sunnuntai 3. maaliskuuta 2013

Raakanäkkäri vehnäryyneistä

Nyt täytyy sanoa että osui setti kohdilleen. Tähän mennessä ihan paras versio raakakräkkereistä mitä olen saanut sekoitettua. Ja ohje jota kannattaa ihan oikeasti kokeilla:

5dl rikottuja vehnäryynejä
2dl kurpitsasosetta
Ripaus ruususuolaa
Kuivattua kynteliä / kuminaa
(Kananmunakuorikalkkia)

Huuhtelin rikotutut vehnäryynit ja jätin likoamaan reiluun vesimäärään yön yli. Seuraavana päivänä valutin ylimääräisen veden pois ja lisäsin ryynien sekaan valmiin kurpitsasoseen (pakastettu ja sulatettu). Ripaus kananmunakuorikalkkia ja ruususuolaa.

Jaoin kokeeksi vehnäryynierän kahtia: Sekoitin puolet sauvasekoittimen kipossa ja toisen puolen kulhossa lastalla. Tässä versiossa näköjään riittää ihan kevyt ympäripyöräytys puulastalla.
Kuivatin leipälevyn puoliksi molemmista taikinaversioista. Mitään käytännön eroa ei tehosekoitetulla tai lastalla pyöräytetyllä taikinalla ollut. Toisen puolikkaan maustoin kuivatulla kyntelillä ja toisen puolen kuminalla. Hyviä molemmat mutta kyntelikräkkeri on kyllä ihan parasta :)

Jätin taikinalevyn noin 35 asteiseen saunaan kuivumaan noin vuorokaudeksi. (Takan muuri pitää saunan lämpimänä.) Kuivatus onnistuu tietysti sähköuunissakin miedolla lämmöllä / uunin päällä / jääkaapin päällä / pannuhuoneessa / vatteidenkuivatuskomerossa / lattialämmityksen päällä tai sitten ihan virallisessa kuivurissa jos on onni sellainen omistaa :) Miten nyt vaan yksinkertaisimmin käy. Mitenkään nöpönuukaa tuo kuivatusaika tai -lämpö ei mielestäni ole.

Tämä oli tähänastisista raakaleipä kokeiluistani ehdottomasti parhaan makuinen ja sen hyvän lisäksi vielä kaikkein helppotekoisinkin. Käytin nesteenä kurpitsasosetta koska sitä minulla pakastimessa piisaa...
Ja ihan mahtavaa on että keksin nyt uuden käyttökohteen sillekin. Kurpitsasoseen voi hyvin korvata soseutetulla kesäkurpitsalla (sen voi soseuttaa raakanakin) tai miksei vaikkapa porkkana- tai lanttusoseella. Myös yrttejä voi vaihdella oman maun mukaan.

Gluteenittoman version saa vaihtamalla rikotut liotetut vehnäryynit idätettyyn tattariin.





Tämä rautainen mortteli hieroo tehokkaasti kokonaiset kuminansiemenet hienoksi silpuksi.


Reunat vähän käpristyvät kuivuessa. Ei haittaa mitään.

Ihan älyttömän hyvää. Tätä jaksa hienostella... Nappasee levyn nurkasta palasen. Sipaisu voita ja toinen juustoa.

raakaleipä / raakaleivän kuivatus / kuivatettu raakaleipä / raakaleipä helppo / vehnänryynit liotus / rikotut vehnäryynit leipä resepti / raakaravinto / raakaleipä vehnästä / 

6 kommenttia:

  1. Haluan kyllä huomenna maistaa tuota :) On varmasti hyvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos on jotain jäljellä :D Laitan tänään lisää ryynejä likoamaan.

      Poista
  2. Ihanan näköistä :) pakko kokeilla!! Ihan huippu hyvä blogi! Terveisin: Riikka,aada tytön äiti.tavataan kaupalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Riikka :) Tulehan käymään. Nyt en ole ihan satavarma jäikö kaupalle näitä rikottuja vehnäryynejä. Tällä viikolla lähtee jokatapauksessa viljatilaus, joten viimeistään ensiviikon aikana niitä (ja monta muutakin hyvää :) on.
      Tätä kyllä kannattaa kokeilla. Jos nyt vaan muistan, niin otan seuraavan kerran töihin tullessani raakanäkkäriä mukaan niin pääsevät halukkaat (ja epäilijät :) maistamaan.

      Poista
  3. No on kyllä oikeen laiskan leipurin hommaa tuo, vähän liian helpolla pääsee :)

    Olen ite täällä opetellut hapatetun vaalean leivän tekoa (ihan uunissa paistamalla).
    Tietoa aiheesta on netissä aika niukasti, yhdestä blogista löysin jotain.
    En vielä kehtaisi kehua tuotoksiani ulkonäöllisesti. Maku sen sijaan
    on näissä ekoissa kokeiluissakin ollut jo mahtava, ihan eri maailmasta kuin
    hiivalla leivottu vaalea leipä. Ja hapanjuuren voi kuulemma tehdä ihan mistä vaan,
    myös vaikka tattarista. Nyt tuli mieleen että oiskohan mahollista hapattaa tuollainen jyväsatsi
    leipäjuuren avulla ja kuivattaa se? Yhdistyis molemmat hyvät ominaisuudet.

    Näitä miettii Suski joka kaiveli pari viikkoa sitten viimeiset hapankaalit tölkin pohjalta ja
    halusi hapattaa jotain korvaavaa menetetyn herkun tilalle. Jos jaksais ens syksynä takoa vielä
    vähän enemmän sitä kaalia? Ostin kirpparilta jo tosi ison ja tehokkaan pulikan!

    VastaaPoista
  4. Kiinostava aihe kyllä sekin. Minäkin siitä olen jotain lueskellut mutta kehittele sinä nyt ensin ohje tappiinsa ja kerro sitten meille laiskemmille :D
    Hyvä pointti tuo hapatus ja kuivatus. Tattaria idätin ja kuivatin - ihan toimiva setti sekin. Nyt lauteilla on idätettyä tattaria yhdistettynä kurpitsasoseeseen mutta murenee kyllä se leipä käsiin... Taidan koittaa sitoa seuraavan seoksen psylliumilla. Työt vähän nyt hidastavat näitä virityksiä mutta onpahan ideoita sitten jonossa :D

    Minulla vielä yksi purkki hapankaalia. Onnistuukohan nesteiden irrotus enää talvikaalista? Kokeillaanko?

    Minäpäs ostin ison lasipurkin :) Tai no taidan säästää sen ruskealasisen yrteille.

    Heti keväällä laitetaan alulleen se villiyrttihapatusprojekti. Odotan jo ihan tohkeissani. Sain lukijalta vinkkiä että Boris-juomaa voisi käyttää hapatuksen käynnistämisessä.

    VastaaPoista