keskiviikko 19. helmikuuta 2014

Tolkun porkkanapiirakka - gluteeniton


Tämä kelpaisi meidän mummollekin, joka vaatii aina ja joka asiaan "jotain tolkkua" - niin myös rasvan ja sokerin käyttöön...

Gluteeniton porkkanapiirakka

3 munaa
3rkl intiaanisokeria
1rkl vanilliinisokeria
1rkl psylliumrouhetta
1/2dl vettä
1dl perunajauhoja
1dl kaurajauhoja (gluteenittomia)
1.5dl tattarihiutaleita (Keskisen myllyn gluteenittomia)
1tl kanelia
2tl leivinjauhetta
3dl porkkanaraastetta
(2-3rkl öljyä / sulatettua voita)

100g sulatejuustoa
2-3rkl tomusokeria tai intiaanisokeria
(intiaanisokerilla kuorrutteen väri tulee hieman kellertäväksi, mutta sehän sopii porkkanapiirakkaan mainosti)
3-5rkl kookoshiutaleita

Huoneenlämpimät munat vispataan sokerin kanssa. Sekoita psylliumrouhe kylmään veteen - vahdi hyytymistä ja jätä seos puolihyytyneeksi niin, että se sekoittuu vielä helposti munavaahtoon. (Taikinan sekoitus ei ole turhan tarkkaa - anna mennä loppuun saakka kuivat aineetkin sähkövispilän pienillä kierroksilla.)
Sekoita kuivat aineet keskenään ja pyöräytä munavaahtoon. Lisää lopuksi porkkanaraaste.
(Halutessasi voit lisätä taikinaan 2-3rkl öljyä. Meillä piirakat katoavat nopeammin kuin ehtivät uunista ulos, joten en lisännyt taikinaan öljyä. Jos piirakkaa säilyttää päivän tai pari, niin tippa öljyä pitää sen pidempään mehevänä.)
Kaada voideltuun & tattarirouheella jauhotettuun vuokaan (noin 20 x 30cm) ja paista uunin keskitasolla noin 150 noin 25-30min.

Anna jäähtyä. Sekoita sokeri sulatejuustoon (jos juusto on liian jäykkää, lämmitä seosta hiukan). Levitä seos piirakan päälle ja ripottele pintaan kookoshiutaleet. Tätä piirakkaa voi syödä hyvällä omallatunnolla vaikka toisenkin palan :)

Minulla ei ole sauvasekoittimen kippoa kummempaa yleiskonetta. Yllättävää kyllä, muovinen pikkukippo on kestänyt jo vuosia raakojen juurestenkin myllytyksen. Myös piirakkaan menevät porkkanat "raastoin" näin - pilkon juurekset tosin aina hieman pienemmiksi paloiksi. Ja luomujuureksiahan ei kuorita.
Viisi-kymmenen lyhyttä painallusta ja raaste on valmista.
Minulta on kyselty, josko munat ja sokeri vaahtoutuvat kun taikinaan käytetään vain hippunen sokeria. No miltä näyttää - vaahtoutuuko 3rkl sokeria kolmen munan kanssa :)

Paras keittiövinkkini on vaihtaa valkoinen (halpa) sokeri mahdollisimman kalliiseen luomu intiaanisokeriin. Se jos mikä pistää sitten kotona miettimään, tarvitseeko kakku- tai piirakkataikinaan lisätä kolmea tai kuutta desiä sokeria. Pikkuhiljaa sokerin käyttö vähenee ihan huomaamatta - ja se on samalla paras hyvinvointivinkkini.

Hyviä rasvoja ei kannata vältellä, mutta paistettaessa kylmäpuristetut öljyt menettävät ison osan hyvistä ominaisuuksistaan. Eli jos laskeskelee kaloreita, niin öljyt kannattaa nauttia kuumentamattomina, mutta vähentää niiden määrää paistettavista ruuista ja leipomuksista
Taikina kaadetaan voideltuun ja tattarirouheella jauhotettuun vuokaan.

Piirakka jää suhteellisen ohueksi näin isossa paistovuokassa. Jos haluat paksumman, käytä hieman pienempää vuokaa - tai tee isompi taikina. Itse tykkään tällaisesta kohtuu ohuesta piirakkapohjasta.

Porkkana mehevöittää piirakkapohjan niin, ettei siihen tarvitse lisätä yhtään rasvaa. Kuiva-aineita voit vaihdella oman maun mukaan. Sekaan kannattaa kuitenkin aina laittaa osa hiutaleina - se tuo taikinaan mureutta ja rakennetta.
Itse teen usein taikinan tattarijauhoon, silloin tattari maistuu enemmän. Jos tattari on vielä uusi maku, siihen on helppo totutella hiutaleiden muodossa. Kaurajauhojen seassa tattarihiutaleiden maku häviää lähes kokonaan.


gluteeniton piirakka / gluteeniton porkkanapiirakka / laiduttajan piirakka / dieetti / vähärasvainen / vähäsokerinen / hyvä porkkanapiirakan ohje / resepti / vähäkalorinen piiras / herkulline porkkanapiirakka / miten tehdään porkkanapiirakka / porkkanapiirakan valmistusohje /

22 kommenttia:

  1. Todella herkullisen näköinen! Mutta onko päällisessä oikeasti sulatejuustoa eikä tuorejuustoa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Kirppu :)
      Jep - sulatejuustoa. Minusta kevyt suola sulatejuustossa jotenkin sopii paremmin porkkanapiirakkaan kuin maustamaton tuorejuusto. Myös kuorrutteen rakenne on parempi (tai perinteisempi) sulatejuuston kanssa... Makuasioita - molempi käy :)

      Aion pakastaa osan piirakkapaloja ja siinäkin yhtälössä sulatejuusto toimii - sanovat että tuorejuustopäällinen ei kestäisi pakastusta (tämä fakta siis vain luettua - ei itse testattua).

      Tähän laitoin miehen Lidlistä tuomaa jotain tavan sulatejuustoa - ihan hyvin pelitti.

      Poista
    2. Ja minä kun tossa kuukausi takaperin naureskein miehelleni että eihän kakun päälle voi laittaa sulatejuustoa kun hän kysyi että mitä porkkanakakun päällä on!

      Poista
    3. Hei vaan :)
      Meinasin tänään kokeilla vastaavaa piirakkaa mutta punajuureen tehtynä. Sulatejuusto on loppu - taidan kokeilla tuorejuustoon :)
      Eli molempi käy - mutta edelleen liputan sulatejuuston puolesta...

      Jos lukijoissa on kantaa puolesta tai vastaan tähän aiheeseen, niin olisi kiva kuulla kantasi :)

      Poista
  2. Jesss! Olen halunnut niin kovasti porkkanapiirakkaa tattarista ja kaurasta mahd vähällä inkkarisokrulla ja rasvalla. Ihan täydellistä! Huomenna testaan ja nautin! Kiitos! Saman tyyliset aineet ja periaatteet on meidänkin keittiössä, siksi ohjeitasi on niin kiva lukea!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos energiaa tihkuvasta kommentista :D
      Ajattelinkin nyt laittaa tänne blogiin näitä koko kansan suosikkireseptejä omaan makuun viritettyinä versioina.
      En ole onnekseni oikein koskaan ollut suuri sokerin ystävä - silläpä sitä on ollut helppo karsia. Joskus entisessä elämässä leivoin kakut ja piirakat tunnollisesi ohjeiden mukaan - ei tullut mieleenkään että kolme desiä sokeria voi korvata kolmella ruokalusikallisella...

      En ollenkaan välttele hyviä rasvoja - en kermaa tai ihania juustojakaan. Mutta ylenmääräinen sokeri - siitä ei seuraa mitään hyvää. Vaikuttaa vahingollisesi ihan psyyken tasollakin.

      Enkä tässä nyt tarkoita ollenkaan harvinaisia juhlahetkiä ja herkuttelua. Minä tykkään että välipalana ja teekupin kanssa olisi aina jotain "pientä hyvää". Tämäkin porkkanapiirakka on just sellainen maanantai-iltapäivän piirakka :)

      Poista
    2. Kyllä talteen menee tämä ohje! En minäkään rasvoja välttele, mutta juurikin tuo, että teellä on niin kiva syödä jotain hyvää, voi näkyä vyötäröllä, jos joka piirakkaan laittaa sen paketillisen voita ;) iltapalana meni meidän kolemen hengen taloudessa :]
      Sama juttu sokeri kanssa.. mutta kun on tosiaan sitä kallista sokrua käytössä, niin tämmöisenä pihinä ei edes raaskisi laittaa "tavallisten" ohjeiden mukaan. Eikä sitä kyllä tippaakaan kaipaa! Tein piirakan soveltaen ja ai että oli hyvää!

      Poista
    3. Hei :)
      Kiva kuulla että tykkäsit. Miten sovelsit? Laitatko vinkkiä meillekin :)

      Valkoinen sokeri on ihan turha tuote - siinä ei ole kaloreiden lisäksi yhtään mitään. Ei minusta edes maistu hyvältä kun on päässyt aromikkaan intiaanisokerin makuun. Marjojen päälle laitan joskus tipan vaahterasiirappia - se on ihan paras makupari mustaherukoille.
      En minäkään hennoisi intiaanisokeria läträillä desikaupalla - sen hinta onkin monelle hyvä motivaatio vähentää sokerin käyttöä.

      Rasvoissa sama homma - kaikki alkavat onneksi jo aika hyvin olla perillä transrasvojen ominaisuuksista - ja myös kylmäpuristettujen rasvojen hyödyllisyydestä. Voi on minun asteikolla siinä välimaastossa: Ihana mauste, mutta ei lienee ihan elintärkeä - käytän voita silloin kun se on paikallaan :)

      Eiköhän ne ajat ole jo eletty, kun täytekakutkin kuorrutettiin voilla :)

      Poista
  3. Hei Johanna, intiaanisokeri on kallista, mutta niin paljon parempaa kuin halpa. Olen käyttänyt sitä jo vuosia.
    Sitä vastoin en tunne tuota psylliumrouhetta. Mitä se on? Kuten huomaat, en ole samanlainen keittiöihme kuten sinä ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Kaisa :)
      En ole ollenkaan ihme - edes keitiössä :) Vasta opettelen tätä gluteenittomuutta ja kasvisruokiakin...

      Minulla siirtymisvaihe intiaanisokeriin meni pikkuhiljaa. Hinta tuntui alussa tosi korkealta verrattuna valkoisiin kilon pusseihin. Minulla oli kaapissa valkoista sokeria kun tytöt tulivat usein koulusta kavereiden kanssa leipomaan mokkapaloja ja muffinseja. Olevinaan säästin sitten kun en antanut sitä kallista sokeria tuhlailla lasten juttuihin. Se oli muutenkin vielä sitä aikaa kun en ollut kyseenalaistanut sokerin määrää ohjeissa. Nyt en ole ostanut valkoista sokeria enää vuosiin. Intiaanisokerin hinnalla ei ole mitään merkitystä niillä määrillä mitä sitä meidän keittiössä kuluu. Puolen kilon pussi riittää viikkoja - vaikka meillä leivotaan käytännössä joka päivä.
      Ja totta mitä sanoit - intiaanisokeri on niin aromikasta ja hyvää verrattuna tavan valkoiseen ettei paluuta entiseen ole kun siihen oppii.

      Psylliumista faktaa löytyy ainakin tästä postauksestani: http://eilistapaistoa.blogspot.fi/2013/01/porkkana-psyllium-kasvispihvit.html

      Se on mainio tuote leipomusten kuiva-aineiden lisänä. Se on lienee maailman paras kuitulähde ja nollakalorituote. Psylliumilla saa sitkoa gluteenittomiin leipomuksiin ja sillä voi korvata osan jauhoja -> vähemmän kokonaiskaloreita :)

      Itse tykkään käytössä enemmän psylliumkuiturouheesta kuin jauhosta. Jauhomainen psyllium teki joskus kasvispihveistä sitkeitä - ehkä vain en osannut oikein käyttää sitä kun olen tottunut pelaamaan rouheen kanssa...

      Tässä oma suosikkini:

      http://www.iherb.com/Now-Foods-100-Certified-Organic-Whole-Psyllium-Husks-12-oz-340-g/21117#p=1&oos=1&disc=0&lc=en-US&w=psyllium%20organic&rc=92&sr=null&ic=5/?rcode=QUJ081

      Poista
    2. Hei Johanna, kiitos tunnesti tuosta psylium-infosta. Tuon lisään nyt kauppalistaani. Ilman muuta kokeilen sitä.

      On suorastaan mahtavaa, miten mielenkiintoinen tämä sinun blogisi on. Kivoja ja mielenkiintoisia ohjeita ja vinkkejä. Jatka samaan malliin.

      Poista
    3. Huutelen täältä ulkopuolelta, että myös minulla psylliumjauho teki punajjuuripihveistä oudon niljakkaita. En ole rouhetta löytänyt, mutta olen käyttänyt fibrex kuitua.

      Poista
    4. Kiitos Kaisa :) Sinulla se on mielenkiintoisimman näköinen elämä mitä seuraamistani blogeista löytyy! Minun mielenkiintoiset jutut jää psylliumrouhepussin syynäilyyn - sinun juttuja tulee aina sieltä missä oikeasti tapahtuu jotain uutta :D

      Mutta psylliumia kannattaa kokeilla - ja ottaa se tietysti käyttöönkin.

      Kiitos huutelijallekin :D
      No en ole sitten ihan ilmiötä kuvitellut. Saman sitkistymis-ilmiön huomasin minäkin kasvispihveissä. Rieskoissa ja leipomuksissa en ole huomannut niin suurta eroa rouheen ja jauhon käytössä. Sen yhden ostamani jauhepussin psylliumia käytän loppuun, mutta rouhetta suosittelen.

      Poista
  4. Oi että kun on herkullisen näköinen! Kiitos ohjeesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Dahlia :)


      Kyllä tämä ainakin meillä upposi... Lempi sanoi heti kun maistoi että tosi makeaa... Ollaan jo niin totuttu lähes sokerittomiin herkkuihin että tämäkin oli jo lasten mielestä "tosi makeaa".
      Lempi ei ruuasta valita, mutta on sanonut että esim. koulun vispipuuro on ihan "ällömakeaa". Se on jännä miten äkkiä tottuu vähempään sokeriin ja se alkaa maistua pian ihan pahalta - voisi varmaan verrata siihen kun pääsee tupakasta eroon ja pian se jo haiseekin pahalle :)

      Kyllä tähänkin taikinaan pikku loraus sulatettua voita sopii hyvin - jätin nyt väliin senkin.

      Poista
  5. Nam! Kiitos tästä herkullisesta ohjeesta! :) olisin myös kiinnostunut tietämään tuosta psylliumrouheesta :) kaunista torstaita! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Tiina Eliisa :)

      Sinä kanssa olet yksi pirteä tyyppi - kiitos mukavasta blogistasi :)
      Tuohon ylemmäs jo kerroinkin vähän psylliumista. Se on ihan tosi hyvä ja monikäyttöinen tuote. Tykkään enempi käyttää kokonaista rouhetta kuin jauhoa - se lienee maku- ja tottumisasia.

      Pirteää loppuviikkoa sinullekin :)

      Poista
  6. Mäkin olen joskus koittanut kehitellä vähärasvaista ja -sokerista kakkua/piirakkaa, joten tätä voisi kyllä kokeilla. Taidan vaan jättää sulatejuuston eli koko kuorrutteen pois niin tulee samalla maidoton :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Jaana :)
      Minä teen oikeastaan kaikki leipomukset tähän tyyliin. Vaikka silloin tällöin herkuttelu ei kenellekään pahaa tee, niin en vaan enää kertakaikkiaan pysty lappamaan sokeria taikinoihin desi toisensa perään... Sokerin mittaamiseen käytän ruokalusikallisia desimittojen sijaan.

      Nämä terveysjutut ovat sellaisia, että aina oppii jotain uutta ja totuttuihin tapoihin tulee muutoksia. Valkoinen sokeri on kuitenkin semmoinen aihe, että sen puolesta en puhu yhtään, enkä millään usko, että ikinä siitä jotain uutta positiivista oppisin.

      Jos jätät päällisen pois, niin silloin taikinaan voi ehkä lisätä hitusen sokeria (tai muuta maustetta) - ehkä ripotella päälle tomusokeria tai levittää vähän hilloa?

      Minäkin olen tehnyt porkkana- ja punajuuripiirakkaa usein ilman päällistä - täyttää kyllä minun "herkkukriteerit" siltäänkin :) Ihan tottumiskysymys tuo makeus.

      Poista
  7. Hyvältä vaikuttaa Tolkun-piirakka, tätä täytyy joskus kokeilla. Meidän kahden hengen taloudessa leipomuskerrat ovat todella harvassa, kun syöjiä on vähän, niin itse tulee herkuteltua sitten liikaa. Siksi säästän leipomiset vain erikoistilanteisiin, pariin kertaan vuodessa.

    Tämä alla olevan osoitteen porkkanakakkuresepti on pitkään ollut kokeiltavien listalla, vielä en ole näköjään kerennyt, vaikka se jo melkein vuosi sitten telkkarissakin julkaistiin ;)
    http://olotila.yle.fi/tee-itse/resepti-porkkanakakku

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Anna :)

      Tolkun resepti tuo sinunkin linkittämäsi - hyvä idea tuo banaani ja taatelit. Minäkin mietin viimeksi, josko lisäisin kardemummaa taikinaan. Jäi vielä kokeilematta, mutta onhan sitä näköjään käytetty muuallakin - eli seuraavaan laitan. Muskottipähkinäkin oli kiva idea.

      Minsta tuntuu, että ylenmääräinen sokerin käyttö on vähän vanhanaikaista - sitä aikaa kun makeat herkut olivat vain juhlahetkiin kuuluvia ja sokeri luksusta... Nyt sokeri kuuluu päivään lasten aamiaismuroista alkaen - siinä ei enää ole mitään erikoista.

      Jotenkin ajattelen, että juhlatarjoilussakaan ei ole mitään "juhlaa" jos se perustuu pelkkään makeaan... On niin helppo lastata kärryyn synttäriherkuiksi karkkeja, keksejä, limuja, jäätelöä ja leipoa vielä pellillinen mokkapaloja.
      Kokemksesta voin sanoa että lasten synttäreilläkin kaupaksi menevät jopa paremmin pilkotut hedelmät ja kasvikset vartaissa dippikastikkeen kanssa - toisinaan olen tehnyt ihan kunnon ruuankin - ainakin täytetyt letut tai vohvelit maistuvat kaikille.

      Minä leivon aika paljon - ja täällä on siitä kiitollinen porukka että kaikki kelpaa ja tekee kauppansa. Just Lempin kanssa muisteltiin, ettei ole vielä koskaan tarvinnut kompostiin heittää yhtään leipomusta - tai edes pientä palaakaan niistä :)

      Poista
  8. Kuulostaapas hyvältä piirakalta. Rakastan porkkanapiirakkaa, aina tulee kyllä tehtyä samalla ohjeella joten tälläinen uusi ohje olisi ihan tervetullutta vaihtelua :)

    VastaaPoista