maanantai 13. tammikuuta 2014

Huijaa vatsaa


Vaikka olen nyt päättänyt pudottaa muutaman kilon, ruuasta ja sen määrästä en oikeastaan tingi. Aamupalaa en ole ikinään skipannut - minulle se on paras motivaattori nousta ylös, ruoka todellakin maistuu aamuisin...

Nyt pakkasilla korvaan joka-aamuisen maustamattoman jogurtin lämpimällä puuroannoksella - olen saanut opetettua jopa aamulaiskan mieheni puuronkeittäjäksi. Vuosia meni, ennenkuin sain perusteltua puuron voitokkuuden mysliin verrattuna. Puuro on huomattavasti edullisempaa (erityisesti jos vertaa luomuhiutaleita luomumysliin) ja puuromuodossa hiilareita kertyy huimasti vähemmän. Puuron lisukkeena tulee syötyä marjoja, mysli on melkein pakko uittaa maitoon ja vaatii se ripauksen sokeriakin.

Opetin myös että pakkauksen kyljessä olevaa puuro-ohjetta saa laimentaa ihan reilusti. Pirkka luomu kaurahiutaleet (ei pikahiutale) ovat hyviä ja edullisia. Pakkauksen takana oleva valmistusohje tosin herättää kummastusta: 1l vettä / 4-5dl hiutaleita / keittoaika 5-8 min + haudutus.

Niillä suhteilla puurosta tulee aika paksua könttää. Ja jos puuro joutuu jonkunkin minuutin odottelemaan, sitä todellakin saa raapia kattilasta irti. Ymmärrän puuroennakkoluulot, jos niitä on lietsottu näillä könttäpuuroilla...

Keitän hiutalepuuron suhteella 3dl vettä / 0.75dl (max 1dl) kaurahiutaleita.
Tiskit ja säätäminen minimiin: Kattilaan kylmä vesi, hiutaleet ja ripaus ruususuolaa. Sekoitetaan samalla lusikalla millä syödään. Levy täysille - alkaa kiehua aika nopsaan. Lasketaan lämpöä - kipaistaan posti - noin 2-3min. Kaadetaan valmis puuro lautaselle - päälle desin verran marjoja - jäähtyi sopivaksi samantien.

Mikroa en käytä periaatteessakaan - eikä mikropuurosta muutenkaan millään saa keittopuuron veroista.

Puuroa tulee ohjeella iso lautasellinen. Kaloreita puuro-marja-annoksessa on noin 150, mutta yli 4dl lautasellinen täyttää vatsan ja lämmittää koko kehon. Itse pärjään tällä lounaaseen saakka. Jos menen aamusta samantien kuntosalille, saatan ottaa boosteriksi palan tummaa suklaata.

Kun lämmitän ruokia, laimennan vedellä melkein kaikkia sosekeitto (tai esim. hernekeitto) annoksiani. Vatsa huijaantuu täyteen isosta annoksesta ja elimistö saa sille tarpeellista vettä. Iso annos kuumaa keittoa tai puuroa lämmittääkin talvella.

Mitä mieltä sinä olet? Onko puuro tai keitto parasta sakeana vai tykkäätkö laimeammasta?

Jälkikirjoituksena tähän vielä semmoinen huomio, että tykkään kyllä kokomaitoon tehdystä puurosta enemmän kuin vesipuurosta. Vesipuuro vaan sopii paremmin marjojen kanssa ja sitä ei tarvitse vahtia ja sekoitella - aamusta tärkeä pointti sekin :)


Mittakipot kuvausrekvisiittaa - marjoja otan niin paljon kuin milloinkin huvittaa, en sotke mittakippoja :)




laihduttajan aamupala / dieetti aamiainen / kaurapuuro / puuro ja marjat / laihduttajan aamiainen

24 kommenttia:

  1. Minä tykkään enemmän sakeasta:)Mutta aamupuuroon en ole vielä oppinut...lapsille kyllä keitän(koska se on terveellistä,täyttävää&edullista),mutta omat lapsuudentraumat kököstä ja kylmästä puurosta on tehnyt tehtävänsä:( 70-luvulla oli "lautanen tyhjäksi vaikka siihen menisi puolipäivää"-ideologia valloillaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Niinu :)

      Eikö ole kumma juttu, että se puuro mihin on jäänyt traumoja, on aina se kökköpuuro? Kylmäkin vielä :D
      Setäni sanoi samaa - hän ei viisikymppisenäkään suostunut syömään kaurapuuroa - ei vaikka se olisi miten hyvin keitetty. Koulussa kuulema oli keittäjä, jonka spesiaali oli kökkööntynyt kaurapuuro. Sitä oli pakko syödä - sen jälkeen ei ole kuulema tullut sellaista pakkoa että söisi kaurapuuroa...

