keskiviikko 4. helmikuuta 2015

Punajuuri-makaroni paistos - gluteeniton


Eilen syötiin kolmen sattuman summana syntynyttä punajuuri-makaroni paistosta. Ensiksi hamstrasin viime viikolla Cittarin tarjouksesta Gorgonzola-juustoja pakastimeen 0,50€/kpl.
Toiseksi iltateelle ja tomaatinsiemeniä hakemaan pyörähtänyt Virpi mainitsi monen muun jutun keskellä, että oli tykästynyt blogissani olleeseen makaroni-kesäkurpitsavuokaan - ja muistin siinä samalla, ettei ole tullut tehtyä vastaavaa pataa pitkään aikaan. (Kiitos kivasta juttuhetkestä, olipa mukava tavata ihan kasvotusten lukija sieltä ruudun takaa :)
Ja se kolmas sattuma tähän soppaan löytyi eilen Kipparin morsian -blogista, jossa oli valmistettu ravintola Juuren reseptillä punajuuri-makaronilaatikkoa. Juuren ohje on perinteisempi kerma-muna-pohjainen laatikko - tässä kevyempi kasvisliemipohjainen paistos.

Minä olen ruokabloggari, joka ei varsinaisesti edes välitä ruuan laitosta - ainoastaan hyvästä yksinkertaisesta ruuasta :) Taaskin mennään niin helpolla, kuin punajuurien ja makaronien kanssa ylipäätään on mahdollista.

Punajuuripaistos

5dl Fusilli makaroneja (Lidl gluteeniton)
8-10 keskikokoista (pienehköä) punajuurta
2 sipulia (tai 1 purjo)
3-5 valkosipulinkynttä
1 kasvisliemikuutio
8dl vettä
1tl kuivattua basilikaa
100-150g sinihomejuustoa (käytin Gorgonzolaa, mutta Aura toimii varmasti vähintäänkin yhtä hyvin)
1/2tl rouhittua mustapippuria
1/2tl ruususuolaa (Masajo)
1dl juustoraastetta (emmental - tai mikä tahansa muu)

Voitele paistovuoka (noin 20 x 30cm) voilla. Kaada raa'at makaronit vuokan pohjalle.
Kuori punajuuret. Pilko raa'at punajuuret noin neljään osaan ja pyöräytä rouheaksi silpuksi sauvasekoittimen kipossa. (Kahdessa erässä, noin 3-4 sekuntia.) Lisää punajuuriraasteeseen pieneksi pilkottu sipuli ja valkosipuli, murusteltu sinihomejuusto ja mausteet. Levittele seos makaronien päälle. Kiehauta vesi vedenkeittimessä ja lisää siihen kasvisliemikuutio. Kaada kasvisliemi vuokaan. Ripottele pintaan juustoraastetta. Paista noin 175 noin 1 tunti.
Lautaselle raejuustoa ja kuivanokkossilppua.



Punajuurten käsittely on hienon, edullisen ja terveellisen kotimaisen juureksen käyttöä rajoittava tekijä... Raastetun punajuuren valmistukseen olen todennut kaikkein yksinkertaisimmaksi konstiksi pyöräyttää raa'at punajuuret bamixin kipossa. Tiskiä ei tule kuin helposti huuhtaistavat kippo ja terä - eikä raastesotkua leviä ympäri keittiötä.

Tällä kertaa punajuuret olivat joulun aikaisia, hiukan jo pinnasta nuhjaantuneita - eli kuorin ne. Priimalaatuista punajuurta ei kannata kuoria (pese huolellisesti juuresharjalla ja poista kantapalat), koska kuoressa ja sen alla on eniten vitamiineja - mm. rikkiä.

Muovinen kippo kestää yllättävän hyvin - tälläkin on pyöritelty jo vuosia niin porkkanoita kuin punajuuriakin - kasassa on edelleen... Raaste syntyy sekunneissa - koneen tehoista riippuen, sanoisin että pari-kolme sekuntia riittää. Raasteeseen saa jäädä vähän suutuntumaa.

Makaroneja ei tarvitse keittää - eikä punajuuriakaan... Taas säästetään pari työvaihetta ja tiskiä :)

En yhtään nolostele tarjousten hamstraamista. 0,50€ Gorgonzolaa meni pakkaseen aika monta... Osa juustolaatuja pehmenee tai murustuu pakastettaessa, mutta ruuanlaittoa tai leipomista se ei haittaa ollenkaan.
Alkuperäinen ajatukseni oli käyttää sipulin tilalla purjoa, mutta sitä ei nyt ollut kaapissa. Purjo voisi olla parempi makupari punajuurille? Sinihomejuuston tilalle aion kokeilla myös fetajuustoa - sitä tarjous-Sofraa :)

Kesällä vuokaan menee tietysti tuoreita yrttejä kasvimaalta. Talvella en niitä oikein henno ostaa - ihan kohtuullinen kulinaristinen kompromissi lienee onkin käyttää talvella kuivattuja...

