perjantai 2. toukokuuta 2014

Täyteläinen vuokaleipä - gluteeniton


Tätä gluteenitonta ja hiivatonta vuokaleipää tarjoilin mm. pikkuvappubrunssilla. Leipä on nopea valmistaa ja sitä voi varioida tilanteen mukaan. Pohjana käytän munia ja jotain hapanmaitotuotetta, kohotukseen soodaa, jauhoina vaihtelevasti erilaisia gluteenittomia jauhoja ja hiutaleita. Tähän leipään lisään aina myös erilaisia täytteitä: oliiveja, aurinkokuivattuja tomaatteja, fetajuustoa, siemeniä, yrttejä...

Leivän makuja ja ainesosia voi siis vaihdella ihan oman maun ja kaapin sisällön mukaan. Tässä perusidea ja annoskoko joka on sopiva tavalliseen leipävuokaan:

3 munaa
3dl smetanaa (Deliciest edullinen ja kevyempi)
1rkl psylliumrouhetta
1dl vettä (kylmää)
2dl tattarihiutaleita (Keskisen myllyn gluteeniton)
1dl perunajauhoja (luomu)
2.5dl kaurajauhoa
1tl leivinjauhetta
1tl soodaa
1/4tl ruususuolaa (ei välttämätön jos seassa on suolaisia oliiveja tms)
1/2tl mustapippurirouhetta (kuivayrttejä, valkosipulirouhetta... maun mukaan)
1/2dl mustia oliiveja
1/2dl vihreitä oliiveja
1dl aurinkokuivattuja tomaatteja (öljyssä)
100g fetajuustoa (pilkottuna)

Huoneenlämpimät munat vaahdotetaan. Psylliumrouhe sekoitetaan kylmään veteen, annetaan turvota parisen minuuttia ja sekoitetaan munavaahtoon. Lisätään hapanmaitotuote. Kaikki kuivat aineet sekoitetaan isossa mittakuhossa (yht. noin 4.5dl) ja lisätään taikinaan. Lopuksi taikinan sekaan pyöräytetään lastalla pilkotut tomaatit, juusto ja halkaistut oliivit.

Kaadetaan voideltuun ja tattarirouheella jauhotettuun vuokaan. Pintaan voi ripotella auringonkukansiemeniä. Paistetaan noin 175°C / 1 tunti.

Leipä sopii siltään tarjottavaksi salaattien ja keittojen lisukkeeksi. Se on myös mainio pikkueväs - kosteana ja muhevana se ei kaipaa mitään päällisiä, vaan sopii ihan niineen teen kanssa.







Pari huomiota:
-Kannattaa antaa leivän jäähtyä rauhassa ennen viipalointia.
-Olen valmistanut leipää myös ilman että vaahdotan munat - kohoaa kyllä niinkin. Toisaalta taikina valmistuu näppärästi sähkövispilällä, joten samalla vaivalla munatkin vaahtoutuvat.
-Psylliumrouhe on mielestäni helppokäyttöisempää kuin jauhettu psyllium. Psylliumjauhe on pari kertaa "liisteröinyt" taikinan - rouheen kanssa en siihen ominaisuuteen ole törmännyt.
-Psyllium sekoitetaan kylmään veteen.
-Taikinassa käyttämäni jauhot ja hiutaleet ovat vain yksi idea - niitä voi varioida.
-Kun käyttää jauhojen seassa tai tilalla hiutaleita, kuiva-aineiden kokonaismäärä kannattaa tarkistaa yhdistämällä ne kaikki yhteen isoon mittakulhoon. Sekoittamalla varmistaa että määrä on oikea. Jos jauhoja korvaa hiutaleilla, niitä tarvitaan enemmän kuin jauhoja.
-Ainakin Cittarissa on usein jotain hapanmaitotuotetta poistohintaan. Viime viikolla ostin creme fraiche purkkeja 0.40€/kpl ja Deliciest-smetanaa 1€/kpl. Tähän leipään käytän aina hapanmaitotuotetta, mitä sattuu tarjouksesta löytymään.
-Tattari hiutaleina on miedomman makuinen kuin tattarijauho.
-Kaura taittaa tattarin makua.
-Tämä täyteläinen leipä senkun paranee jos sitä jää seuraavaan päivään.

Postailin vastaavan leipäohjeen jo talvella - siinä tein leivän uunivuokaan ja annoksesta tuli ohuempi rieskatyyppinen leipä. Tämä taikina toimii kuitenkin hyvin myös viipaloitavana vuokaleipänä - käytän viipaloitavaan leipään hiukan enempi jauhoja, pidennän paistoaikaa ja annan leivän jäähtyä ennen viipalointia.

Vappubrunssille valmistunut leipä - ilman fetajuustoa sillä kertaa.



helppo ja nopea vuokaleipä / gluteeniton leipä / soodaleipä / hiivaton / leipää ilman hiivaa / leivän ohje resepti

2 kommenttia: