keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Sydämelliset piparit - gluteeniton

Itseleivotut piparit ovat olleet meillä ns. jäissä jo useamman vuoden. Blogiringin Dr.Oetker PipariBattle 2013 -kampanja kuitenkin innosti kokeilemaan miten piparit onnistuvat gluteenittomina - ja onnistuivathan ne :)


Edellisestä piparitaikinastani oli kulunut ainakin parikymmentä vuotta - eli näppituntumaa sopivaan seokseen ei enää ollut. Virittelin kolme hiukan erilaista taikinapohjaa - hyvänmakuisia kaikki, mutta psylliumin lisääminen helpotti kaulintaa.

Tässä vähäsokerinen, nopea ja helppo gluteeniton piparitaikina.
125g voita
2tl jauhettua kanelia
2tl jauhettua kardemummaa
1/2tl jauhettua neilikkaa
1/2tl jauhettua inkivääriä
2rkl intiaanisokeria
2rkl siirappia

1 muna
1/2dl kylmää vettä
1rkl psyllium kuiturouhetta
1dl perunajauhoa
3 1/2dl tattarijauhoa
1tl soodaa
1/4tl suolaa

Laita kattilaan voi, sokeri, siirappi ja mausteet. Sulata ja kiehauta seos. Anna jäähtyä lämpimäksi ja vispaa sähkövispilällä sekaan muna. Sekoita psyllium kylmään veteen. Älä anna seisoa kauan, vaan kaada psylliumgeeliseos aika pian taikinaan ja sekoita samalla huolellisesti sähkövispilällä. Lisää lopuksi jauhot joihin on sekoitettu ripaus suolaa ja sooda. Sekoita taikina puulastalla. Kääräise kelmuun ja laita jääkaappiin maustumaan yön yli.

(Mittaa jauhot yhteen isoon mittakulhoon ja tarkista kokonaismäärä - pienillä desimitoilla mitaten tulee helposti mittavirheitä. Jauhot kannattaa muutenkin kipata kerralla ja pyöräyttää nopsaan rasva-muna-seokseen - siten sekoitus hoituu helpoiten. Ja toinen pikkuvinkki: rkl ja tl -mitat kannattaa hankkia - niitä löytyy muovisina joka romukaupasta eurolla. Ruokailuvälineiden koko ja mittaajan näkemys määrästä kun vaihtelevat :) 

Kauli taikinasta pulikalla tattarijauhojen avulla sopivan paksuisia taikinalevyjä (isot piparit vaativat hieman paksumman rakenteen, pienet piparit voi kaulia ohuemmiksi). Painele muoteilla - tai leikkaa veitsellä tai taikinapyörällä - haluamasi maliset piparit. Paista kiertoilmatoiminnolla noin 175°C noin 12-13 min.

Kevennetty piparitaikina, josta valmistuu myös haarukkaleipiä - gluteeniton ohje.

Ja nämä innostivat kokeilemaan piparien koristelua. Dr.Oetker Silver -rasia ja valkoinen sokerikuorrute ovat kaksi tuotetta, joilla pääsee jo pitkälle. Silver -pakkauksessa on neljää erilaista koristeraetta. Dr.Oetker pehmeät kultaiset helmetkin ovat erityisen kauniita.

Sokerikuorrutteella on helppo kiinnittää koristerakeet.
 Pieniä rakeita on näppärä liikutella paikalleen hammastikulla.



Valkoinen, kulta ja hopea - niitä käytimme pääväreinä.

Minulle jäi vain taikinan teko - tyttäret halusivat koristella.

Tässä ensimmäinen taikinapohja. Käytännössä sama kuin ylläolevassa ohjeessa, mutta ilman psylliumia. Oli tämä ainakin mureaa :) Piparit olivat hyviä - aivan suussasulavia, mutta kaulimaan pystyi vain yhden ison piparin kokoisia takinapaloja...