Sekoita kasvisliemikuutio kiehautettuun veteen ja kaada vuokaan. Tykkään tästä luomu kasvisliemivalmisteesta.

Vuuan pintaan ripotellaan juustoraastetta. Tarkoitukseen kannattaa käyttää ne jääkaapissa pyörivät kannat.

Uunista ulos - noin yksi tunti. Tällä paistoajalla ja vähän rouheammalla punajuurisilpulla ruuassa on vielä kevyesti rouskuvaa suutuntumaa. Kaveri (mies) piipahti äsken ruoka-aikaan ja maistoi laatikkoa hänkin. "Jos näin hyvä on vielä terveellistäkin niin voisin kai minäkin alkaa syödä terveellisesti. On sulla selkeesti joku idea tästä ruuanlaitosta... " Se oli jo aika ylenpalttisen hyvä palaute :)




punajuurivuoka punajuuripaistos uunissa resepti ohje helppo nopea gluteeniton

19 kommenttia:

  1. Jaa että et edes varsinaisesti välitä ruoan laitosta. Kyllä minusta kuvat ja juttu kertoo ihan toista. Kiitos taas kerran kivasta ohjeesta. Kokeilen jossain vaiheessa. Samoin kiitos vinkistä, lauantaina isäntä haki sitä tarjous Sofraa. Olipas hyvä fetajuusto salaatin kanssa. Suurin osa meni pakkaseen, siihen sain vinkin blogisi kommentoijalta. Oikein kivaa keskiviikkopäivää! Ja nyt menen bogistasi etsimään asiaa paprikan kasvatuksesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Ritu :)

      Minulla varsinainen keittiöura alkoi viisitoista vuotiaana nelostien varren huoltsikalla perunankuorijana. Eli tällä iällä olen nyt pyöreät kolmekymmentäviisi vuotta niitä perunoita kuorinut :) Eipä sillä - ihan rentouttavaa puuhaa istua perunapussin ja matkaradoin kanssa jakkaralle :)
      Nykyisin tämän joka päivän perusruuan kuitenkin pyrin valmistamaan mahdollisimman yksinkertaisesti ja nopeasti...

      Huomasin juuri jokunen päivä sitten, ettei minulla taida olla yhtään viime vuotisia paprikan, lehtisellerin ja purjon siemeniä... Luulin kyllä kaikkia hankkineeni jo syksyllä alesta - mutta en sitten vissiin.
      Kylvöaika maanpäällisille kasveille alkaa taas 20. helmikuuta kun kuu kääntyy nousevaksi. Laitan vielä blogiin vinkkinä tarkemmat päivät: Lehtipäivä purjolle ja lehtisellerille, hedelmäpäivä tomaatille ja paprikalle.

      Mukavaa viikonloppua sinulle ja onnea kylvöksiin :)

      Poista
  2. Tuota gorgonzolaa on minullain pakkasessa, tosin silloin kun sitä Cittarista ostin, oli hinta vielä 0,90€ ;-)

    Hyvän kuuloinen ohje, juuri passeli "jämäruoka", johon saa ne juustonkannikat ja sekalaiset pastapussien loput laitettua. Ja punajuuresta ja homejuustostahan ei koskaan voi tulla huonoa ruokaa. Eilen tein borssia ja pyöräytin punajuuret ja porkkanat silpuksi Kitchen aidin blenderissä. Se ei säikähdä kovistakaan juureksista. Käsin raastaen saan pestä aina kaakelit ja lattiat punajuuren mehuista.

    P.S. tomaatinsiemenesi pääsivät eilen kylvölautalle, enää en malttanut odotella. Vieläköhän ennen kevättä tulen mananneeksi, että laitoin taas näin aikaisin... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Anna :)

      Minäkin kylvin viime vuonna tomaatit alkukuusta. Nyt vitkuttelen loppukuun nousevan kuun puolelle. Jos sinulle jäi vielä siemeniä, niin voit mielenkiinnosta kokeilla tehdä toisen kylvöksen kuukalenterin suosittelemana päivänä - näkisi vertailla josko vaikuttaa :)

      Minulla Kitchen Aid'in koneet kanssa haavelistalla :) Onko sinulla useampi firman laite? Sauvasekoitinta olen hipelöinyt Gigantissa - onko siitä jotain kokemusta?

      Mukavaa viikonloppua sinulle ja onnea tulevalle putarhakesälle :)

      Poista
    2. Jo on ne laittamani tomaatinsiemenet itäneet, nelisen päivää siihen meni. Toista vuotta kokeilen nyt kylvölauttaa ja se on todella hyvä ainakin tomaattien ja chilien kanssa. Nyt vain napsin itäneet ja laitan multaan kasvamaan.

      Tuo Kitchen aidin blenderi on ollut meillä nelisen vuotta ja on ollut todella kätevä ja tehokas. Pääasiassa teen smoothieita ja välillä hienonnan juureksia, papupihvitaikinoita yms. Yritän pitää kodin pienkoneet mahdollisimman minimissä, tämä kone tekee montaa asiaa. On lisäksi helppo puhdistaa (esim. Kenvoodin blenderi, joka on äidilläni, on paljon hankalampi osiltaan ja puhdistettavuudelta) Muista Kitchen aidin koneista ei ole käytännön kokemusta, olen niitä vain käynyt kaupoissa ihastelemassa.

      Poista
    3. Moi Anna :)
      Mahtava kuulla että ovat itäneet. Aina ovat minullakin itäneet liiankin hyvin, mutta nyt mietin jo tuskissani, että olisiko pitänyt tehdä itämistesti ennen lähettämistä :D

      Sama ajatus minulla - mahdollisimman vähän ylimääräistä härpäkettä keittiöön. Astioitakin on vain ne jokapäivän käytössä olevat - ei mitään "juhlakalustoa".

      Olisin ehkä jo ostanutkin Gigantista sen Kitchen Aidin sauvasekoittimen, mutta värivaihtoehtoja oli vain yksi. En ole vielä ehtinyt tutkailla, onko tilanne tasan se, vai saako eri värejä muualta. Niin ja onko Gigantti se edullisin ostopaikka? :)

      Kiitos blenderivinkistä. Minulla on nyt Bosch - joka oli ihan susi jo alkujaan. En ikinä enää osta mitään pienkonetta siltä firmalta - enkä suosittele kenellekään muullekaan. Ostin aikoinaan samaa sarjaa kaikki keittiön pienkoneet ja jokainen levisi ihan kättelyssä. Ymmärtäisi vielä yhden koneen ongelmat, mutta Boschin koneista levähti jokainen.

      Poista
  3. Punajuurenpunainen makaronilaatikko on kummitellut mielessä sen jälkeen kun luin siitä Juuren laatikosta. Nyt tuli niin helppo reseptikin, että pistän muistiin. Viimeistään viikonloppuna, kiitoksia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)
      Meillä kyllä maistui kaikille - jopa vieraillekin. Juuren laatikko on sitten lienee pehmeämpi ja kermaisempi. Smetana kyllä varmasti tekee oman hyvän säväyksen. Kipparin morsian -bloggari kaipaili mukaan hieman purutuntumaa - eli voisikohan Juuren reseptiä soveltaa raakaan punajuriraasteeseen?

      Harmittaa vaan, että juureksia ei ainakaan Jkl'n Cittareista löydy enää isompia pusseja - ihan tyhmää maksaa nyt joulun hintoihin verrattuna moninkertaisia kilohintoja pikku pussukoista :/ Onko tietoa, vieläkö jostain saa kolmen kilon juurespusseja?

      Poista
  4. Taas tuli nälkä! Ihanaa, että ohje on gluteeniton, kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Rouva Villa Kardemumma :)
      Ainakin meillä maistui - ja pyydettiin jo uusintaakin. Seuraavaan laatikkoon vaihdan sipulin purjoksi - ja ehkä lisään vielä vähän potkua mausteilla.

      Poista
  5. Oon kyllä onnellinen että olen sun blogisi aikoinaan löytänyt :) juuri Koskaan ei tule kommentoitua mitään minnekään, mutta nyt kiitos että kirjoitat! Olen saanut paljon ideoita keittiöön ja puutarhaan (mitä minulla ei vielä ole!) sinulta ja Vielä joskus minäkin alan " hortoilla"! :D

    - Jenni

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jenni :)
      Olipa ihana viesti. MInä en ole ollenkaan pro-tason harrastelija nilän alalla - ja silläpä nämä minun vinkkien taso onkin vaan enepi semmoinen alkusysäys kokeilla jotain ihan amatöörin asenteella. Putarhanhoidosta ja hortoilustakin jo innostuu enempi, niin sitten kannattaa jo tutustua enempi aiheisiin syventyneiden kirjoituksiin :)

