lauantai 9. maaliskuuta 2013

Tattarityyny / akanatyyny 10€/kpl

Uusi tuote minulle, mutta pakkohan oli yksi ostaa kokeiluun. Tattarin akanoilla täytetty tyyny tuli tutuksi vasta jokunen päivä sitten. Tattarityynyn täytteenä on kaksi kiloa tattarin akanoita, päällä huolellisesti ommeltu ja viimeistelty tiivis 100% puuvillakangasHinta 10 tuntui jopa minusta :D aika edulliselta ja pienen googlailun tulos on että edullinen se onkin.

Tyyny tuntui jo "ensitapaamisella" omalta. Siinä vaan ihan yksinkertaisesti on hyvät energiat :) Päällikangas on tukevaa, hiukan karheaa puuvillaa ja koristeena on kauniinsävyinen käsinpainettu tattarikasvin kuva. Tyyny on "painava" ja täytteen rahinassa on jotain kotoisaa ja puhuttelevaa. (Ehkä alitajunnassani on joku muistijälki... Tuli olo että tyyny on tuttu.) Kuvittelin että tyynyn rahina häiritsisi alussa, mutta ei ollenkaan. Tyyny mukautuu pään alle sillä sekunnilla kun siihen asettuu ja tukee jämäkästi niskaa. Ensimmäisenäkään yönä en herännyt kertaakaan... Minä joka yökyläänkin raahaan usein oman tutun tyynyn :)



Täytteenä käytetty tattariakana on suomalaista luomutattaria. Siitä isosti pisteitä.
Tattariakanatyynyjä Suomessa myyvät ainakin Lambar 32, Hobby Hall 39 ja Futon Shop 26. Lambarin tyynyn valmistusmaata ei ilmoituksissa mainittu. Futon Shopin tattarityynyt valmistetaan Puolassa.

Niinpä... Kotimainen, käsintehty, luomutattarilla täytetty tyyny 10. Eilistä paistoa suosittelee.

Suomalaisilta sivuilta ei paljonkaan löydy tietoa tattarityynyistä mutta englanninkielistä faktaa löytyy paljonkin. Japanilaiset ovat käyttäneet tattariakanatyynyjä vuosisatoja. Sen luvataan hoitavan mm. niska- ja selkäsärkyä, päänsärkyä, stressiä ja unettomuutta. Tattariakana tyynyn täytteenä on luontoystävällinen vaihtoehto. (Aika ihana juttu että käytetyn tyynyn voi tosiaan hyvällä omallatunnolla polttaa saunanpesässä tai tyhjentää kompostiin.)

Yllättävää kyllä, tattarityynyn käyttöiäksi luvataan jopa 8-10 vuotta. Ensimmäisen parin vuoden jälkeen akanat "kiillottuvat" ja tyyny tiivistyy noin 10%. (Tyynyjen tekijä kertoi että 2kg täytettä on reilu määrä josta voi halutessaan ottaa hiukan poiskin ja siinä on siis varaa vähän litistyäkin.)
Ilmava tattariakanatyyny tuntui mukavan viileältä. Tuli olo että se on ihan täydellinen kesätyyny. Otan tattarityynyn nyt vakikäyttöön ja voin myöhemmin palailla kertomaan pidemmän ajan käyttäjäkokemuksia.

Jos lukijoissa on joku tattarityynyn käyttäjä olisi mukava kuulla aiheesta enempikin.

Buckwheat husk pillow-googlauksella löydät lisätietoa tattariakanatyynyistä.

PÄIVITYS MAALISKUU 2016: Suomalaisia tattarityynyjä saa taas. Allaolevassa linkistä löydät nettisivuille.


Tattariina.fi


43 kommenttia:

  1. Voi tuota ihanaa tyynyä vielä on olemassa. kiitos postauksesta, pian käyn sen ostamassa. Varmaan 10v sitten hankin sellaisen, tykkäsin kovasti, käytin sen loppuun ja hankin Tembur tyynyn, millä olen nukkunut kohta liian kauan, on kovettunut "töppöseksi". Mieluummin tämä akanatyyny, ja niitähän saa jopa 10 temburin hinnalla.Aurinkoista viikonloppua t. täti

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei taas :)

      Tattarityyny tuntui omalta sillä sekunnilla kun sen sain käsiini. Mietitytti hiukan tuo rahina mutta yllättävää kyllä, käytössä sitä ei huomaa ollenkaan. Tai jos huomaa niin ainoastaan positiivisella kotoisalla tavalla. Aamuisin puolihereillä ihan tarkoituksella puristelen ja rahisuttelen tyynyä... Ikiaikainen ääni :)

      Minäkin hankin koko perheelle Tempur-tyynyt jokunen vuosi sitten. Yksi tyttäristä oppi sitä käyttämään, minä en koskaan. Liian kova ja "tunteeton" tyyny minulle...

      Kiitos tuliaisista kaupalle :) Kaurahapatteen resepti kiinnostaa kovasti ja menee ilmanmuuta kokeiluun.

      Poista
    2. Hei Johanna!
      Mielenkiintoista että löysin blogisi ja Tattarityynyn esittelyt.
      Hierojani suositteli ko.tyynyä jännitysniskalleni. Tuo kertomasi suomalainen tuote kiinnostaa kovin. Vieläköhän niitä on saatavilla? Ostaisin mielelläni postin kautta. Kerrothan miten toimia.

      Poista
  2. Meillä on hirssiakanatyynyt olleet vuosikausia, ja kuulostaa yhtä ihanalta tuo tattariakanatyynykin. Rahinaan tottui äkkiä, tyyny ei hiosta ja mukautuu mainiosti pään ja niskan muotoihin. Sen saa helposti mytättyä sopivaan muotoon eikä niskaa ja harteita särje aamuisin, kuten joskus kyläreissuilla on käynyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi positiivinen kokemus on ollut minullekin tämä tattarityyny. Täytyy joskus tutustua hirssiakanatyynyynkin. Huomasin kanssa ihan ensimmäiseksi tyynyn "viileyden". Jotenkin ihanan kotoisa materiaali. On jämäkkä mutta ei kova kuten Tempur-tyyny mielestäni on.

      Poista
  3. Minä niskavaivainen ja muutenkin huono nukkuja olisin erittäinkin kiinnostunut tietämään, saisiko tuota muuallekin Suomeen. Voin tietysti yrittä sen tilata noista antamistasi linkeistä, mutta kotimainen käsityö on aina asia, jota kannattaa tukea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei :)
      Soittelen tekijälle heti kun palaan töihin. Uskoisin että ilmanmuuta postittaa tyynyjä mielellään. Tyynyt eivät siis varsinaisesti ole kaupan valikoimissa vaan yksityisen henkilön omaa tuotantoa.
      Lähetätkö osoitteesi & sp-osoitteesi blogin sähköpostiin niin välitän ne tyynyjen tekijälle.

      5kg postipaketti Suomeen maksaa 8.5e ja 10kg lähetys 9.75e. Jos kaveriporukasta löytyy joku muukin aiheesta kiinnostunut niin samoilla postareillahan tulisi sitten useampikin tyyny.

      Tyynyjen takaa löytyy oikein sympaattinen rouva. Enempi kuin mielellään minäkin tämänkaltaista yrittäjyyttä kannatan :)

      Poista
    2. Vieläkö sais tattarityynyjkä :D unelmoin@gmail.com

      Poista
    3. Hei,

      Vieläkö minäkin saisin tyynyn tekijän yhteystiedot. Olen sitä mieltä, että tekijän hyvät energiat varmasti vaikuttavat tuotteen laatuun :) pirjokiiski@hotmail.com

      Poista
    4. Hei, saisinko yhteystiedot anttipiet@gmail.com
      josko tyyny parantaisi unettomuuttani :D

      Kiitos paljon!

      -Antti

      Poista
    5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
  4. Tulihan taas oikeaan aikaan tämä postaus... niskat on niin jumissa heinien heittelyn ja muuttolaatikoiden kantamisen jäljiltä, että kaipaisin todellakin nyt hyvää tyynyä. Nuo tavalliset kun eivät tunnu nyt yhtään hyviltä. Pitää ostaa Suomesta kun tulen ensi viikolla käymään :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Hanne :)
      Pääsetkö hakemaan omasi Jyväskylästä Katriinan kaupalta?
      Voit myös laittaa yhteystietosi blogipostiini niin välitän ne tyynyjen tekijälle. Voitte sitten sopia lähetyksestä tai treffeistä :)

      Tyyny on ihanan aito. Meillä tyttäretkin jo tilasivat omansa :)

      Poista
  5. Mulla on ollut hirssiakanatyyny, mutta se ei kyllä mulle sopinut. Olen vissiin aika herkästi niskoistani kipeä, ja mä en voi ollenkaan pitää paksua tyynyä. Nukun pääosin selälläni, ja aika usein ihan jopa ilman tyynyä. Pääasia, että tyyny on littana ja mielelläni vielä myttään reunasta niskan alle paksumman. Toi akanatyyny oli mun mielestäni liian kova. Ja ostin sen muuten Ruskovillasta, jonka valikoimiin se on tainnu kuulua iät ja ajat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Heli :)
      Täytyypä itsekin joskus päästä hypistelemään sitä hirssityynyä. Eroaakohan isosti tattarityynystä?
      Tässä tyynyssä on täytettä 2kg. Tekijän mukaan reilusti siksi että sitä voi halutessaan sitten ottaa pois ja tyynystä tulee litteämpi.
      Minusta tattaritäyte on niin liikkuvaa että tämän saa mytättyä paksuksi tai ohueksi. Itse pidän suhteellisen littoisista tyynyistä eikä tämä tunnu ollenkaan paksulta.

      Ja onhan tämä jämäkkä muttei kova kuten esim. Tempur on. Tai no tämäkin taas minun kokemukseni :)
      Rakastan tyynyn rahinaa ja ajatusta että täyte on eloperäistä materiaalia.

      Poista
    2. Uskoisin, että hirssityyny oli ihan vastaava kuin tattariversio. Siitä sai täytettä pois tai lisättyä. Mutta se yleistuntuma tyynystä vaan oli mun mielestä ikävän kova, en tottunu siihen ollenkaan. Mulla on nyt Ikean untuvatyyny, sellanen littana ja sillä lailla kaksiosainen, että sinne kahden tyyny"levyn" väliin pystyisi laittaa lisätäytettä halutessaan. On paras tyyny aikoihin, vaikkakin inhottaa ajatus että miten on mahdettu nuo untuvat hankkia... Ekologisuus muakin siinä hirssityynyssä kiinnosti ja arvostan sitä, mutta pakko oli luovuttaa.

      Poista
    3. Hei sinä täydellisen tyynyn metsästäjä :)

      Olen minäkin kokeillut jos mitä... Untuva (tai sen seassa oleva pienikin määrä höyhentä) on minulle ihan myrkkyä. Ostin joskus kalliit untuvapeitot ja -tyynyt ja jouduin hävittämään ne aika pian koko talosta... Tempur tuntui minusta liian kovalta mutta tämä akanatyyny sopivan jämäkältä.

      Poista
  6. kerrohan sitten kokemuksia, kiva kuulla. Itse luotan tempuriin, on auttanut niskoihin, vaikka edelleen joka ilta se tuntuu kurjalta! Haluaisin niin paljon mielummin pehmeän tyynyn :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällä lyhyellä koekäytöllä tykkään tyynystä kovasti. Tempuriin en tottunut koskaan. Minulla on sitä kahta kokoa perusversiona, muotoiltuna Millenium versiona, lasten tyynynä, matkamallina ja auton niskatyynynä. Yhdestäkään en tykkää. Hankin Tempurit jokunen vuosi sitten koko perheelle mutta ainoastaan yksi tyttäristä oppi siihen.
      Olen niitä nyt jemmaillut vierastyynyinä mutta taidan pikkuhiljaa pistää kiertoon :)

      Minua kanssa tökki juurikin Tempurin kovuus illalla. Yön mittaanhan se lämpenee ja pehmenee mutta illalla on kuin kivi pään alla.
      Tattarityyny on jämäkkä mutta kuitenkin käsillä muotoiltavissa. Jos jostain kympillä sellaisen löydät niin suosittelen kyllä kokeilemaan :)

      Poista
    2. Kiva kuulla! Joo tuo kivi on just oikea ilmaisu. Voi että se harmittaa illalla ku siihen painaa päänsä, korvaakin sattuu. Joku sanoo et pehmenee käytössä...joo-o varmaan vuosien saatossa :) Painan tämän tyynyn mieleeni..

      Poista
  7. Hei!
    Voisitko kysäistä tästä Katariinan kaupasta
    saisko sen tyynyn postitettua mulle?!
    Kiinnostuin kovasti.En tunnu löytävän millään sopivaa tyynyä kipeille hartioilleni.
    Lähettäisin yhteystietoni sitten tälle kauppiaalle vaikka spostin välityksellä.
    Kiitos,
    Eija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei vaan :)
      Lähetä yhteystietosi blogini sähköpostiin niin toimitan ne tyynyjen tekijälle. Voitte olla sitten suoraan yhteydessä ja sopia toimituksesta :)

      Poista
  8. Hei!

    Olen ollut 2 vuotta tattarityynyn onnellinen omistaja. Paras tyyny ever. Mukautuu napakasti ja tuntuu niin "luomulta" ja orgaaniselta. Pieni rahina asentoa muuttaessa vain rauhoittaa.

    Tattarityynyssä on muuten olennaista se, ettei se ole liian täyteen pakattu. Muutoin se ei pysty mukautumaan. Omani ostin Lambarosta pari vuotta sitten, mutta he eivät vissiin enää myy tuotetta.

    Nyt vain jännittää, kuinka tattarityynyä voi pestä. Tyynyn nurkassa on 40asteen pesuohje, mutta kuinka mahtaa kuivua..? Onko kellään kokemuksia? Tietäisiköhän se Katariina, johon täällä viitataan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja anteeksi viivästynyt vastaus.
      Tattarityynyä ei voi pestä täytteineen. Eli jos haluat pestä päällikankaan, sinun täytyy tyhjentää tattariakanat pesun ajaksi pois.

      Minäkin tykästyin tyynyyn kerrasta. Paitsi että nyt tytär "pölli" tyynyni kotona käydessään ja minun on hankittava uusi :)

      Tattarityynyssä on kieltämättä joku syvempiä tuntoja koskettava ominaisuus. Tytär sanoi heti että siitä tulee mieleen "Vihtaperä" - hänen syntymäkotinsa, vaikka meillä ei tattarityynyä edes silloin ollut...

      Poista
  9. Kiitos Johanna vastauksesta!

    VastaaPoista
  10. Hei! Olisiko mahdollista vielä saada yhteystietoja tattariakanatyynyn tekijästä? Olisin hyvin kiinnostunut sellaiset ostamaan koko perheelle :) mikäli voit niin laitatko spostiini tietoja? Os. jenna_su @ hotmail.com

    VastaaPoista
  11. Hei! Miekin haluaisin ostaa koko perheelle tyynyt! Voisitko antaa yhteystietoja: pulapanda (ät) hotmail.com , kiitti :)

    VastaaPoista
  12. Täällä olis kans yks kiinnostunut tattarityynystä.. jonainkeri @ gmail . com

    VastaaPoista
  13. hei, minuakin kiinnostaisi! =) riikka.k (at) windowslive piste com

    VastaaPoista
  14. Hei, Suomessa valmistettu tattari tyyny kiinnostaa : avallius@gmail.com

    VastaaPoista
  15. Moi! Tattarityynyä olen minäkin vailla :) iinus24@hotmail.com

    VastaaPoista
  16. Hei! Olen kiinnostunut tattarityynystä minäkin:) aive999@gmail.com

    VastaaPoista
  17. Hei, täälläkin yksi tattarityynystä kiinnostunut: heijukainen@gmail.com. Kiitos! :)

    VastaaPoista
  18. Hei, minulla ollut vuosia käytössä jokin kauraversio ja nyt olen metsästänyt uuta ja törmäsin tähän blogikirjoitukseen. Tilaisin kaksi tattarityynyä jos sitä saatavilla? niina.siljander@gmail.com Kiitos!!!

    VastaaPoista
  19. Minuakin kiinnostasi tattarityyny jos näitä vielä saa. sanna.pykala@outlook.com

    VastaaPoista
  20. Minuakin kiinnostaisi tattarityyny jos näitä vielä saa.
    sanna.pykala@outlook.com

    VastaaPoista
  21. Täälläkin olisi yksi kiinnostunut!
    kavakka_90@hotmail.com

    VastaaPoista
  22. Minuakin kiinnostaa tattarityyny. km.kilpelainen@gmail.com

    VastaaPoista
  23. Haluaisin myös tattarityynyn.
    Marianne.suominen@hotmail.com

    VastaaPoista
  24. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  25. Tattarityyny kiinnostaa: sartsa_1963@hotmail.com Kiitos! T sari

    VastaaPoista
  26. Hei, onkohan tyynyjä vielä saatavilla? Olisin kiinnostunut kovasti niistä
    miharouu@gmail.com

    VastaaPoista
  27. Ah eipä mitään, olisi pitänyt lukea tarkemmin tuo linkki. Voit poistaa kommenttini!

    VastaaPoista