tiistai 30. lokakuuta 2012

Uunipunajuuret



Kotimaisista juureksista punajuuret jäävät aika vähälle käytölle. Olen nyt ihan tarkoituksella ujutellut niitä lautaselle vähintäänkin kerran / viikko. Tänään simppeli ruoka; Uunissa kypsennetyt punajuurilohkot. Arla grillijuustosta ja eilisestä intialaisesta raita-kastikkeesta lisukkeet:

Uunipunajuuret
10 punajuurta
1/2 dl kylmäpuristettua oliiviöljyä
2 tl hunajaa
2 rkl kuivattua yrttiseosta
1/2 tl ruususuolaa 

Pese punajuuret huolellisesti harjaamalla. Jos käytät pieniä, tuoreita punajuuria, älä turhaan kuori, koska kuoressa ja kuoren alla on eniten kivennäisaineita, mm. rikkiä. Vanhemmat, hyvin paksukuoriset punajuuret kuoritaan. Leikkaa kanta pois.
Lohko punajuuret, sekoita öljy, hunaja ja mausteet kulhosssa ja pyörittele punajuurilohkot öljy-mauste-seoksessa.
Levitä lohkot uunipellille. Noin 200 astetta, 30-45 min. keskitasolla. 





Herbaria Paistetun perunan mauste: Vuorisuola, paprika, sipuli, mustapippuri, purasruohon kukka, valkosipuli, kataja, korianteri. Ihan täydellinen myös paistetuille punajuurilohkoille.


Paistettuja punajuurilohkoja, tuoreella korianterilla maustettua raitaa, grillijuustoa ja valkosipulista hapankaalia. Että semmoinen setti tänään, edullista, nopeaa, helppoa, hyvää ja terveellistä... Taas kaikki hyvät jutut samalla lautasella :)


Punajuuripasta on meillä yksi lasten suosikkiruuista. Ihania ovat mielestäni myös pannulla paistetut punajuuriviipaleet, niitä teen esikeitetyistä punajuurista. Raastettuna sopii hyvin kasvispihveihin.

Punajuuren lehdet ovat kaunis ja maukas salaattiaines. Itse kasvatan punajuuria pelkästään lehtien takia, juurekset ostan.


"Punajuurikas sisältää monipuolisesti kivennäisaineita: paljon kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, natriumia, kuparia, rautaa ja sinkkiä. Vitamiineista punajuuresta löytyy A-, E-, C- ja B-ryhmän vitamiineja, erityisesti folaattia, jonka saanti suomalaisessa ruokavaliossa on vähäistä. Folaatti vaikuttaa punasolujen uusiutumiseen ja aineenvaihduntaan sekä verisuonten ahtautumiseen. 

Punajuurikas saa värinsä antioksidantteihin kuuluvista betalaiineista. Betalaiinien terveysvaikutuksia ei vielä tunneta, mutta niillä saattaa olla merkitystä hapettumiseen liittyvien sairauksien estossa.
Myös punajuurikkaan kuitu on nykyihmiselle arvokasta.

Punajuurikkaan versot ja kesällä nuoret naatit ovat syötäviä. Entisaikaan naatteja käytettiin pinaatin tavoin. Itse juuri varattiin lääkinnällisiin tarkoituksiin, kuten hammas- ja päänsäryn hoitoon. Punajuurella on hoidettu myös flunssaa, ihottumia ja hermostohäiriöitä. Punaisen väriaineen uskotaan edelleen vaikuttavan mielialaa kohentavasti ja punajuuren tryptofaanin antavan hyvää oloa."
Lähde: Suomalaiset kasvikset


uunipunajuuret resepti / punajuurilohkot uunissa / uunijuurekset / punajuuret uunissa / uunissa valmistetut punajuuret / lisuke / punajuuri / gluteeniton / kasvikset uunissa /

9 kommenttia:

  1. voi että, uunipunajuuret on vaan niin parasta. Syön niitä itse varmaan 3-4 kertaa viikossa! Namskis! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin ovat :) Moni ei vaan ole vielä sitä huomannut. Kyllä kotimaiset juurekset ovat ihan parasta talviruokaa. Meillä ei oikeastaan perunoita käytetä enää ollenkaan. Juureksista voi tehdä käytännössä kaikki "perunaruuat", niissä on paljon enempi makua ja vitamiineja & kivennäisaineita.

      Poista
  2. Minustakin uunissa paahdetut punajuuret ovat parhaita juureksia, mitä tiedän; hyvänä kakkosena tulee porkkana ja palsternakka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Löytyihän muitakin punajuurifaneja :) Kyllä juurekset perunan voittavat mennen tullen...
      Palsternakka on jäänyt minulla vähemmälle käytölle. Täytyypä ottaa sekin ohjelmaan.

      Poista
  3. Paljon onnea vaan,
    paljon onnea vaan,
    paljon onnea Eilistä Paistoa,
    paljon onnea vaan!

    Hyvää syntymäpäivää 1-vuotiaalle Eiliselle Paistolle,
    toivottaa uskollinen lukija lokakuun viimeisestä päivästä 2011 alkaen!
    (siis Suski :) )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Suski kun muistutit :) Äkkiä hujahti vuosi...

      Poista
  4. Olipas ihana löytö tämä blogisi. Ja tämä resepti menee testaukseen jo huomisin. Saimme anopilta oman maan punajuurisatoa - ja tähän niitä kokeillaan heti seuraavaksi. :D Ihanaa syksyruokaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sari :)

      Pitäisi omatkin punajuuret jo nykäistä maasta pois... Punajuuret on niin hyviä. Lapsetkin tässä joku päivä sitten pyysivät näitä samoja lohkoja. Toinen herkku on vuohenjuusto-punajuuri-pasta. Ja ihan vaan pannulla paistetut viipaleet ja feta...

      Nyt kun tuli mieleen, niin pakko tänään itsekin tehdä :)

      Poista
  5. "kylmäpuristettu oliiviöljy ei sovellu kuumentamiseen, koska se sisältää lehtivihreää, josta muodostuu kuumennettaessa haitallisia PAH-yhdisteitä"

    http://www.sydan.fi/asiantuntija-vastaa/kylmapuristetun-rypsioljyn-kuumentaminen

    VastaaPoista