      Itse olen niin monesta asiasta innostunut, ettei aika ja mielenkiinto riitä vain yhteen pelkästään syventymään. Sen vaan haluan näyttää, että alkuun pääsee pienellä panostuksella ja yksinkertaisilla konsteilla :)

      Ihana kuulla, että olet saanut kimmokkeen puutarhailuun ja hortoiluun - ei sen parempia harrastuksia olekaan. Ei ole enää pitkä aika, kun pääsee keräämään ensimmäisiä vihreitä :)

      Poista
  6. Herkulliselta näyttää! Minä en ole Lidlistä gluteenitonta makaronia ymmärtänyt edes etsiä, kiitos tästä tiedosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Katrilliini :)
      Löytyvät ihan perusmakaronien vierestä. Sisältävät maissia, siitä en erityisesti perusta, mutta pienessä määrin menettelee. Tykkään kyllä, että nämä Lidlin gluteenittomat makaronit sopivat hyvin erityisesti näin raakana uuniin menevien vuokien pohjaksi.

      Poista
  7. Miehen suusta totuuden kuulee...vai miten se olikaan :-)

    Se makaroni-kesäkurpitsapaistos on yksi resepti, jota silloin tällöin teen. Siitä tuli yksi meidän perheen ikivihreä. Jopa niin paljon, että siskoni ja äitinikin sen omaksuivat. Ja se resepti on helppo toteuttaa ja siitä tulee HYVÄÄ. Sovellettunakin. Siispä on kokeiltava myös tätä punajuuripaistostakin.Kiitos !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Isosti kiitos :)

      Mukava kuulla, että kesäkurpitsapaistoksesta on tykätty laajemmaltikin. Hyvä idea siinä on laittaa makaronit vuuan pohjalle kypsymään. Maustuvat samalla kun imevät ylimääräiset nesteen.

      Onko sinulla jotain hyviä vinkkejä vuuan tuunauksesta?

      Poista
    2. Just näin, eli ne makaronit kypsyy siinä samalla vaivihkaa. Tiedä nyt siitä, olenko soveltanut mainittavimmin, mutta esim. tuorejuuston olen jättänyt pois, juustoraastetta olen laittanut toki, välillä ihan tavisedamia. Aurajuusto antaa hyvän maun. Vihreänä tavarana olen käyttänyt suolaheinää pinaatin kanssa, taisin johonkin laittaa pehtoorin salaattiakin. Yrteistä pelkästään rosmariinia käytin johonkin paistokseen, kun muutakaan ei ollut. Olen käyttänyt tavallisia tomaatteja hiukan pilkottuna, ei siis pikkutommoja, samoin aurinkokuivattua tomaattia lisänä. Tavallista sipulia on tullut laitettua, samoin punasipulia, viime kesänä laitoin purjoa. Sinänsä aika orjallisesti olen noudattanut ohjetta, mutta ajatellen sitä väreinä: kunhan laittaa paljon vihreää, riittävästi punaista, lisäksi juustoa ja nestettä, niin hyvää tulee :-) Itse en olisi koskaan keksinyt tällä tavalla valmistaa pastaa ja vihreää tavaraa. Punajuurta olen joskus miettinyt, mutta en uskaltanut kokeilla :-) Nyt uskallan :-)

      Poista
  8. Hei Johanna! Kiitos teestä ja mukavasta seurasta viime maanantaina. Siementen haku venähti pitkäksi vierailuksi. Mukaan lähti paljon muutakin kuin tomaatin siemenet, kiitos kaikesta ! Paljon tietoa tuli myös taskun pohjalle. Tuon sulle joku ilta niitä chilin siemeniä. Huomasin, että mulla on chilejä myös pakastimessa mutta varmaan niiden siemenet eivät idä joten tuon kuivattuja. Mukavaa viikkoa !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Virpi :)
      Kiitos vierailusta - eiköhän vielä moneen kertaan ensi kesänä mittailla lapion kanssa sopivia kohtia mistä irrotella juuripaakkuja uuteen kotiin :)
      Tällä viikolla taidan olla menossa joka ilta. Laitan sinulle viestiä kun on taas "koti-ilta" :) Saattaisi olla maanantai, mutta varmistan vielä lähempänä.
      Chiliä voisin laittaa yhden koesatsin silloin 22-23.2. Omat siemenet itivät, mutta kiinalaisesta maustepussista kylvetyt eivät ollenkaan. Tuli olo, että onkohan ne säteilytetty homeen estämiseksi... En syö enää ikinä kuin omia kasvattamia...

      Työn iloa sinulle :)

      Poista