sunnuntai 2. helmikuuta 2014

Pizzaleipä - gluteeniton


Tässä yksi gluteeniton leipävariaatio - yhdistelmä piirasta ja pizzaa ja leipää - tosi hyvä kuitenkin.
Pohjana on aiemman välimerellisen leivän tapaan muna-hapanmaitoseos ja mausteita. Kuivina aineina käytin tällä kertaa vain kaura- ja perunajauhoa (jotka tosin voi hyvin korvata esim. tattarilla jauhoina ja hiutaleina). Tämän leivän myötä lähetän terveiset Elsa-Maaritille, joka ei vielä ole päässyt tattarin makuun: Kokeilepa tätä kaurajauhoon valmistettua gluteenitonta pizzaleipää ja kerro mitä tykkäsit :)

Gluteeniton leipä kaikilla mausteilla

2 munaa (vaahdota)
1dl smetanaa (Valio 120g purkki)
1dl maitorahkaa
1rkl psylliumkuitua
1dl vettä
2dl kaurajauhoa (gluteeniton)
1/2dl perunajauhoa
1tl soodaa
1tl leivinjauhetta
1rkl valkosipulirouhetta (kuivattua)
1rkl persiljaa (kuivattua)
1tl basilikaa (kuivattua)
1tl oreganoa (kuivattua)
1/2tl rouhittua pippurisekoitusta
1/4tl ruususuolaa

Vaahdota sähkövispilällä munat. Lisää smetana ja maitorahka. Sekoita erillisessä pikkuastiassa psyllium ja vesi, anna seoksen geeliytyä - (siihen menee noin minuutti-kaksi) ja sekoita muna-smetana vaahtoon. Lisää mausteet (ohjeessa mainitut tai muita mieleisiä), jauhot ja kohotusaineet. Pyöräytä taikina sekaisin sähkövispilän pienillä kierroksilla.
Kaada voideltuun ja tattarirouheella jauhotettuun paistovuokaan (noin 20x30cm). Paista kiertoilmatoiminnolla noin 175°C, noin 15min.

Valmistele esipaiston aikana täytteet:
1rkl oliiviöljyä
3 sipulia (viipaloi ja kuullota pannulla)
1dl vihreitä oliiveja (halkaistuna)
1dl mustia oliiveja (halkaistuna)
1dl aurinkokuivattuja tomaatteja (pilkottuna)
1dl fetakuutioita

1dl mascarponejuustoa
1muna

Viipaloi ja kuullota sipulit pannulla. Pilko aurinkokuivatut tomaatit ja feta. Halkaise oliivit. Sekoita muna mascarponejuustoon. Levitä täytteet esipaistetulle leivälle, juustomuna-seos pintaan. Takaisin uuniin - kiertoilma, noin 175°C, noin 20min.

Tämä pizzaleipä hävisi vuokasta noin kymmenen sekunnin sisällä siitä kun tuli uunista - kaikki tykkäsivät. Parannusehdotuksina tuli toive lisätä pintaan Aura-juustoa. Mascarponen voi tietty korvata millä vaan tavan tuorejuustolla - tai miksei pelkällä juustoraastella. Käytin mascarponea, koska sitä löytyi aikoinaan Cittarin laaritarjouksena ja pakastin sitä aika monta rasiaa :) Munan lisäsin juustoa notkistamaan - ei pakollinen ollenkaan. Taikinassa rasvaksi riittää purkki smetanaa - rahka keventää ja kokonaisrasvan määrä on kohtuullinen.

Mutta tässä perusidea - tuunaa mieleisesi. Jos syöt lihaa tai kalaa, niin jauheliha tai tonnikalakin varmasti toimii täytteenä. Helppo ja hyvä leipä kuitenkin. Menee hyvin väli- tai iltapalana ja on mukava retkieväskin. Tämän leivän voi myös hyvin tehdä korvaamaan suolaista piirasta. Pohja on pehmeä ja muheva.







gluteeniton pizza / gluteeniton leipä / gluteeniton vuokaleipä / gluteeniton suolainen piiras / kasvispiiras gluteeniton

2 kommenttia:

  1. Voi kiitos
    Kokeilen varmasti heti huomenna.
    Pelastus, olen ostanut kaupasta gluteenittomia pizzapohjia, siis aivan hirveitä, yäk.
    Nyt en osta enää vaan kokeilen tätä , kiitos ;D
    Tänään leivottiin tavallista pullaa enkä itse edes maistanut, no eipä kyllä tehnyt mielikään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Maarit :)
      Pakkohan oli sinulle jotain muuta keksiä kun et sitä tattarista suostu tykkäämään :)

      Tämä oli vasta eka versio näin - kokeilen vielä haittaako mitään jos munat sekoittaisi vain lastalla - ilman että vaahdottaa. Tytöt pyysi homejuustoa päälle - sitäkin täytyy kokeilla.

      Minä olen jotenkin niin tympääntynyt hiivan makuun ja hajuun että en ole sitä käyttänyt pitkään aikaan. Vaikka miten sanovat että hiiva kuolee kuumentaessa, niin kyllä minä olin aina huomaavinani että hiiva turvotti eikä tuore pulla tehnyt hyvää oloa.
      Nykyään käytän kohotukseen vaan soodaa ja toisinaan lisänä hiukan leivinjauhetta.

      Mutta kerropa myöhemmin millaisen leivän sinä sait tällä ohjeella taiteiltua :)

      Poista