sunnuntai 11. elokuuta 2013

Omena-tattariletut - gluteeniton

Uutisissa kotimaisen omenasadon sanotaan olevan keskinkertainen - meidän mummolassa se on tänä syksynä ihan valtava ja huippulaatuinen. Ensimmäiset kesäomenalajikkeet ovat kypsyneet ja tästä alkaa muutaman kuukauden kestävä omppusesonki - joka päivä jotain omenasettiä uuniin ja uunista ulos :)

En tiedä tänään käyttämäni omenalajikkeen nimeä, mutta on aika joutava... Ei oikein perusta jauhoisista ja pehmeistä lajikkeista, mutta esim. omenalettuihin sellainen on ihan täydellinen.
Tein aamupalaksi lettusia tattarijauhoon - mukaan laitoin psylliumia, creme fraichea ja soodaa joilla lettuset kohosivat kuohkeiksi "american pancake" tyyliin. Näistä tuli ihan tosi hyviä - suosittelen :)

5dl maitoa
2 kananmunaa
1 purkki creme fraichea (edullisin löytyy Lidlistä)
1/2dl saffloriöljyä (mitä tahansa öljyä tai 50g sulatettua voita)
2dl tattarijauhoa
2rkl psylliumrouhetta
2tl soodaa
Ripaus ruususuolaa
"Märät" aineet sekaisin sähkövispilällä. Kuivat aineet sekoitetaan keskenään ja lisätään taikinaan - pyöräytetään sähkövispilän kovilla kierroksilla hetki ja jätetään turpoamaan tunti tai kauemmin - ei niin nuukaa...

10 pientä omenaa
1/2 sitruuna
Huuhdelluista omenoista poistetaan siemenkota omenaporalla. Siivutetaan ja laitetaan sitruunamehulla terästettyyn veteen odottelemaan.

Keskilämpöiseen lettupannuun voi-öljy-seosta. Pohjalle taikinaa, päälle omenarengas. Paistellaan miedolla lämmöllä sopivan ruskeiksi. Lettuset kohoavat kuohkeiksi ja ne on helpoin kääntää kahdella veitsellä.

1 purkki kuohukermaa vispattuna
2rkl intiaanisokeria
Vaahterasiirappia
Kanelia
Yrtti-iison lehtiä
Kermavaahto maustetaan ripauksella intiaanisokeria. Lautaselle lettujen päälle varovainen loraus vaahterasiirappia ja nokare kermavaahtoa. Lisäsin koristeeksi myös yrtti-iison pieneksi silputtuja lehtiä - kanelikin käy. Jos haluat kermavaahdon pysyvän esittelykelpoisena, anna lettujen hiukan jäähtyä ennen sen lisäämistä :)

Vaahterasiirappi on upean aromikas lisuke mutta sen lisäämisessä kannattaa noudattaa varovaisuutta - eli kaada lettusille vain tipoittain. Vaahterasiirappi on hiukan hintava, mutta äärimmäisen riittoisa tuote.
Myllyn paras -tattarijauhot saattavat sisältää muiden viljojen jauhatuspölyä - eli eivät sovellu keliaakikoille. Keskisen myllyn tattarituotteet ovat gluteenittomia.











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti