maanantai 24. kesäkuuta 2013

Aurinko ja raparperinlehtiä

Luvassa ihania hellepäiviä ja rapareripuskat ovat parhaimmillaan - eli muistutus kaikille ihanasta maksaa hellivästä raparperinlehtihoidosta johon tarvitaan aurinko, raparperinlehtiä ja privaatti nurkkaus pihamaalla :)




Jos löydät kirppareilta Vogelin kirjoja, niin nappaa ihmeessä matkaan. Alfred Vogel - Luonto paras lääkitsijä, lähes 800 sivua kansanomaisia neuvoja kasvien parantavista ominaisuuksista. Tiukkaa tekstiä, joka on kuitenkin kirjoitettu helpostiluettavaan muotoon.
Maksa terveyden säätelijänä on myös yksi suosikkikirjoistani. Maksa ja paksusuoli ovat terveyden tukipilarit - kirjasta löytyi mm. tämä tehokas kuona-aineita poistava raparperinlehtihoito.

Minä sain tänään vieraan Turusta. Ystävä, jonka kanssa olemme aikoinaan jakaneet lähes vuoden ajan parin neliön keulahytin maailmanympäripurjehduksella. Illaksi virittelimme männynkäpyvalkean.


Peterin tikkumakkarat :)

6 kommenttia:

  1. Olinkin jo ihan unohtanut tuon raparperilehtihoidon! :D Minusta ei olisi ehkä pihalle makoilemaan tuossa asussa, mutta pefletti-ideaa voisi kyllä käyttää! :) Hyvä juttu, että on lehdillekin jotain käyttöä, kun yleensä ne menee suoraan kompostiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Saara :)
      Ota saunaan pefletin lisäksi iso lehti harteille ja pari pienempää reisille. Ainakin kolmasosa-vartalohoito onkin sitten jo kasassa :)
      Minä tänään kyttäilin taivasta koko päivän. Vaikka ilma on tosi lämmin niin auringon edessä oli koko ajan pilveä. Idea tässä hoidossa kuitenkin on että aurinko lämmittäisi lehdet joten odottelen sitä sinisen taivaan päivää.

      Poista
  2. Tuo kuva naurattaa aina vain. Ja VAU, olet ollut maailmanympäri purjehduksella!! Kaikkea oletkin kerennyt!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Naura vaan mutta kokeile itsekin :)
      Monenlaista olen nytkin jo ehtinyt mutta mietipä mitä kaikkea vielä tulen ehtimään...

      Poista
  3. Kiinnostavat pari asiaa tuli mieleeni.

    1) Saako männynkäpynuotiossa paistaa jotain syötävää? Mä olen käsittänyt että niistä tulee myrkyllistä savua, eikä missään nimessä käpyjä sais käyttää grillissä (niin käteviä kuin ne oliskin). Osaatko sanoa?

    2) Luin just tosta mun maksanpuhdistus-lappusesta (tai paremminkin sen perspuolelta...) että raparperi kuuluu vältettäviin ruoka-aineisiin. Siinä oli paljon muitakin, mutta raparperi kiinnitti huomion, koska sinä tässä nimenomaan kerrot tämän raparperikääreen puhdistavan maksaa. Noista vältettävistä aineista sanotaan, että ne "kuormittavat maksaa, munuaisia, sydäntä ja koko aineenvaihduntaa vaikuttamlla kehon happamuuteen, kalium-fosfori-tasapainoon, ravinnon imeytymiseen jne". Tarkottaakohan tuo nyt että just tuo raparperi kuormittaa maksaa, osaatko sanoa? Vai olisko se niin, että ulkoisesti rapsu on hyvä, sisäisesti ei? Kirjallisuuslähteinä oli käytetty myös Vogelin Maksakirjaa ja Luonto paras lääkitsijä-kirjaa.

    On tää mielenkiintoista, kun asioista ollaan niin montaa mieltä... tiiä siinä sit mikä on oikeesti oikein ja mikä ei!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Heli :)
      No ihan uutta tietoa oli minulle tuo männynkäpyjen myrkyllisyys grillattaessa. En koskaan käytä tuota avotulipesää kuin tunnelman tuojana, mutta ystäväni kärventeli tulilla makkaraa.
      Havupuusta irtoaa lukemani mukaan PAH-yhdisteitä - eli grillitulilla olisi siis aina käytettävä lehtipuuta... Itse en ole aiemmin käpyjä poltellut - ja nyt kun kokeilin niin eivät ole ollenkaan sitä helpoiten syttyvää materiaalia. Eli jos hätä tulisi ja tuli olisi saatava kasaan keinolla millä hyvänsä, niin kuivat risut ja tuohi toimivat paremmin :)

      Raparperista Vogel: Sen suuri haittapuoli on että vaikuttaa aika pahasti munuaisiin. Raparperi on kasvi jonka suhteen on oltava varuillaan. Sivumennen sanoen ovat parsa ja ruusukaali samanlaisia. Nämä kolme ovat happovoittoisia jonka vuoksi ne pikkuerissä ovat hyväksi mutta suuremmissa määrin nautittuna ne eivät ole munuaisille hyväksi.

      Raparperinlehtiä Vogel suosittelee ulkoisesti käytettynä kuona-aineiden poistamiseen. Muistelen jo lapsuudessa oppineeni tavan käyttää lehtiä peflettinä. Vanhat rouvat heittivät raparperinlehtiä saunassa harteillekin. Kaikki ovat vielä hengissä ja hyvissä voimissa joten ainakaan ulkoisesti käytettynä en usko että raparperi pahaa tekee.

      Raparperinvarsia käytän tosi vähän... Tunnustan että suurin syy siihen on, että veriryhmädieetin ohjeistuksessa se on luokiteltu B-veriryhmälle haitalliseksi ruoka-aineeksi. Kaikkea kohtuudella, on lienee kuitenkin ihan kelpo yleisohje. Jonkun kerran kesässä teen raparperipaistosta, mutta jokapäivän ruokaa se ei meillä kuitenkaan ole.

      Poista