keskiviikko 25. syyskuuta 2013

Mehut pois

Oletko koskaan käynyt mehuasemalla? Nyt pääset kurkistamaan miten mummolan luomu-ompuista valmistuu tunnissa reilu sata litraa kullankeltaista kylmäpuristettua omenamehua :)

Mehuasemat tuntuisivat olevan ainakin täällä Keski-Suomen alueella aikalailla ylibuukattuja. Me olemme löytäneet alueen parhaan - Muikunlahdesta Viitasaarelta. Toimintaa pyörittää omppujen sesonkiaikaan, elokuun alkupuolelta syyskuun lopppuun, sympaattinen pariskunta - saksalaissyntyinen Roland ja suomalainen Marjo.

Tervetuloa katsomaan miten homma täällä tapahtuu. Roland ja Marjo ovat pitäneet mehuasemaa jo kymmenen vuotta.

Marjo tyhjentää asiakkaiden tuomat pestyt omenat kymmenen litran sankoihin. Tässä vaiheessa joukosta poistetaan mahdollisesti matkalla huonoksi menneet omput.

Maestro-Roland hoitaa puristuskonetta.

Ylhäällä olevaan myllyaukkoon menee kerralla sangollinen omenoita. Omenat hujahtavat hetkessä myllyn läpi. Raaste tulee vauhdilla muovisen pussiputkilon kautta puristustarjottimelle.


Puristimeen menevässä tarjottimessa on neljä osaa: Metallinen tukilevy, puuritilä jonka läpi mehu valuu puristimessa, nailonverkko joka pitää omenaraasteen kuosissa ja kerää puristusmäskin, sekä puukehikko jonka avulla omenaraaste ja verkko muotoutuvat neliöksi.
Roland levittää raasteen kehikkomuottin tasaiseksi kerrokseksi.

Tukikehikko napataan välistä pois aina kun kulmittain aseteltu nailonverkko on kääräisty kasaan. Päälle asetellaan uusi metallilevy, puuritilä, puukehikko takaisin ja nailonmatto. Myllystä hurautetaan uusi sangollinen omenaraastetta - kerroksia tulee yhteen puristuspinoon noin kahdeksan.
Konetta ympäröivät seinät oli muovitettu tiukasti - kyllä Roland ja Dexter tietävät että näin siivous helpottuu huomattavasti :)

Homma kävi niin nopeaan että kuvia oli mahdoton saada tarkentumaan :)

Kun kahdeksan tarjottimen kakku on kasassa, koneen työpiste pyöräytetään akselin ympäri. Valmis kasa puristimen alle - puristimen alla ollut tarjotinpino purettavaksi ja uudelleen ladottavaksi.

Kone nostaa tarjotinpinon alhaalta ylöspäin. Paine puristaa mehun raasteesta, se valuu alla olevalle metallialustalle ja siitä saaviin. Roland kertoi, että paineen säätöä pitää tarkkailla eri omenalajikkeiden mukaan.

Tuoreempaa mehua ei maailmasta löydy :)

Roland kaataa mehun keräyssaavista pöydällä olevaan hanasaaviin.

 Mummo toimi mehunlaskijana. Välissä on vielä yksi sihti joka kerää mahdolliset sakat.

Ja heti vaan maistiaisia. Tämä oli kolmas tai neljäs mehukeikka tältä syksyltä. Mehu on nyt vaaleampaa kuin aiemmin ja tosi makeaa.

Nailonverkko kerää puristusjätteen.

Kuiva moska irtoaa verkosta yhtenäisenä levynä.

Harmi kun en tajunnut ottaa yhtään palaa mäskilevyä mukaan - mielenkiintoista olisi kokeilla jalostaa tästäkin jotain.

Viitasaaren Muikunlahden mehuasemalla on aivan mahtava tunnelma. Pariskunta tekee työtä täydellä sydämellä ja innostuneena asiastaan. Roland vinkkasi Saksassa jo tomivasta pikkubisneksestä: Jos omenapuiden omistaja ei itse käytä puun satoa, hän voi vuokrata puun kesäksi. Parinkympin hintaan puun sato kuuluu vuokralaiselle. Hän saa käydä poimimassa omenoita "omasta puustaan" silloin kun haluaa.

Kaikki omenasangot pestään jokaisen asiakkaan jälkeen. Nailonverkot peseentyvät joka ilta 60 asteessa Allegro pesuaineella koneessa ja kaikki puristuksessa käytettävät levyt sekä koneenosat pestään päivittäin mekaanisesti. Niin ja pesu tapahtuu lähdevedellä :)

Mayerit sulkevat mehuaseman kuun lopussa, joten tältä vuodelta mehut on kohtapuoliin puristettu. Muistutan teitä tästä ihanasta miljööstä ja loistavasta palvelusta tulevana syksynä. Suosittelen retkipaikaksi koko perheelle ja tietysti myös senkin takia että kylmäpuristettu omenamehu on ihan tajuttoman hyvää.




Tällä kertaa veimme mehustettavaksi noin 35 sangollista omenoita, niistä irtosi mehua 130 litraa, mäskiä jäi noin lihalaatikollinen, litrahinta on 0.70 - yhteensä siis 91€ - kaupan päälle pullakahvit ja hyvä mieli.
Kiitos tästä Roland ja Marjo - ensi kesänä tavataan :)

Yhteistyössä: Olympus - Pen Lite E-PL5

12 kommenttia:

  1. Hei Johanna, tuollainen omenatuoremehu on ihan parasta. Nousee ihan vesi kielelle.

    Etsiskelin Helsingistä tuoremehuasemaa, tuloksetta, niinpä jakelin omenoita sukulaisille ja ystäville. Harmi, sillä parista omenapuusta tuli ennätyssato.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kaisa :) Niin on - ja jos vain satun selviämään käymään sillä suunnalla, niin tuon sinulle tuliaisia.

      Harminpaikka kun et päässyt mehustamaan omenoita. Eikö asemia vaan ole? Ainakin täällä ovat aikalailla täyteen varattuja ja oma aika kannattaa tilata ajoissa.

      Poista
  2. Hei ! Miten mehusi säilyy ? Minä olen tehnyt/teettänyt Ruoveden mehuasemalla ja mehu on pastöroitu.
    Silloin se säilyy lasipulloissa ihan kellarissa kevääseen asti. Ja on hyvää :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei pitkästä aikaa Marru :)

      Minähän pakastan kaiken - kun ei ole sitä kellaria...

      Toisaalta jätän muutenkin mielellään kylmäpuristetusta mehusta pastöroinnin väliin. Tältäkin asemalta löytyy pastörointilaite, mutta eivät ole oikein halukkaita sitä käyttämään. Roland oli vahvasti mieltä että mehu säilyy paremmin pakastettaessa. Toinen ongelma heille on pastöroinnin vaatima aika - se hidastaa prosessia kun asiakkaita on muutenkin jonoksi asti.

      On kyllä ihana paikka tämä Muikunlahden asema. Täällä on sekin hyvä puoli, että asiakas saa mehut omista omenoista - onhan siinä se tunnejuttukin :) Joillain isoilla asemilla omenoita ja mehuja ei eritellä asiakkaille sen kummemmin.

      Poista
  3. Heippa! Ja ensimmäistä kertaa kommentoin. Löysin Marjukan blogin kautta tänne ja olen lueskellut vanhempiakin juttuja. Ihan alkoi janottaa kun noita mehutonkkia katsoi. Hgissä oli ennen Maununnevalla mehuasema, josko olisi sitten lopettanut? Kiitos kivasta blogista ja katson tänne jatkossa säännöllisesti. Ja ehdottomasti haluan kuulla kokemuksia Pen:istä! terv. ingrid

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja tervetuloa tutustumaan :)

      Marjukan juttu oli kyllä hyvä idea. Itsekin löysin sieltä monta minulle ihan uutta blogia ja lukulista tietysti senkun kasvaa...

      Mehuasemissa on lienee se "ongelma" että se on niin kausiluontoista toimintaa. Ainakin tällä seudulla touhua ovat pyörittäneet pääasiassa yhdistykset. Ymmärrän kyllä että vapaaehtoisia työntekijöitä pyöritykseen ei jonoksi asti riitä - vaikka asiakkaita piisaisi.
      Ainakin tällä mehuasemalla ja tämäntyyppisellä koneella homma on ihan raskasta työtä kun omenoita ja mehusaaveja pitää nostella korkealle.

      Kamerasta juttua luvassa kunhan ehdin testailla juuri eilen saapunutta uutta objektiivia. Loistava pokkarin kokoinen järkkäri - perusobjektiivilla varustettuna on kätevän pienikokoinen ja kulkee näppärästi matkassa metsäretkilläkin. Valotus toimii hyvin ja värit ovat hyvät. Mitään miinusta en vielä ole keksinyt - paitsi että onnistuin jo hukkaamaan ensimmäisen linssisuojan :)

      Poista
  4. Täällä voi ostaa sellaista tosi hyvää tuorepuristettua omenamehua "Epplemost fra Telemark", jota myydään paitsi lasipulloissa niin myös sellaisssa "viinilaatikoissa" - tosi hyvää, mutta niin on hintakin! Se taitaa olla pastoröitua, mutta mitään lisäaineita siinä ei ole.

    Ymmärtääkseni täälläkin on mehuasemia, mutta tuosta yhdestä puusta ei ihan mehuksi asti riitä :). Puussamme on niin hyvät omenat, että ne menee melkein syömällä, mutta jäi niistä vähän sellaisia muotopuolia ja tein niistä eilen ohjeellasi sosetta uunissa. Kätevää oli ja hyvää tuli - syön sitä tässä paahtoleivän päällä :). Kiitos ohjeesta!

    Kysymys nokkosensiemenistä: Miksi ne pitää kerätä vihreinä kun ne kuitenkin kuivatetaan? Eikö luonnon kuivatus kelpaa, koska ruskeatkin kukinnat ovat vielä täynnä siemeniä ja ne irtoavat helposti... Tätä mietin kun keräsin hevosille talveksi lisäravinteita - niitä pitää olla aika paljon ja olen vähän myöhässä :). Vihreitäkin siemeniä löytyy vielä jonkin verran. Mutta osaatko kertoa syyn, miksi nuo ruskeat eivät ole hyviä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Hanne :)

      Täällä on myytävänä samantyyppistä "hanamehua". Tulee Ahvenanmaalta ja hintaa on noin kympin/3l. Eli reilusti edullisempaa saa mehustamosta ja etuna tietysti vielä se pastöroimattomuus.

      Tiedätkö että ihan samaa olen minä pohtinut niiden nokkosensiementen kanssa. Aiheesta kun opiskelin niin ne kehotettiin keräämään vihreinä - heti kun irtoavat. Mitään perustetta sille en muistaakseni ole löytänyt.
      Juttelimme siitä siskonkin kanssa - hän tykkää että niiden pitää olla vihreitä - onko enempi ulkonäköseikka... Minä olin kannalla että onko väliä jos mukana on ruskeita siemeniä. Eivät ne kuitenkaan ainakaan haitaksi ole?

      Vihreät siemenet pysyvät kuivattaessa vihreinä - se ero nyt ainakin on luonnon kuivattamiin. Kokeilen joskus joutessani googlata josko englanninkielisiltä sivuilta löytyisi lisätietoa.

      Ei muuta kun keräät pois ne ruskeatkin siemenet :)

      Poista
  5. Vau mikä postaus! Meillä on kanssa 5 omppupuuta ja tänä kesänä ekaa kertaa niitä olemme kunnolla keräilleet. En ole tuohon mehuhommaan vielä lähtenyt, mutta ehkä ensi kesänä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei :)

      Tämä on niin ihana paikka - huomenna taas mennään käymään. Varmasti näitä mehustamojakin on eri systeemeillä. Tämä laite on lienee jo aika vanhaa perua - mutta toimii hienosti.
      En tiedä mikä on parasta - ihan mainio yrittäjäpariskunta, hyvä palvelu, kaunis miljöö vai valmis mehu :)

      Poista
  6. Tämä oli niiiiin hyvä postaus meille jotka olemme vain kuulleet mehuasemasta - että mitä siellä oikeasti tapahtuu! Ja sekin tuli selväksi että voi olla käsittelemätöntä tai pastoroitua.

    Ihan sitä en tajunnut, että kuinka usein niitä nailonverkkoja pestään tai systeemiä muutenkin, siis lähinnä siinä mielessä, että jos joku haluaisi heittää omenien joukkoon pari inkiväärinjuurta, niin olisiko se ok? (noh jos vielä 2014 kommentointi ja kysely onnistuu)

    Ja sympaattiselta vaikutti pariskunta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei vaan :)

      Käyn huomenna asemalla, niin kysäisen samalla siitä mehun maustamisestakin. Hyvä idea, kiitos sinulle vinkistä. Voisinkin ottaa varuilta mukaan pari juuren palaa ja sujauttaa sekaan jos onnistuu.

      Tämä on yhdenlainen mehustuslaite, näitäkin on varmasti erilaisilla toimintaperiaatteilla.

      Poista