maanantai 12. elokuuta 2013

Omenariisi - gluteeniton

Nyt tarjolla ihan mainio idea hyödyntää kypsyvää omppusatoa: Päivitystä vanhaan retroreseptiin - appelsiiniriisi omena-punainen riisi.

Jokunen aika sitten Asian food -kaupasta ostamani punainen riisi odotteli vielä testaamista ja mummon omenapuiden oksat notkuvat kypsää satoa - niistä syntyi tämä setti.

Punainen riisi on aromikas ja suutuntuman keitettäessä säilyttävä riisi. Sen kolesterolia alentava vaikutus on ollut laajaltikin tutkimusten kohteena, mutta minä ostin pussin ihan vain maun ja vaihtelun vuoksi :)
Punaisen riisin voi hyvin korvata esim. mustalla riisillä. Siinä on mielestäni aikalailla samankaltainen pähkinäinen aromi ja rapsakka rakenne kuin punaisessa riisissä.

En huomannut tarkistaa riisin keittämiseen mennyttä aikaa. Laitoin riisit reiluun veteen, lisäsin hippusen ruususuolaa ja keittelin ne kypsiksi väljässä vedessä kohtuullisella lämmöllä - noin ehkä puolisen tuntia...

2dl punaista riisiä
Hippunen ruususuolaa
2dl kuohukermaa
2rkl intiaanisokeria
10-15 pientä pihapuuomenaa
1/2 sitruuna

Vaahterasiirappia
Yrtti-iison lehtiä

Riisi keitetään kypsäksi (älä ylikeitä vaan jätä hiukan rakennetta). Valmis riisi huuhdellaan kylmällä vedellä ja jätetään hetkeksi lävikköön valumaan.
Omenat huuhdellaan ja siemenkota poistetaan omenaporalla - ei kuorita - ja pilkotaan noin 1cm kuutioiksi. Jätetään puolikkaan sitruunan mehulla terästettyyn veteen odottelemaan. Ennen kermavahtoon sekoittamista omenalohkoja voi hetkisen valuttaa kuiviksi lävikössä.
Kerma vispataan vaahdoksi ja maustetaan ripauksella intiaanisokeria.
Ainekset yhdistetään. Annoksen päälle pieni loraus vaahterasiirappia ja yrtti-iison silputtuja lehtiä. Hyvää :)


Sauvasekoittimen vispiläkappale on tosi nopea ja näppärä kerman vaahdottamiseen.






4 kommenttia:

  1. Heipsistä hei Johanna !
    Kiitos ihanista ohjeista !
    Tykkään paljon tästä blogistasi ja piipahdankin päivittäin lukasemassa postauksiasi .. vanhoissakin on tosi paljon mielenkiintoisia juttuja ja ohjeita.
    Hyvää loppukesää .. omenoita riittää meilläkin :-) t. hannele

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hannele ihanasta viestistä :)
      Lukijapalaute on kyllä tämän homman suola - se ihan paras ruususuola...

      Bloggaaminen on mukava harrastus - toisaalta kirjoitan tätä teille kaikille - toisaalta itselleni päiväkirjaksi. Nyt kun esim. pihajuttuja on parilta kesältä, käyn välillä tarkistamassa vanhoista jutuista mikä valmistui mihinkin aikaan, mikä meni pieleen tai mikä onnistui, milloin löysin ensimmäiset suppikset...

      Ruokahommisssa minulla on vähän tyyli että ikinä en tee ohjeen mukaan mitään ja jokasoppa on aina uudenlainen. Väliin tulee vahingossa niin hyvää että haluaa kokeilla ihan samaa ruokaa uudestaan. Pitää silloin itsekin käydä vanhoja juttuja tarkistamassa - mitä olinkaan laittanut sekaan silläkertaa :)

      Poista
  2. Liian hyvännäköistä!! Harmi kun piti tänään lähteä Helsinkiin :(

    Toi on varmasti tosi hyvää ! <3

    VastaaPoista