perjantai 20. helmikuuta 2015

Purjon ja sellerin siemenet

 

Nyt 20. ja 21. helmikuuta on suotuisa hetki purjon ja lehtisellerin siemenkylvöille. Minulle tuli aiheessa vähän ylimääräinen kiire kun luulin hankkineeni siemenet jo viime syksynä... En sitten ollut muistanutkaan. Erityisesti purjon kohdalla olisin halunnut kokeilla vaihteeksi jotain muuta, kuin jo parina vuonna viljelemiäni markettisiemeniä. En kuitenkaan arvannut tehdä tilauksia ja jäädä odottelemaan niiden saapumista.

Viime kevään purjosuunnitelmissa oli kokeilla keskustelupalstoilta löytynyttä ohjetta purjon ryhmäistutuksesta. Alku meni kaikin puolin hienosti ja suunnitelmien mukaan. Kokeilu kuitenkin tyssäsi huhtikuiseen lomaviikkoon - lapset olivat unohtaneet kastella taimipotit :)

Purjon ryhmäistutuksessa 24 purjosipulin siementä kylvetään yhteen ruukkuun. Taimia ei koulita tai eroteta toisistaan, vaan istutetaan ulos yhtenä pottina. Kasvatustapa olisi teorian mukaan rajallisella tonttitilalla satomäärältään tehokkaampi kuin yksittäin kasvatettuna - tosin laadultaan epäyhtenäisempi.

Tänään siitä aiheesta uusi yritys: Laitoin alulleen kahdeksan ruukkua, joihin jokaiseen ripottelin 30 siementä - ajatuksella että kaikki eivät ehkä idä? Koska taimet saavat kasvaa samoissa ruukuissa todennnäköisesti ulosistutukseen saakka, käytin kylvömullan sijaan mustaa multaa. Lajikkeina tällä kertaa Kööpenhaminan tori ja Herbstriesen 2.

Vasemmassa ruukkussa kylvöpinta - oikeanpuoleisessa reilu sentti multaa siementen päällä.

Purjon siemenet ovat niin reilun kokoisia, että kylvömäärä on helppo laskea.
Tein purjosta myös kaksi perinteistä hajakylvöä, jotka aion koulia aikanaan rullaan.





Purjon siemenkasvatus ei ole oman kokemukseni mukaan ollut mitenkään haasteellista. Kylvömulta kostutetaan läpikunnolla. Siemenet kylvetään hajakylvönä ja peitetään reilun sentin paksuisella multakerroksella. Pintamultakin kostutetaan varovasti. Kylvös peitetään kelmulla, johon jätetään pieni ilmanvaihtoaukko. Normaali huoneenlämpö kelpaa idätykseen. Purjot ovat koulintavalmiita noin 3-4 viikon kuluttua kylvöstä. Ja koulimiseen eli uudelleenistutukseen valitaan tietysti taas kuukalenterista suotuisa lehtipäivä :)



Lehtiselleriä kylvin nyt ensimmäisen kerran. Aiemmin olen kasvattanut sitä vain valmiista taimista ja todennut että kyllä vain - pienestä tulitikun vahvuisesta taimesta kasvaa ämpärin täydeltä selleriä.

Lehtisellerin kylvin hajakylvönä. Huomaa, että lehtiselleri on yksi harvoja valossa itäviä viljeltäviä. Kylvöön käytin taimimultaa, jonka kostutin huolellisesti "läpimäräksi". Taputtelin mullan pinnan napakaksi ja painelin vielä kylvetyt siemenet lusikalla mullan pintaan kiinni. Kelmutin astian ja nostin valoisalle eteläikkunalle. Alussa ei suositella ihan suoraa auringonpaistetta. Normaali huoneenlämpö riittää lehtisellerinkin itämiseen. Koulintavalmista sellerin pitäisi olla reilun kuukauden kuluttua kylvöstä.

Käyttämäni siemenet hain aamulla paikallisesta halpahallista - viisi pussia kahdella eurolla. Samalla diilillä ostin myös mm. minulta puuttuvia basilikan siemeniä.
Vertailun vuoksi opettavainen tarina: Otin eilen Cittarista kärryyn yhden basilikasiemenpussin - vain jättääkseni sen kassalle kun hinta selvisi. Ihan tarkkaa en nyt muista, mutta ainakin kolme euroa oli pyynti yhdestä pussista tavallista standitavaraa...
Ymmärrän kyllä että osa siemenlajikkeita maksaa. En nyt kuitenkaan ihan heti usko, että se ainukainen basilikalajike, joka marketin pahvistandista löytyi, olisi joku keräilyharvinaisuus?

Eli pientä vertailua ja kylmää päätä kannattaa harrastaa siemenkaupoillakin. Hyvinkin edullisesti pääsee kyllä puutarhaharrastuksen alkuun :)


Purjoa ja selleriä saa kaupasta suhteellisen edullisesti. Motivaattorina niiden kasvatukseen toimii minulla kuitenkin se fakta, että selleri on yksi eniten kasvinsuojeluaineita keräävistä kasveista - eikä "espanjanluomu" vakuuta.
Sellerisosekeitto on yksi parhaita sosekeittoja - kokeile ja ylläty :)

Purjo ei ymmärtääkseni kuulu kasvinsuojeluaineita kerääviin kasveihin, mutta luomuna sitä ei ainakaan meidän marketeissa ole käytännössä tarjolla.
Mielenkiintoisia muutenkin nuo ylläolevan linkin listat "puhtaista" ja "saastuneista" kasveista. Itse kyllä pidän niitä ohjenuorana ostoksilla käydessä. Ja kuten sanoin - ne motivoivat lapiomaan keväällä :)

Ja hoks - ylihuomenna, 22.2 sunnuntaina, kuukalenterin hedelmäpäivänä laitetaan tomaatinsiemenet multiin ja koulitaan chilin taimet :)

lehtisellerin taimikasvatus purjon kasvatus ja siemenkylvö

1 kommentti:

  1. No niin, minäkin sain tomaatinsiemenet multiin, sopivana päivänä vielä :) Olisipa kiva kokeilla sekä purjoa että selleriä, mutta kun ei ole vielä sitä kasvimaatakaan, niin täytyy vähän rajoittaa noita viljeltäviä lajeja... :)

    VastaaPoista