lauantai 10. tammikuuta 2015

Keventäjän kaali-feta wokki - gluteeniton

Kaali ja juurekset ovat suomalaista talven perusruokaa - vaikka peruna aikoinaan ottikin lähes yksinvaltiuden niin pelloilla kuin ruokapöydissäkin... Lapsuudessani ei mennyt varmaan päivääkään ilman jonkinsortin perunaruokaa - lanttua syötiin jouluna laatikkona, kaaliakin tosi harvoin.
Perunan valta-asema keikahti vasta pastaruokien myötä - en tosin sanoisi, että mitään hiphurraa-kehitystä kansanterveyden kannalta sekään.

Juurekset ja kaali säilyvät talven yli siinä missä perunatkin. Niihin on varastoitunut Suomen kesäauringon energia, ne ovat edullisia ja ravintoarvoiltaan monipuolisempia kuin peruna - plussana vielä sekin, että niissä on makua ihan eri malliin kuin perunassa. 
Eipä sillä, peruna on ihan hyvä perusraaka-aine. Kyllä minäkin sitä käytän, mutta suunnilleen samassa suhteessa kuin muitakin juureksia.

Tänään taas kaalia - ihan mainio pikaruoka-aines, josta saa vartissa valmista ruokaa. Nyt kaalia wokkipannulla punasipulin ja fetajuuston kanssa. Yksinkertainen, edullinen, nopea ja hyvä setti..

Nopea kaali-feta wokki (kahdelle)

1rkl gheetä (tai voita)
1/4 kaalinpäätä
1 punasipuli
1/2tl vihreää currytahnaa (maun mukaan)
1rkl soijakastiketta
70g fetajuustoa (hiukan enempi tai vähempi, maun mukaan tätäkin)
Mustapippurirouhetta
Yrttejä (kuivattu persilja, nokkonen, maitohorsma, vuohenputki...)

Suikaloitu kaali ja punasipuli pyöritellään pannulla gheessä (voissa) kohtuulämmöllä, kunnes ovat hiukan pehmenneet - tai vaikka aavistuksen ottaneet väriäkin. Lisätään currypasta ja soijakastike. Sekoitellaan hetki. Lopuksi kuutioitu feta. Pyöräytetään vielä sen verran, että juusto hiukan sulaa, muttei kadota rakennettaan. Päälle ripaus rouhittua mustapippuria ja nyt talvella kuivattuja hortayrttejä tai persiljaa.

Lautaselle ituja - mungpapu sopii hyvin.

-Gheetä käytetään erityisesti intialaisessa keittiössä. Se on kirkastettua voita, josta on poistettu valkuainen - eli yksinkertaisesti sanottuna se on tiivistettyä voita. Ghee ei käryä paistaessa ja se kestää suhteellisen korkeitakin paistolämpötiloja. Ghee säilyy pitkään ja plussana vielä se, että voin aromi on siinä huomattavasti vahvempana kuin tavan voissa.
Toisinaan käytän kaalin wokkaamiseen kookosöljyä, mutta ghee on ehkä se paras makupari. Ghee on kalliimpaa kuin voi, mutta sitä ei kannata säikähtää, sillä tiivis ghee on myös paljon riittoisampaa. Minulla on nyt käytössä Purity farms'in luomughee. Hyvä, voimakasarominen tuote. (368g/7,68€)

-Currypasta on yksi hyvä perusmauste. Vihreä currypasta on miedompaa kuin punainen - potkua on kyllä vihreässäkin. Edullinen tuote, jota itse ostan etnisistä ruokakaupoista. (Jkl Asian food, Cittarin aula)

-Pyöritän talviaikaan jatkuvasti ainakin paria itukippoa. Ei sen edullisempaa ja täysipainoisempaa ruokaa ole olemassakaan. Idut kannattaa tietty käyttää raakana, mutta jos jääkaappissa on jokusen päivän vanhaa, hieman nuupahtanutta satsia vielä jäljellä uuden valmistuessa, ne voi käyttää wokkien tai keittojen sekaan

Nämä mung-pavun idut olivat vielä ihan tuoreita, joten lisäsin ne vasta lautaselle. Nokkosensiemeniä - niitäkin tietysti aina ja jokapaikkaan :)



kaali resepti ohje pannulla

13 kommenttia:

  1. Onpas kiva idea, täällä kun kaalia tosiaan käytetään raasteena ja kaalilaatikossa. Meidän kolmevuotias rakastaa kaalilaatikkoa, joten ehkä tämäkin ruoka maistuisi. Pitääpä kokeilla, kiitos (taas!) vinkistä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei vaan :)
      Tämä oli kyllä ihan hyvä setti. Ehkä kolmevuotiaan kanssa voi vähän säätää currypastan kanssa - ei tosin omaan makuuni ollut ollenkaan kipakkaa. Soijakastikkeesta ja fetasta tuli sopivasti suolaa ja juustosta muutenkin vähän ruokaisampi olo kuin jos pelkkää kaali-sipulia vain olisi perinteisesti pyöräyttänyt.

      Moni ei vaan ehkä ole tullut ajatelleeksi, että suikaloidun kaalin (tai perunankuorimaveitsellä silputut juuressuikaleet) freesailee pannulla jopa nopeammin kuin keittäisi pussin makaronia tai perunoita.

      Mukavaa sunnuntaipäivää teille :)

      Poista
  2. Kaali on kyllä hyvää, paistettuna se maku on ihan mahtava. Kaali olis kyllä jääkaapissa, pitäiskö siitä iltapalaksi paistaa pannulla palanen. Tuli niin nälkä näitä kuvia katsoessa.
    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei vaan :)
      Kokeilepa joskus paistaa kaali gheessä - minun makuun ehkä toimivin makupari. Soijakastikkeesta kaaliin saa helposti suolan ja makua. Iltapalaksi en ole kaalia minä paistellut, mutta mies kyllä syönyt salaa sitä gruusialaista kaalilaatikkoa :)

      Kivaa sunnuntaita sinullekin :)

      Poista
  3. Hei Johanna pitkästä aikaa. Hyvältä näyttää, kokeiluun!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Virpi :)
      Oli iloinen yllätys kuulla sinustakin :) Kokeile vaan - osaat tosin kehitellä aiheesta varmasti vielä paremman setin.

      Poista
  4. Herkulliselta kuulostaa, kaali olisikin sopivasti jääkaapissa, tänään sitä jo pyörittelin, mutta bataatti vei voiton :) Mitenhän vuohenjuusto sopisi, sitä löytyy kans? :)
    Makoisaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Tuitiina :)
      Vuohenjuusto on minullekin se ykkösjuusto... Punajuurien kanssa olen sitä käyttänyt, mutten koskaan hoksannut kokeilla kaalin kanssa. Onkohan kaali ja vuohenjuusto kaksi liian tuhtia makua samaan pataan? Ei tiedä ennenkuin kokeilee... Kerropa, miten kävi yksiin jos ehdit ennen minua :)

      Poista
  5. Kiitos muistutuksesta, että talvellakin voi tehdä noin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kiitoksista :)
      Minulle kaali on melkein vain pelkästään talviruokaa - hauska kuulla, että toisille kesäistä :) Keväällä vaihdan melkein kokonaan pelkkiin oman takapihan vihreisiin, enkä laita juureksia tai kaalia sitten enää ollenkaan.

      Poista
  6. Minullakin kaali odottamassa. Tosin olin ajatellut kaalikeittoa. Wokki kuulostaa hyvältä. Kiitos vakn vinkistä! Mukavaa pakkasviikkoa!

    VastaaPoista