleita. Pakastimessa minulla on reilusti mantelia rouheena, lastuina ja jauheena. Kuivakaapissa vaniljaa, carob-jauhetta ja vaikka sunmuuta mitä. Huomenna teen oman keksisekoituksen ja kuivatan satsin saunassa ritiläkehikolla. Siitä lisää kunhan saan testierän "uunista" ulos :)



Tässä tekijän ohje kuvan kekseistä:

2,5 dl pähkinöitä ja manteleita (para-, saksan-, cashew-, hasselpähkinä)
muutama kuivattu rikitön aprikoosi (ruskea)
2,5 dl kookoshiutaleita
4-5 rkl hunajaa
3-5 rkl puolukkamehua (sitruunamehu)
seesaminsiemeniä pinnalle reilusti.

"Soseutin pähkinät, mantelit ja aprikoosit sauvasekoittimella. Kannattaa käyttää parempaa tehosekoitinta, jos on sellainen. Aprikoosit kannattaa leikata keittiösaksilla pieniksi tai käyttää terävää veistä ja pilkkoa ne.
Seokseen lisätään kookoshiutaleet ja hunaja sekä puolukkamehu. Sekoitetaan yhtenäinen  massa, tosin ei haittaa, jos jää isompiakin paloja joukkoon.
Leivipaperin avulla kääritään pötkö, josta leikataan yhtä suuria viipaleita, josta muotoillaan kakkuset. Mitä ohuempia, sen nopeammin kuivuvat. Minulla ei ollut kovin ohuita.
Pyöritellään kuorellisissa seesaminsiemenissä.
Annetaan kuivua leivinpaperilla uunin 42 asteen lämmössä noin 8-10 tuntia ja käännetään välillä."


Raaka-aineissa ei ole mitään pilaantuvaa, nämä siis käytännössä voisi lienee säilyttää jonkin aikaa huoneenlämmössä tai jääkaapissa. Minä olen pakastinfriikki :D Nämäkin keksit nyt sitten "varuiksi" laitan yksittäin pakattuna pakastimeen. Sieltä ne on helppo napata töihin matkaan välipalaksi.

Kolme keksiä vieretysten tuorekelmulle.


Pari pyöräytystä, kelmu katkaistaan ja leikataan keksit erilleen.


Sielläpä ne, töihinlähtöä helpottaa kummasti kun eväät on valmiiksi mietitty ja pakattu.



Näistä lähden huomenna virittelemään lisää herkkuja :)


Ihan paras elävän ravinnon kirja: Elsa Ervamaa - Elävä ravinto




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti