keskiviikko 14. marraskuuta 2012

Helppo kuivakakku hampunsiemenillä

Kaksi uutuutta keittiössäni: Öljyhampun siemenet ja keraaminen kuivakakkuvuoka.

Olen etsiskellyt keraamista kakkuvuokaa kirppareilta jo tovin. Nyt tärppäsi, 1€ SPR-kirppikseltä. Teflonpinnoitettu kakkuvuoka oli toiseksi viimeinen teflonesine jonka omistin. (Irtopohjavuoka vielä hakusalla.)
Teflonpaistinpannut heitin roskiin jo vuosia sitten. Alkusysäyksenä aiheeseen oli Cittarin kahvilassa iltapäivälehdestä lukemani juttu. Tarkemmin en jutun sisältöä muista, mutta kahden sivun artikkelissa eko- ja terveysjuttuihin minua varmasti sen huisin paljon tarkemmin perehtynyt perhe luetteli kolme perushuushollin pahinta myrkkypesää. Teflonpannut olivat yksi niistä.
Teflonpannun hävittäminen ei tarvinnut isoja muutoksia, oli helppo heittää se ainokainen roskiin. Nykyisin käytän keraamista- ja rautapannua. Aiheesta teflon löytyy lisätietoa googlaamalla. Minut vakuutti ja ystävänikin siinä samalla.

Kävin kyselemässä aiheesta myös Hackmannin tehtaanmyymälässä. Tiedustelin mitä ainetta teflonpinnoite käytännössä on, mitä lämpötiloja kestää, mitä aineita siitä höyrystyy ja irtoaa kuumennettaessa, entäpä vanhasta pannusta irtoavat teflonriekaleet... Vastaus oli että ainesosia eivät tiedä, lämpötiloista sitä samaa jonka jokainen tietää; ei saa kuumentaa liikaa, (mikä konkreettisesti on liikaa?) ja että kiinalaisten teflonpannujen pinnoite ei ehkä ole terveellinen, mutta kyllä suomalaisten pannujen teflon varmastikin on ihan turvallinen...

No, se viimeinen teflonpinnoitettu kakkuvuoka nyt sitten kuitenkin lähti jemmoistani ja testaukseen pääsi tänään keraaminen lasitettu kakkuvuoka. Kuivakakku siihen vanhalla pikareseptillä, sekaan tälläkertaa öljyhampunsiemeniä. Hamppuöljyä olen käyttänyt jo kauan, mutta siemenet olivat ihan uusi juttu.

Öljyhampun siemenet ovat rapsakkakuorisia mutta pehmeitä sisältä. Niitä voi hyvin napostella raakanakin. Kakkutaikinaan paahdoin kevyesti noin puolitoista desiä hampunsiemeniä. Paahtamalla niistä irtoaa miellyttävä hampun tuoksu. Pyöräytin paahdettuja siemeniä hetken bamixin kulhossa. Osittain rikkomalla sain aromia paremmin esiin, mutta jätin kuitenkin seoksen aika rouheaksi, osittain kokonaisiksi siemeniksi.
Öljyhampun siemen on suomalaisille erityisen kiinnostava tuote; Sillä voi korvata ulkomailta tulevan, usein geenimanipuloidun soijan.

Kuivakakkuun tänään luomuvehnäjauhoja, speltrouhetta, öljyhampunsiemeniä, intiaanisokeria, oliiviöljyä, pari kananmunaa, leivinjauhetta, vaniljasokeria ja vanha kerma. Tarkemmat mitat löydät TÄÄLTÄ.

Paahdoin öljyhampunsiemeniä hetken miedolla lämmöllä.

Pari pyöräytystä bamixilla.

Uuniin. Eikö ole kaunis vuoka :) Mielenkiintoisia ovatkin nämä ensimmäiset paistokerrat; miten tämä toimii vanhaan vuokaan verrattuna. Vuoka on aika painava ja paksuseinäinen. Vaikka pinta on hiukan karhea, kakku irtosi vuokasta paremmin kuin aiemmasta vuokasta.


Taikina jäi hiukan pieneksi tähän uuteen vuokaan, suurennan ohjetta seuraavaan satsiin. Taikinaan käytin noin vajaa puoli desiä sokeria. Ripaus tomusokeria päälle tuo hiukan makeutta.

Hiukan valjun värinen setti. Hampunsiemenet olivat mukavan rapsakoita kakun seassa, lapsetkin tykkäsivät.


Tässä vielä pari lyhyttä tietoiskua teflonista:

Kun kirjoitin puolitoista vuotta sitten ekologisista kengistä, törmäsin termiin perfluoratut yhdisteet. Ne ovat kemikaaliyhdisteitä, joita käytetään esimerkiksi pinnoiteaineina lian ja kosteuden hylkimiseen. Niitä on kankaissa, kengissä, matoissa, huonekaluissa, puhdistusaineissa, ruokapakkauksissa ja jopa sampooissa. Myös teflonpannuissa käytetään samaisia yhdisteitä ja hieman asiaa selvitellessäni minulle kävi ilmi, että kemikaalit irtoavat kuumentuessa höyrynä keittiön ilmaan. Omat pannuni, jotka olivat jo mukavan naarmuuntuneita vuosien varrella, vaihtuivat samantien keraamiikkapäällysteisiin pannuihin.

Virallisten suositusten mukaan teflonpannuja on turvallista käyttää, kunhan niiden pinnoitetta ei naarmuteta. Teflonin tiedetään kuitenkin päästävän tietyssä kuumuudessa teflonhöyryjä ilmaan. Muutama vuosi sitten tehty tanskalainen tutkimus osoittaa, että perfluorattuja yhdisteiden määrä ihmiskehossa korreloi esimerkiksi miehen siittiöiden laadun kanssa. Niiden on myös todettu aiheuttavan nisäkkäillä vaurioita maksakudoksessa ja epäilty aiheuttavan syöpää.
Lähde: Uusi musta


Stellpflugin mukaan teflonista valmistetut keittiötarvikkeet ovat kaikista myrkyllisimpiä. Johns Hopkins Medical Centerin asiantuntijoiden mukaan teflonin sisältämää PFOA -kemikaalia voidaan löytää lähes joka ikisen amerikkalaisen elimistöstä. PFOA -kemikaali on myös yhdistetty useisiin sairauksiin, kuten syöpään, korkeaan kolesteroliin ja jopa hedelmättömyyteen. Stellpflug kertoo, että PFOA-kemikaalia sisältävien keittiötarvikkeiden valmistus tulee lopettaa 2015 mennessä.
Lähde: Natural news (MTV 3)

Ja lyhyesti faktaa hampunsimenistä:


Jopa yli kolmannes hampun siemenestä on ravitsemuksellisesti erittäin arvokasta öljyä. Hamppuöljyssä on yli 80 % monityydyttymättömiä rasvahappoja, joista pääosa on ihmiselle välttämättömiä omega-3 – ja omega-6 -rasvahappoja. Hamppuöljyn rasvahappokoostumus on monipuolisempi kuin tavallisimmin käytettyjen kasviöljyjen
Hampulla on mahdollisuus korvata ulkomaisen soijan käyttöä useissa elintarvikkeissa. Hamppuproteiini on erinomaista kasvivalkuaisainetta, koska se sisältää kaikki elimistölle välttämättömät aminohapot.
Hampun proteiini on helpommin imeytyvää kuin soijaproteiini, koska hamppuproteiini koostuu edestiinistä ja kananmunan valkuaisestakin löytyvästä albumiinista.

Hampun avulla voidaan eräissä leivonnaisissa  korvata kananmunan käyttö. Hamppu on myös ympäristöystävällinen vaihtoehto, koska sen viljelyssä ei tarvita tuholais- eikä rikkakasvihävitteitä.
Elintarviketuotannon lisäksi hampulla tehdyistä rehukokeista on saatu lupaavia tuloksia. Hamppu saattaakin tulevaisuudessa korvata soijaa myös rehuraaka-aineena.
Lähde: Kehittyvä elintarvike


-Erinomainen välttämättömien rasvahappojen lähde (Omega 3, 6 ja GLA)

-Soijaa parempi proteiinin lähde. (Soijaan lisätään puuttuvat aminohapot jälkeen päin ja lisäksi hampun valkuainen on helpommin imeytyvässä muodossa!)

