torstai 11. huhtikuuta 2013

Kuivakakku kaakaonibseillä - gluteeniton

Eilen tein taas kahta vakioherkkuani - kuivakakkua ja hampunsiemensuklaata. Jos ette ole vielä ehtineet testailla hampunsiemenillä jatkettua tummaa suklaata, niin kokeilkaapa kerran. Se on mielestäni ihan paras setti, vaikka olen testannut melkein jokaisen mahdollisen pähkinän ja rouheen soveltuvuutta tumman suklaan maustamiseen.

Ja se otsikon kuivakakku - taas vanha ohje hiukan jalostuu - nyt testailen gluteenittomia versioita näistä hyviksi havaituista perusresepteistä.

Gluteeniton kuivakakku 

2dl tattarijauhoa
1dl tattarirouhetta
1dl riisijauhoa
1/2dl mascobadosokeria
1tl soodaa
1tl leivinjauhetta
2tl vaniljasokeria
2-3tl chiasiemeniä
1/2dl kaakaonibsejä

2 munaa
2dl creme fraichea
1/2dl saffloriöljyä (voisulaa)

Kuivia aineita yhteensä noin 5dl. Sekaan "märät" aineet, sähkövispilällä sekaisin, voideltuun vuokaan noin 175 astetta noin tunti. (Kakun pinnan voi peittää loppuvaiheessa leivinpaperiarkilla jos näyttää tummuvan liikaa.)

Kaikkien kuiva-aineiden määriä voit vapaasti vaihdella keskenään tai sinulta kaapista löytyviin jauhoihin. Minulla pääosassa oli tattari jauhona ja rouheena. Kakusta tuli todella murea ja hyvä. Eli ainakaan kuivakakkuihin ei valmiita gluteenittomia jauhoseoksia kannata käyttää - tattari sopii erinomaisen hyvin.

Sokeria lisään kuivakakkuun nykyään noin 1/2dl, enkä aina ihan sitäkään. Sitä ei oikeasti tarvita kuin ripaus maustamiseen. Öljynä voit käyttää ihan mitä sattuu öljyä kaapista löytymään tai sulatettua voita. Olen tehnyt kuivakakkuja jopa hampunsiemenöljyyn ja hyvin teki kauppansa sekin - kukaan ei huomannut mitään eroa.
Kaakaonibsit sopivat myös tosi hyvin kuivakakkuihin - niitä kannattaa aina heittää sekaan kourallinen.



Tästä tykkään - niitä euron kirppislöytöjä, keraaminen kakkuvuoka. En yhtään luota teflonin "terveellisyyteen".


Keraaminen vuokani on aika iso ja pohjaltaan neliömallinen. En vieläkään aina muista suurentaa tämän kuivakakun perusreseptin määriä. Tähän vuokaan menisi hyvin noin kolmanneksen isompi taikina kuin tuo ylläoleva resepti. Aika ruma kuva mutta hyvä kakku :D

Eiliseen hampunsiemensuklaaseen käytin:

100g levy Marabou 86% tummaa suklaata
2dl öljyhampunsiemeniä
1dl mantelirouhetta
Ripaus chilijauhetta
2tl vaniljasokeria

Sekoitus oli tosi hyvä. Tarkemman ohjeen tumman suklaan tuunaamiseen löydät TÄÄLTÄ.



En taaskaan malta olla linkittämättä edes pikkuisen faktaa tattarista. Se kun on yksi niitä "lempilapsiani" keittiössä :)

Tattari
-alentaa verensokeria
-vähentää veren kolesterolia
-sisältää kaikki kahdeksan olennaista aminohappoa
-hyvä proteiininlähde (proteiinipitoisuus 13-17%)
-hyvä antioksidanttien lähde
-sisältää runsaasti B1- ja B2-vitamiineja
-hyvä mineraalien lähde

gluteeniton kuivakakku / kuivakakku tattarista / helppo gluteeniton kakku / nopea gluteeniton kuivakakku /

4 kommenttia:

  1. Tattari tuo mieleeni aina yläasteen kotitaloustuntejen kamalan makuisen tattarileivän, jota piti valmistaa erikoisruokavaliotunnilla. Tuosta on jäänyt sellainen "kammo", etten ole tattaria myöhemmin käyttänyt. Siksi minua kiinnostaakin, maistuuko se vahvasti tässä kakussa?:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja kiitos kommentista :)
      En nyt osaa sanoa josko oma makuaistini on ihan turtunut vai eikö kakusta kertakaikkiaan vaan huomannut mitään eroa tavalliseen... Eli en usko että tästä kakusta olisi kukaan maistanut tattaria.

      Keskisen myllyn tattarituotteet ovat todella hyvälaatuisia ja mietoja. Minulla ei ole toistaiseksi kokemusta muista merkeistä (huomenna on koska mieheni kauppalistan lukutaito on vajavainen ja hän toi kotiin Myllärin tattarijauhoa :)

      On toki jo aikakin että testailen muitakin tattarilaatuja, joten ihan hyvä että näin nyt kävi. Ensiviikolla ajattelin ostaa testiin myös Cittarissa myytävää tattarilaatua jota ystäväni moitti väkeväksi. Pakko itse kokeilla josko niin voi ihan oikeasti olla, en ole sellaiseen ongelmaan vielä törmännyt.

      Keskisen myllyn tattarituotteita nyt voin ainakin suositella. Eivät ihan edullisimpia ole, mutta laadukkaita oman kokemukseni mukaan. Laitan vielä juttua muista merkeistä kunhan ehdin testailla ne keittiössä :)

      Poista
  2. Minunkaan keittiööni ei kuulu teflon, mikroaaltouuni eikä muovikaan juuri enää : D. Keittiössäkin tulee vähällä toimeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. I know Virpi, I know...
      Olet yksi suurimpia innoittajiani :)

      Poista