      Poista
  2. Taas osuit oikeaan! Olen päätynyt liikuttavan samoihin vesi-hiutale -mittasuhteisiin sekä valmistustapaan kaurapuuron keitossa kuin sinäkin, tosin ahmattina teen himpan isommankin satsin :) Lisään useimmiten sekaan vielä reilun ruokalusikallisen raejuustoa, jonka ainakin kuvittelen lisäävän vastan jaksamista lounaaseen asti.
    (Oma versioni aamun aikatauluun http://ruodussa.blogspot.fi/2013/10/aamuihminen.html )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei V :)

      Loistava juttu sinulla puuron keitosta. Käykää muutkin lukijat kurkkaamassa. Uusia vinkkejä vanhaan hyvään puuroon :)

      Poista
  3. Olen suuri puuron ystävä, mutta aamiaisena se ei mulla toimi. Jos syön puuroaamiaisen, tunnin kuluttua on pakko syödä jotain muuta. Tuntuu, että aamuisin puuro vain lisää nälkää... Niinpä aamuisin syön lähes aina kananmunia tai muuta proteiinia, mutta lounaan tai joskus päivällisenkin korvaan kaurapuurolla. Silloin se jostain syystä pitää nälän kauemmin ja riittää hyvin - kummallista :).

    Syön puuroni sellaisena vähän löysänä - en sellaisena könttänä :). Yleensä maidon ja pienen voisilmän kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lisään vielä oman kantani tuohon mikroon. Jo kauan ennen Heikkilää, olen ihan itse laittanut mikron pannaan. En vain voi uskoa, että ruoan säteilyttäminen on mitenkään luonnollista tai hyväksi. Vaikka se ei vaarallista olisikaan, niin se "tappaa" ruoan - niin uskon. Täysin epätieteellinen ja omiin tuntemuksiin ja intuitioon pohjautuva asenne. Niinpä minulla ei ole koskaan ole ollut mikroa. Mutta niin tiukka en ole tässäkään asiassa, että jättäisin syömättä, jos joku on lämmittänyt vaikkapa pullat mikrossa. Työpaikallakin olen joskus käyttänyt mikroa :).

      Poista
    2. Hei ihana Hanne :)

      Mikrosta: Ihan sanoit kuin itse olisin :) Fanaattisuus missään aiheessa ei ole tarpeen. Mikrosta ei varmasti, eikä minkään hienon tutkimuksenkaan jälkeen irtoa yhtään mitään ruuan makua tai ravinnepitoisuutta parantavaa... Mitään en siis ilman mikroa menetä ja lapsia rankaise jos olen opettanutkin lämmittämään ruuat pienessä kattilassa tai pannulla :)
      Mikro meillä vielä on ja toisinaan lämmitän siinä teekupposen.

      Olen ihan opettelemalla opetellut syömään vesikaurapuuron mustikoiden kanssa koska minulla on niitä mustikoita niin hel*****ti :)
      Nyt huomaan että makuaisti on jotenkin herkistynyt ja mustikat puuron seassa maistuvat tosi makeille - ihanille. Pärjään sillä muutaman tunnin lounaaseen. Kun käyn aamusta kuntosalilla, otan treenin jälkeen usein vähän raejuustoa ja puolukkahilloa - ihana setti muuten.

      Lämpimään aikaan otan mielelläni aamusta jogurttia marjojen kanssa - nyt pakkasilla iso kuuma puurolautanen lämmittää koko vanhan vastaheränneen akan :)

      Poista
  4. Paksua ja maitoon keitetty minulle! En tosin ole aamupuuroihmisiä, syön mieluummin leipää ja jogurttia tai jogurttia hedelmillä ja myslillä, kaikki itse tehtyjä (paitsi hedelmät...)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Pupu :)

      Minäkin olen ihan varsin opetellut tähän marjat-vesipuuro-settiin. Aikansa tuntui vähän lisulta, mutta nyt huomaan mustikoiden makeuden ja puuro on ihan herkkua.

      Leivässä (minullakin on aina vähintään niitä gluteenittomia rieskoja tarjolla) on se ongelma että niitä söisi vaikka kuinka monta ja jaksaisi lisääkin... Iso lasti lämmintä puuroa täyttää vatsan ihan konkreettisesti.
      Minäkin syön kesäaikaan marjat jogurtin kanssa. Aamusta en ota koskaan leipää - olen päättänyt säästää sen välipalaksi - se on vähän kuin herkkuhetki :)

      Poista
  5. Minä tykkään puuroista kovasti, mutta hivenen paksumpana versiona. Kaurapuuro on parasta, siihen laitan maitoa ja sokeria. En oikein tykkää mistään muusta yhdistelmästä kaurapuurossa, siis en tykkää siitä voin enkä myöskään marjojen kanssa. Pakastemarjat on parhaita smoothiessa, sellaisenaan ei kauheesti piittaa. Sitten taas riisipuuro tai ruispuuro on parasta pelkän voin kanssa. Nää on niin makuasioita!

    Ja mulla on sama kuin Hannellakin, eli ei mun maha pysy täytenä puurolla. Rahka, jogurtti tai rahkasmoothie on aamulla täyttävämpiä, puuro toimii paremmin johonkin muuhun aikaan päivästä.Tai jos syön aamupuuron, tartten sen kanssa vielä jotain muutakin.

    Kun lapset oli pieniä, tein aina joskus kaurapuuroa lounaaksi. Nam nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Heli :)

      Ihan sama minulla - jos kaikki syövät muualla (koulussa & töissä), teen kanssa välillä puuroa lounaaksi - maistuu se silloinkin.

      Minä en välitä yhtään sokerista puuron päällä. Jos ei marjoja, niin voita. Voisilmäpuuron pitää olla vähän paksumpaa minunkin mielestä. Olen kuitenkin opetellut tähän marja-puuro-settiin, että saan niitä mustikoita syötyä pois pakastimesta. Ja on annos marjoja tietysti muutenkin parempi vaihtoehto kuin annos voita :D

      Poista
  6. Mulla aiheuttaa aamuisin syöty kaurapuuro refluksioireita. Kummallista, että iltapuurolla ei ole yleensä samaa vaikutusta. Kaurapuurosta ei mulla myöskään lähde nälkä, jos siihen ei lisää vaikka siemeniä, pähkinöitä, rusinoita ym. Sittenhän se onkin jo melkein sama asia kuin mysli... Joten en syö kaurapuuroa varsinkaan aamulla, vaikka se ihan hyvää onkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Jaana :)

      Onpa jännä oire. Kaurapuuro kun on ihan perinteistä vatsaongelmaisten ruokaa.
      Minä en ole ollenkaan hoksannut, että rusinoita tai pähkinöitä kaurapuuroon :)

      Poista
  7. Voi, minun on aivan pakko kommentoida että rakastan paksua, lohkeavaa kaurapuuroa. Päälle vähän maitoa ja pieni voisilmä. Puuron pitää olla niin paksua että se ei sekoitu maidon kanssa. Itse vierastan kaikkea makeaa aamusta joten säästä marjat välipalarahkaa varten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Kirppu :)

      Olen aikalailla samaa mieltä siinä, että voisilmän kanssa puuro saa olla paksumpaa. Rakastan voisilmäpuuroja - mutta kuten aiempiinkin viesteihin jo kerroin, olen ihan opettelemalla opetellut syömään puuron mustikoiden kanssa. Marjoista saa heti aamusta annoksen C-vitamiinia - sitä kun olisi hyvä saada useampi kerta päivässä.

      Kun haudutan illaksi oikean ryynipuuron kokomaitoon, niin siihen ei voi kuvitellakaan muuta kuin voisilmän :)

      Poista
  8. Puuro on ihan hyvää, mutta nuo Antti Heikkilän mikrovaroitteluhuuhaat voisi jo vetää vessanpöntöstä epätieteellisenä hölynpölynä
    http://kemikaalikimara.blogspot.de/2011/05/mutkat-suoriksi-mikrotettua-vetta-ja.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Katianna :)
      Aiheesta käydään puolesta ja vastaan vääntöä. Minä en ole ollenkaan tutkinut tieteellistä näkökantaa sen tarkemmin. Omaa arjen tutkimustulosta on kuitenkin se että ruuasta tulee paljon parempaa kun sen valmistaa liedellä. Keitto lämpenee tasaisesti kattilassa ja eiliset letut kun pyöräyttää pannulla voissa niin ovat parempia kuin vastapaistetut :)
      Mikropuuro ei kanssa ole ollenkaan samaa kuin keitetty puuro. On minulla vielä mikrokin. Mihinkään muuhun en sitä kelpuuta kuin jäähtyneen teekupin lämmäyttämiseen...

      Ostin aikoinaan kaksi näppärää pikku kattilaa ihan vaan sitä varten että niissä on kätevä lämmittää ruuat. Iittalan Tools -sarjan kattilat ovat tosi hyviä siihen tarkoitukseen. Pinta on terästä, mutta jostain syystä siihen ei tartu mikään. Käytäme niitä myös näiden hiutalepuurojen kiehauttamiseen.

      Poista
    2. Tämä viesti on yli vuoden takainen mutta pakko on kommentoida. Mikrouuni ei todellakaan aiheuta ruokaan mitään muutoksia. Silläkin voi kuumentaa puuron hitaasti, ei ole pakko aina täyttä tehoa käyttää. Itse teen mikrolla kaurapuuron joka aamu suoraan lautaselle niin ei tule kattilatiskiä. Ennen sitä sulatan mikrolla 2 dl marjasekoitusta (sokeroimattomia mustikoita, mansikoita, aronioita ja mustaherukoita). Marjoissa vitamiinit säilyvät tutkitusti parhaiten nopealla sulatuksella. Huonoin tapa on sulattaa ne hitaasti jääkaapissa. Tällä aamupalalla pärjään hyvin lounaaseen asti eikä minulle tule siitä refluksioireita vaikka paha refluksitauti onkin. Sen verran noista kaurahiutaleista, että ainoita gluteenittomia kaurahiutaleita ovat Aitokaura, Semperin puhdaskaura ja Provenan Jumbo Oats. Muissa merkeissä voi olla jäämiä muista viljoista eikä niitä voi pitää gluteenittomina.

      Poista
  9. Minä olen sakean puuron ystävä. Aamupalasi näyttää hyvin samanlaiselta muuten kuin minunkin =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Mape :)

      Minä tykkään syödä aina isot annokset - oli se sitten mitä ja milloin vaan... Tämä löysempi puuro on helpompi syödä - enkä kyllä tiedä jaksaisinkokaan vastaavan kokoista annosta jos se olisi ihan täyttä tavaraa.

      Poista
  10. Vellimäinen puuro on parasta! Jos puuro on paksua niin sen voi jättää kokonaan syömättä. Jäähtyneenä sen voi sitten paistaa pannulla viipaleina. Ja sitten se on hyvää!

    Ja mikro saa kyllä ruuan maistumaan pahalta, oli huuhaata tai ei.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei :)

      Muistan lapsuudesta minuuttivellin - se oli ihan herkuista parasta :) En muuten ole koskaan aikuisena sitä tehnyt - onko sitä vielä olemassa? Olikohan se vehnäpohjainen aines?

      Oli miten vaan, mutta lapsillekin yleensä uppoaa velli paremmin kuin puuro. Ja monelle on varmasti jäänyt kauhukuvia siitä kökköpuurosta just sen takia että sitä ei ehtinyt heti syödä ja puuro kökkeröityi lautaselle...
      Jos meillä jää puuroa, niin sekoitan sen kasvispihvien tai leipomusten sekaan.

      Eipä se mikro ruuan rakennetta tai makua paranna :)

      Poista
  11. Hei!

    Olen ehdottomasti lempeän pehmeäksi hautuneen puuron ystävä. Tähän malliin keittelen oman puuroni: http://badmamaskitchen.blogspot.fi/2013/12/puuro-on-parasta.html

    Husband keittää puuron ihan betoniksi mielestäni ja siksi mieluusti keittelen puuron perheelle itse. Molempien keitoksia perhe kuitenkin syö sen enempää nirpistelemättä, joten onneksi tämä ei ole aiheuttanut suurempia perheriitoja. Niihin löytyy paremmat aiheet :)

    Keittelen puuroa usein sen verran suuren annoksen, että siitä jää vielä aamulla lämmitettäväksi yksi annos. Se lämpiää mikrossa mukavasti lehden haun aikana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Susanna :)

      Minäkään en kestä jänkkipuuroa - ainakaan yhtään jähtyneenä...
      Minä keitän kanssa usein illalla ihan oikean ryynipuuron. Laitan ryynit jo aamulla likoamaan ja illalla hauduttelen ne täysmaidossa puuroksi. Sitä herkkua jos joskus jää, niin tekee tietysti kauppansa aamusta :)

      Poista