-Alentaa veren LDL-kolesterolitasoa

-Alentaa verenpainetta

-Parantaa verenkiertoa sydämessä ja verisuonissa

-Parantaa elimistön toimintaa

-Edistää vastustuskykyä ja aineenvaihduntaa

-Vähentää kuukautisten oireita (PMS) ja kouristuksia

-Vähentää tulehduksia ja niveltulehduksen oireita

-Parantaa lihasten toipumista rasituksen jälkeen

-Hoitaa kuivaa ihoa ja edistää hiusten hyvinvointia

-Vähentää monia rappeuttavia sairauksia ennaltaehkäisevästi

-Hampputuotteita ei ole geenimanipuloitu

-Hampputuotteet ovat gluteenittomia, kasvimyrkyttömiä ja torjunta-aineetonta sekä pähkinävapaata kasvisruokaa

-Hampputuotteissa on hieno pähkinäinen aromi, jolla voidaan helposti täydentää päivittäistä ruokavaliota
Lähde: Hamppuinfo

hampunsiementen terveysvaikutukset / hampunsiementen käyttö / mihin lisään hampunsiemeniä / hampunsiemenet kuivakakussa / kuivakakku nopea / helppo kuivakakku /

9 kommenttia:

  1. Jännään, Hollannissa paljon käyneenä yhdistän hampun ensimmäisenä huumeisiin :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö ole jännä juttu :) Kuitenkin hamppu on yksi maailman vanhimpia hyötykasveja.

      Poista
  2. Mukava kuulla että vuoka toimii :)
    Epäilin kyllä ensin, että jos se onkin just sen takia viety kirpparille, että siihen tarttuu kiinni kun se pinta tuntui justiin sellaiselle epäilyttävän karhealle. Hyvä ettei näin ole kuitenkaan asianlaita.
    Työn iloa! T: Suski

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tästä irtoaa kakku ihan itsekseen. Seuraavan kerran kokeilen ilman korppujauhotusta, pelkällä voilla.
      Hieman vaaleaksi jäi pari kertaa kakun pinta. En tiedä vielä, vaikuttaako paksu keraaminen materiaali siten että pinta ei rusketu kuten teflonvuokassa... No, vielä jatkan kokeiluja :)

      Poista
  3. Tuli vaan mieleen tuosta cittarin kahvilasta.. Jos käyt töissä etkä pääse käymään kahvilla niin tuleekohan niillä kahvilan papparaisilla sinua ikävä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti on tullut jo :D Ensiviikolla yritän ottaa tunnin vapaata joku päivä ja soittelen Kaleville josko tavattaisiin.. Meillä on ne verhonipsutreffit vielä kesken :)

      Poista
  4. MILLAISTA PAISTINPANNUA NYT KÄYTÄT? Minkä merkkinen? Onko se valurautainen ?

    kyselee utelias AATU

    VastaaPoista
  5. Ihan selvästi kerroit että KERAAMINEN paistnpannu. Meikäläisen luetun ymmärtäminen vähän tökkii. Mutta kumpi paistinpannu olisi mielestäsi parempi,keraaminen vai valurautapannu? Jos heitän tuon teflon pannun pois, kumpa kannattaa hankkia? Se utelias AATU

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Aatu :)
      Minulla on käytössä Tools-sarjan keraaminen pannu ja kaksi valurautapannua, iso ja pieni. En ihan satavarma ole sen keraamisenkaan pannun terveellisyydestä. Paljon paremmalla omallatunnolla käytän rautapannua. Nyt vaan kun olen ollut muutaman päivän pois keittiöstä, niin joku on jo vähän tössinyt rautapannuni kanssa. Ei enää ollut niin iskussaan kuin pitäisi. Se oli niin hyvin jo poltettu, että munakkaatkin liukuivat ihan itsekseen. Tänään paistoin siinä juustoa ja vähän otti kiinni.

      Kyllä keraaminen pannu aina välillä paikkaansa puolustaa, ainakin lapsille on kevyempi ja helpompi käyttää. Rautapannuja voi löytää kirppareiltakin, keraamisen pannun joudut ostamaan varmasti kaupasta. Muutaman kympin vähintäänkin kustantaa mutta hyvällä hoidolla kyllä kestää vuosia.

      Heitä vaan teflonit pois. Juttelin erään metallialan ammattilaisenkin kanssa ihan vain yleisellä tasolla metalliseosten kuumentamisesta. Hänkin oli ehdottomasti mieltä että kyllä niistä höyryjä haihtuu. Eivätkä ne ole niitä eteerisiä öljyjä :D

      Poista