Tässä taikinassa mukana on psylliumia ja yksi muna. Taikina toimii mielestäni hyvin. Kokelin vielä samaa taikinapohjaa hieman eri voi- ja jauhomäärällä ja kahdella munalla - hyvin toimi sekin - lisään reseptin myöhemmin. Sokeria käytin ministi - kuten kaikissa leipomuksissani.

Pyöräytin pipareiden yläreunaan sukkapuikolla pienen reiän ennen paistoa. Minulla on ollut visio valmiina jo marraskuun viimeisistä sienireissuista lähtien :)

Aneten, Veeran ja Lempin taidonnäytteitä - ensikertalaisilta aika hieno suoritus - mutta hyvää oli minun ensimmäinen gluteeniton piparitaikinakin :)
Erityisesti sokerikuorrutteella koristeltavat piparit eivät tarvi kuin nimeksi sokeria taikinaan - itse tykkäsin rouheisiin tattarijauhoihin valmistuneista pipareista tosi paljon. Kuorrutetut piparit ovat niin hienoja, että ne hennoo syödä vasta joulun jälkeen. Koristelemattomia tattaripipareita on meillä tehty ja syöty nyt aiheesta innostuneena jo useampikin taikina...

Ja tässä se visio on valmiina - Lempin huoneen ikkunalla metsästä löydetty ihanasti kelottunut karahka ja tyttöjen koristelemat piparit. Kiinnitin oksan verholautaan ruuvattuihin koukkuihin siimalla. Koska oksa on käyrä ja halusin sen nimenomaan näin päin, se on kiinnitetty kolmella koukulla - keskellä oleva koukku pitää oksan asennossa.
Käytin siimaa myös pipareiden ripustamiseen - ajatukseni oli että puu ja piparit pääsevät pääosiin. Värikkäämmän piparikoristeen saa nauhoilla tai rustiikkisemman sisalnarulla.

Lempin huoneessa on sydämellinen joulupiparikarahka - toiselle ikkunalle ripustimme kuusipipareita.


PipariBattle 2013 on Dr. Oetkerin Oy:n Hotelli- ja ravintolamuseon kanssa yhteistyössä järjestämä piparkakkujen leivonta- ja koristelukilpailu, jossa etsitään kauneinta, jännittävintä, mielikuvituksellisinta, ihastuttavinta, erikoisinta, hauskinta… mitä ikinä piparkakkutaikinasta voikaan taikoa koristeiden voimalla.

Kilpailusarjoja on neljä:
1) Kotileipurien 2D eli yksitasoiset piparkakut
2. Kotileipurien 3D eli kolmiulotteiset rakennelmat
3) Yritin parhaani… piparkakut, joiden kauneus löytyy katsojan silmästä
4) Pro: kondiittorit, leivontablogin pitäjät sekä kaikki itsensä ammattilaiseksi tuntevat

En itse edes muista, milloin tein edellisen kerran pipareita... Päätin alussa osallistua "Yritin parhaani" -kilpailusarjaan, mutta kyllä tämä lopputulos on senverran hieno, että taidan ihan ihan itse ylentää itseni ja nousta "Kotileipureiden 2D" -luokkaan :)


Yhteistyössä Dr.Oetker ja Blogirinki
gluteenittomat piparit / gluteenittomat joulupiparit / gluteeniton piparitaikina resepti ohje

11 kommenttia:

  1. Taikina kuulostaa simppeliltä, kokeillaan täälläkin. Tuo koriste on kertakaikkisen kaunis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maarit :)
      Kyllä tämä yllätti minutkin - piparikarhaka on oikeasti aika söpö - ja huoneessa leijailee nyt jouluinen tuoksukin.
      Tämä taikina on simppeli ja mielestäni hyvä. Rakenne on sopiva - pipareista ei tullut liian kovia muttei pehmeitäkään. Valmistus on helppoa, roheasti vaan ensin sähkövispilää ja jauhot voi pyöräyttää puulastalla. Laitan vielä reseptiä kahden munan taikinaan. Siinä vähensin rasvaa ja lisäsin hiukan jauhojen osuutta. Tattarijauho sopii tosi hyvin pipareihin - niissä on mukavaa rouheutta.
      Laitapa viestiä kun olet saanut piparit kasaan :)

      Poista
  2. Mäkin olen tehnyt piparit gluteenittomina jo useamman vuoden, ja aika hyvin onnistuu, vaikken ole edes käyttänyt niissä psylliumia. Tänä vuonna olin jo ajatellut skipata koko homman, mutta ehkä ryhdyn hommaan sittenkin... Piparitalo ainakin pitää saada!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Jaana :)
      Pipareiden leipominen olikin yllättävän mukavaa. Tänään aion taas virittää uuden taikinan jääkaappiin. Minä kun tykkään että jemmassa on aina "jotain hyvää" iltapäiväteelle.

      Käytän leipomuksiin aina ihan minimin sokeria ja valmistan ne yleensä tattariin. Vaikka ovat sitten ns. herkkuja, niin niitä voi syödä ihan hyvällä omallatunnolla niin paljon kuin mieli tekee... Arvaa vaan montako tattaripiparipellillistä ollaan tyttöjen kanssa syöty viime päivinä... Ei kehtaa edes kertoa :D

      Poista
  3. Aivan ihana karahka! Näyttää tosi kauniilta kun on siimalla kiinnitetty nuo piparkakut, molemmat korostuvat edukseen ja piparkakut näyttävät kuin ne leijailisivat alapuolella. Kaunista. :)

    Meillä ei vielä tänä vuonna tälläisiä saa tehtyä esille kun talossa on näpsäkkä kaksivuotias :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kiitos - kylläpä lämmittää oikean ammattilaisen kehut :) Ymmärsit visioni - karahka ja piparit - ei turhia krumeluureja...
      Mutta mihin piilotit sen piianpeilin kaksivuotiaalta? Karahkan sentään saa ripustettua kattoon :D

      Poista
    2. En missään nimessä ole ammattilainen! :D Tavallinen harrastelija olen.
      Poimin tämän idean talteen, ensi vuonna voisi ehkä jo onnistuakin tälläisten esilläpitäminen. Meillä on keittiön (missä karahkan "näin" meillä) kahden ikkunan alla pitkä pöytätaso, ja pienin kiipeilee siinä päivittäin. Ei saisi karahka olla rauhassa.
      En piilottanut piianpeiliä mihinkään, siitä onkin enään jäljellä se peiliosa sekä alataso. Kaikki muu on nakerreltu parempiin masuihin ;)

      Poista
    3. No aika ammattilainen harrastelija kuitenkin :)
      Minä en varmaan ikinä hennoisi rikkoa noin hienoa pipariluomusta. Olen muutenkin enempi sellainen "maalaiskeittiö-tyyppi". Ruokaa ja syömistä tehdään kerralla paljon ja aikalailla rohein ottein - ei ollenkaan "viivoja lautasella" gourmeeta :)

      Tämä minun piparikarahkakin on koristelultaan lasten ansiota - he ovat kärsivällisempiä ja tarkempia...

      Poista
  4. Blogistani löytyy sinulle haaste:)
    Hyvää itsenäisyyspäivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piparisydämellinen kiitos Lady :)
      Huomasin sen kyllä jo aamusta kun selailin peiton alla blogipäivityksiä :) Ja huomasin myös kaivatun kuvan itse Ladystä - kiitos siitäkin - olet juuri niin symppiksen näköinen ja oloinen kuin juttusi antavat ymmärtää.

      Tottakai otan haasteen vastaan. Mukava pohdiskella hetki niitä juttuja itsekin :)
      Oikein mukavaa Itsenäisyyspäivä -viikonloppua sinulle.

      Poista