perjantai 2. elokuuta 2013

Mustaa riisiä ja paistettua kesäkurpitsaa - gluteeniton

Musta riisi on uusi tuttavuus minulle - sitäkin nappasin kokeiluun edellisellä käynnilläni Asian food kaupassa. Kauppias kertoi riisin olevan "tahmeaa" ja ohjeisti höyryttämään sen. Päädyin kuitenkin valmistamaan ensimmäisen testisetin risoton tapaan pannulla kypsennettynä. Ja ihan vahingossa tästä tulikin ihan älyttömän hyvää.

Neljälle sopiva annos:
2-3rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä
3 sipulia
3 valkosipulinkynttä
3cm pala tuoretta inkivääriä
1/2 pieni tuorechilipalko
1 luomu kasvisliemikuutio
2dl mustaa riisiä
6dl vettä
Parmesanlastuja
Herneenversoja

Pilkottuja sipuleita ja valkosipuleita pyöräytetään hetki kohtuulämpimällä pannulla. Sekaan pieneksi pilkottu inkivääri ja chilipalko. Kun maut ovat irronneet ja silput kevyesti ruskistuneet, sekaan kaadetaan musta riisi. Pyöritellään riisiä muutama minuutti sipuli-mauste-sekoituksessa. Lisätään vesi ja kasvisliemikuutio. Kansi päälle ja annetaan hautua miedolla lämmöllä vajaa tunti.
(Lisäsin aluksi vettä noin 4-5dl mutta huomasin että riisi tarvitsi sitä vielä pari desiä lisää. Laita vettä aluksi vaikka puolet ja lisää tarvittava määrä seuraten riisin kypsymistä.)

Ja kesäkurpitsalinjoilla jatketaan... Tänäänkin kannoin niitä sisään kuin halkosylillistä - ei takkaan mutta keittiöön. Helppo lisuke kesäkurpitsasta: Paistetut kesäkurpitsaviipaleet

1 keskikokoinen kesäkurpitsa
1dl tattarijauhoa
1 muna
Ripaus vastajauhettua mustapippuria ja ruususuolaa.

Kesäkurpitsa leikataan ohuiksi viipaleiksi. Muna vispataan rikki. Mausteet sekoitetaan jauhoihin. Kesäkurpitsaviipaleet pyöräytetään kananmunassa ja sen jälkeen tattarijauhoseoksessa. Paistetaan keskilämmöllä öljy-voiseoksessa sopivan ruskeiksi molemmin puolin.
Tattarijauho sopii hyvin myös leivitykseen - gluteeniton vaihtoehto jota voin suositella vehnän tilalle.

Päälle smetana-yrtti-kastike
1 purkki Deliciest smetanaa
1 puristettu valkosipulinkynsi
Iso nippu tuoreita yrttejä silputtuna (ruohosipuli korianteri basilika persilja... mitä tontilta löytyy)
Ripaus suolaa ja vastajauhettua mustapippuria.
Ainekset sekoitetaan.


Musta riisi värjäsi seoksen upean tummanpunaiseksi. Asiaa tietämättä olisin veikannut että tässä pannussa porisee punajuuri... Aika uskomaton juttu kun vertaatte tätä kuvaa edelliseen.

Aivan loistava kesäkurpitsalajike, täysin kiinteä vaikka koon perusteella odotin jo höttöistä keskustaa.



Tämä oli aikalailla täydellinen lounas. Suosittelen :)
Pyöräytä riisiseos öljytyn kupin kautta ja saat siitä kauniin keon. Lautaselle herneenversoja ja parmesansiivu.

Mustan riisin antioksidanttipitoisuus on korkeampi kuin mustikassa - se sisältää runsaati E-vitamiinia ja kuitupitoisuuskin on kohtuullinen. Eniten tuotteessa kuitenkin innosti ihana väri ja rapsakka rakenne. Kauppias kertoi riisin olevan puuroutuvaa, mutta ainakin näin valmistettuna se säilytti ihan täydellisen suutuntuman. Minut yllätti myös tuo vahva väri - pari desiä riisiä värjäsi koko pannun sisällön upean punaiseksi.
Asian food kaupassa kilon pussi mustaa riisiä kustantaa 3.90e. Mielestäni ihan kohtuuhinta näin luksukselta tuntuvasta raaka-aineesta. Tämä on niin hyvää että hävikkiä ei taatusti tule :D

Ja vielä chilivinkki: Asian food:in thaimaalainen kauppiasrouva neuvoi pakastamaan tuorechilin kokonaisena, mutta kantaosa irrotettuna. Näin olen tehnytkin nyt jo vuosia. Jäinen chilipalko on helppo silputa ruokien sekaan ja sitä on aina "tuoreena" pakastimessa. 


2 kommenttia:

  1. Ihan kuin oikea ravintola-annos! :) Tehdään noita kesäkurpitsajuttuja vaikka heti huomenna uudelleen! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin olikin - paitsi hinnaltaan :)
      Älä huoli Lempi - kyllä meillä syödään kesäkurpitsaa pakkasiin asti...

      Poista