keskiviikko 22. helmikuuta 2012

Yrttiset uunijuurekset



Uunijuurekset maistuvat aina, sopivat ihan siltään kasvisruokana ja "pikkusuolaisenakin" olen niitä lasten synttäreillä hyvällä menestyksellä tarjoillut :)

Tällä kertaa uunipellille pääsee muutama peruna ja porkkana, puolikas isosta lantusta ja puolikas isosta bataatista.




Perunat ja porkkanat menevät kuorineen. Lantun ja bataatin kuorin (Huonolla omallatunnolla kylläkin... Lanttua ei saisi kuoria, älkää tehkö niinkuin minä...) Lohkoin mitenkuten nyt palasiksi vaan kiireessä sain... Jos näitä "edustusruokana" haluaa tarjota niin lohkot kannattaa jättää hiukan isommiksi. (Ja tietysti silputa kauniimmin.)




Pyörittelin lohkot kulhossa jossa kylmäpuristettua oliiviöljyä (noin 1/2dl), reilusti yrttimausteseosta, ripaus ruususuolaa ja paprikajauhetta. (Näitä siis nyt, sekaan voi laittaa ihan mitä mausteita milloinkin käteen osuu.)
Mieheni jaksaa aina hieroskella morttelilla yrttejä ja saakin sitten paljon paremmin nuo aromit esiin.




Tästä satsista tuli kaksi pellillistä. Leivinpaperin päälle uuniin. Ensin 10-15 min 250 astetta, jotta pinta saa väriä. Sitten lasken lämmön noin 100-150 asteeseen ja jätä hautumaan  vielä noin puolisen tuntia. Kahdella pellillä käytän kiertoilmaa.




Tein kastikkeen kermaviilistä. (Creme Fraiche, smetana tai mikä tahansa tuorejuusto tms. sopii ihan yhtä hyvin tai paremminkin.) Mausteeksi nyt reilusti nokkosta, ruohosipulia, paprikajauhetta, valkosipulijauhetta, hiukan mustapippuria ja ruususuolaa.




Ainekset kuppiin ja sekoitus.




Usein laitan juuresten sekaan pellille myös sipulilohkoja. Nyt minulla oli valmiina raakakypsytettyä sipulia ja siksi jätin sipulilohkot tälläkertaa pois. Lisukkeeksi myös raejuustoa ja niitä ihania sinimailasen ituja :)


Edullinen, helppotekoinen ja suhteellisen nopeakin arkiruoka. Ja ykköskriteeri: Tässä tulee käytettyä niitä suomalaisia juureksia. Uskoisin että näin valmistettuna lantutkin uppoavat vähän epäluuloisemmillekin lapsille.

helpot uunijuurekset / uunibataatit / uunilantut / uuniporkkanat / uuniperunat / edullinen ruoka / uunijuureksien resepti / uunijuuresten valmistus / gluteeniton / kasvislautanen / juurekset uunissa / kastike uunijuureksille / uunijuuresten mausteet / 

7 kommenttia:

  1. Söisin heti, jos annos olisi tässä edessäni. Ihan pakko kokeilla joku päivä.

    VastaaPoista
  2. Olenkohan turhaan kuorinut potut ja porkkanat tähän asti? Meillä menee pellille myös maissia, punasipulia, salottisipulia, ruusu- tai parsakaalia ja suosikkiani naurista, jos sitä jostain sattuu saamaan. Mausteiksi merisuola + herbes de Provence -seos ja hitunen mustapippuria, joskus myös hunajaa.

    Tuohon kastikkeeseen käy hyvin timjami. Meillä näitä syödään tosi usein broilerin tai lohen kanssa :)

    VastaaPoista
  3. Miksi lanttua ei saa kuoria?

    Tänään meinasin tehdä uunijuureksia, mutta teinkin sit pinaattikeittoa. Jospa huomenna noita sitten.. (en oo ikinä muuten tehny..)

    VastaaPoista
  4. Voi nams, näyttää mielettömän hyvältä. Pitää kokeilla myös tuollaista. Veneperunoita olen tehnytkin aikaisemmin :)

    VastaaPoista
  5. Ti: Kokeile ihmeessä, halpaa, hyvää ja terveellistä :)

    Pauska: Ei juureksia saa kuoria :) Elimistölle tärkeä rikki on pääsääntöisesti kasvien siemenissä ja kuorissa. Käytännössä perunassakin se ainut järkevä syötävä kohta ovat kuoret :) Nauris on ihanaa silloin kun sitä syksyisin saa.

    Heli: Tuossa Pauskalle jo niistä kuorista kommentoin. Perunaa ja porkkanaa en käytännössä ikinä kuori. Bataatin kuorin koskapa on jenkkilästä asti tuotua.
    Tuo oli niin iso lanttu että kuorikin oli jotenkin tosi paksu ja vihreä... Ystäväni ei ikinään kuori lanttuja ja eilen kun sitä huonolla omallatunnolla taas tein niin päätin että seuraavaan satsiin en kuori...
    Täytyy ihan varsin kokeilla miten käy uunissa tuon paksun kuoren kanssa, pehmeneekö muiden juuresten tahdissa. Kerron heti kun olen kokeillut :)

    Raparperi: Juurekset ovat paljon maukkaampia, sekä vitamiini- ja hivenaine pitoisempia kuin perunat. Totta ihmeessä kannattaa korvata suurin osa perunaa juureksilla :)

    VastaaPoista
  6. oi, rakastan uunijuureksia (varsinkin punajuurta), täytyypä taas tehdä joku päivä! hyvä blogi sinulla, tykkään erityisesti ruokaohjeistasi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos S :) Uunijuurekset ovat aina yhtä hyviä. Välillä maustan ne ihan kunnolla tulisesti ja toisinaan taas annan juuresten maistua itseltään. Juurekset ovat ihan parasta talviruokaa suomessa. Niihin on varastoitunut kesän aurinko :)

      Poista