perjantai 7. marraskuuta 2014

Marja-kookospiirakka - gluteeniton

Gluteenittomaksi ja hieman kevyemmäksi muokkailtu Kookos-puolukka piiras, johon tosin käytin puolukoiden tilalla tänään karpaloita.

Karpalo-kookospiirakka
1muna
3rkl (noin 1/2dl) Masajo intiaanisokeria
1dl tattarijauhoa (Keskisen myllyn gluteeniton)
3/4dl durrajauhoa (tai muuta gluteenitonta)
3/4dl kookoshiutaleita
1/2tl jauhettua kardemummaa
1tl leivinjauhetta
1tl soodaa
1tl raastettua sitruunankuorta (luomu, Lidlissä usein kohtuuhintaista)
25g voita (sulatettua)
1,5dl maustamatonta jogurttia

Vaahdota huoneenlämmin muna ja sokeri. Sekoita kuivat aineet erillisessä kulhossa ja lisää munavaahtoon. Pyöräytä sulatettu voi ja jogurtti taikinan sekaan.

1,5dl puolukoita tai karpaloita
Jos käytät esim. mustikoita, lisää jäisiin marjoihin 1rkl perunajauhoja

Kookosmuruseos pintaan
25g voita (sulatettua)
1dl kookoshiutaleita
1rkl vaniljasokeria
1rkl tattarijauhoa

Sekoita ainekset.

Vuoraa noin ∅20cm irtopohjavuuan pohja leivinpaperilla ja voitele reunaa noin 3cm korkeuteen. Kaada taikina vuokaan. Ripottele pintaan marjat ja niiden päälle kookosmuruseos.
Paista noin 175°C noin 35min.

Lisäksi kerma-rahkavaahtoa:
1dl kuohukermaa
1dl rahkaa
1-2rkl Masajo intiaanisokeria
Sekoita rahka ja sokeri kovaksi vispattuun kermavaahtoon.

Kokeilin tähän piiraaseen myös riisijauhoa, mutta se teki pohjasta turhan murean. Durrajauho toimi tattarin parina mielestäni paremmin - tattarijauhon makukin hävisi taas ihan kokonaan. Nyt en osaa sanoa, onko durra tattarin aromia taittava ainesosa, vaiko tempun teki kirpakka karpalo - tai sitten makea kookos...

Alemmassa kuvassa yksi uunista tullut piirakka, jonka paistotummuus on oman makuuni sopivampi kuin ylinnä olevan annoskuvan. Tämäkin vaan ehti hävitä parempiin suihin ennenkuin ehdin yhtään palaa irrottaa kuvaan...
Olen tehnyt tätäkin piirasta jo useamman version - toisinaan jättänyt vaniljasokerin ja sitruunankin pois. Aina on ollut hyvää. Makea kookos kirpakan puolukan tai karpalon parina on kyllä toimiva setti. Pinnan kookosmuruseos makeuttaa vähäsokerisen piirakan kivasti.


Olen jo vuosia käyttänyt kaikkiin makeisiinkin leipomuksiin erilaisia gluteenittomia jauhoaineita kokojyväjauhatuksina. Silmä on jo niin tottunut tummasävyisiin leivonnaisiin, että valkoisiin jauhoihin valmistetut piirakat, keksit tai kakut näyttävät ihan oudoilta :) Kokojyväjauhoista, hiutaleista ja rouheista leipoessa tulos on mielestäni myös maukkaampi, mureampi ja kuohkeampi.


gluteeniton marjapiirakka / laihduttajan piirakka / helppo ja nopea piiras / kevyt leivonta resepti ohje /

9 kommenttia:

  1. Hei Johanna! Ensinnäkin, kiitos ihanasta ohjeesta, piirakkaohjetta on pakko kokeilla. Toiseksi, samoin on pakko kokeilla vielä ennen joulua ohjeellasi hapankaalia, tosin vieläkin ajatus hirvittää, mutta silti haluan kokeilla ehdottomasti. Kiitos 25.10.14 vastauksestasi, liittyen juuri hapnkaaliin ja myös hampunsiemeniin. Huomennalähden etsimään oman paikkakunnan Cittarista hampunsiemeniä. Sy.n joka ilta rahkaa, siihen noukkoon, kera marjojen siemenet saattaisi sopia. Kiitos!


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei taasen Ritu :)
      Tätä olen nyt minäkin väsäillyt jo useammankin kerran. Olen käyttänyt marjoina myös mustikoita (jäisiä + pyöräytys perunajauhoissa). Ja muutenkin olen varioinut reseptiä - vieläkin kevyempään suuntaan. Laitan vaikka juttua joku päivä.

      Hapankaalia tein minäkin taas yhden satsin viime viikonloppuna. Kaali oli vielä yllättävän mehukasta - eli meinaan tehdä muutaman pytyn vielä joulukuussakin. Täytyy nyt tutkailla kuukirjaa ja etsiä otollinen päivä :)

      Hampunsiemenet on tosi hyviä. Kannattaa siinä kohdin ottaa suomalaisia.

      Poista
  2. Hei! Kookoksen maku ja jo pelkkä hajukin on aina ollut minusta kamala. Miten kookoksen voisi korvata reseptissä? Kiitos mahtavista resepteistäsi!

    VastaaPoista
  3. Kiitos, täytyypä kokeilla tätä ohjetta loppuvuoden muutamiin vierastarjoiluihin. Ja jospa itsellekin parempaa - älyttömiin sokerimääriin ja turvotuksiin kyllästyneenä. Sun blogisi inspiroi todella kokeilemaan kaikkea (itselleni :) uutta, arvostan! Kiitoksin, Krisse
    http://tallessamaailma.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle kommentista :)
      Meillä on kanssa pikkuhiljaa järkeistetty tätä "herkkupuolta" - ja ykköshuomiota kiinnitetään nimenomaan sokeriin. Tietysti vähän vie aikaa muuttaa leipomistapoja, mutta aika äkkiä tottuu hyvinkin vähäsokeriseen ja muutenkin rouheampiin tuotteisiin. Rasvankin käytän mieluummin kerma-rahkavaahtona piirakan päälle, kuin että lisäisin rasvaa itse piirakkaan. Tämä on tosi hyvä perusohje. Olen sitä nyt kyllä muokkaillut jo useampaankin kertaan - ja vielä niukemmaksi :) Laitan ohjetta joku päivä.
      Leipomisiin :D

      Poista
  4. Näyttääoä hyvälle :) Ei pitäisi heti aamusta katsella näin herkullisennäköisiä kuvia, saattaa vielä itse joutua leipomaan ;) Uusi lukija ilmoittautuu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Sirpale :)
      Tätä piirakkaa voit kyllä ihan hyvällä omallatunnolla leipoa ja syödäkin vaikka heti aamusta :)

      Poista
  5. Näyttää kyllä herkulliselta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maiju :)
      Sinähän tiedät minua enempi näistä gluteenittomista herkuista. Voisitko blogiin laittaa joskus vinkiksi omat parhaat ohjeet :)

      Poista