maanantai 17. maaliskuuta 2014

Vispipuuro tattarista - gluteeniton

Meillä lapset on kasvatettu marjapuurolla - kun kaikki vielä asuivat kotona, keitin kahden litran marjapuuron käytännössä joka toinen päivä. Nyt tahti on vähän hiipunut, mutta edelleen marjapuurokattila nököttää hellan reunalla aika usein - siihen vain ei kyllästy ikinä.

Postailin aiemmin gluteenittomasta marjapuurosta joka valmistui riisijauhoon. Ihan hyvä vaihtoehto mannaryyneille sekin - tässä vielä parempi: Osa riisijauhoa korvataan kotimaisella tattarirouheella.

Gluteeniton tattarivispipuuro

5dl puolukkasosetta (noin 1l kokonaisia puolukoita sauvasekoittimella soseeksi)
1.5l vettä
1/2dl intiaanisokeria
1.5dl tattarirouhetta (Keskisen myllyn gluteenitonta) 
2dl karkeaa riisijauhoa
1/2tl ruususuolaa

Jos sinulla ei ole valmista sosetta, soseuta puolukat keittokattilassa. Helpoiten se käy, kun lisäät 1/2l vettä puolukoiden sekaan. Ajele sauvasekoittimella kunnes puolukat ovat soseutuneet niin, että kuoretkin ovat ihan pientä tasaista silppua, lisää loput 1l vettä. Kuitupitoisia kuoria ei missään tapauksessa kannata siivilöidä pois. Itse en pidä kuoripaloista vispipuuron seassa, mutta sauvasekoittimella ne silppuuntuvat täysin huomaamattomiksi.

Jos jemmoissasi on valmista puolukkasosetta, lisää siihen vesi ja kuumenna kiehuvaksi. Sekoita tattarirouhe, riisijauho, sokeri ja suolaripaus mukaan hyvin vispaten. Laske lämpöä ja anna kiehua hiljalleen, välillä pohjaa myöten hyvin sekoitellen noin 20min.
Peitä valmis puuro kannella ja anna jäähtyä hyvin. Tattarirouheeseen valmistettu puuro kannattaa jäähdyttää ihan kunnolla ja mielellään vaikka yön yli, jotta rakenne tasaantuu.





Ajele puuro sähkövispilällä kuohkeaksi ja nauti kylmän maidon ja sokeriripauksen kanssa. Marjapuuro on siitäkin mukava jemmapuuro, että se säilyy hyvin pari päivää ihan huoneenlämmössä.

Testailin vispipuuron valmistusta pelkkään tatttarirouheeseenkin, mutta noin puolet karkeaa riisijauhoa tekee puurosta kuohkeamman.

Mahtavaa marjapuuroa valmistuu myös mm. tyrninmarjoista ja variksenmarjoista.





Ja tässä jutussa on nyt senverran huijausta, että ylin puolukkapuuron lautaskuva on kopsattu vanhasta jutustani - viime kesän mökkipuuroja...
Vispasin tämän puuron eilen, ja meinasin että kohta otan kuvan - ja sitten se kattila olikin jo tyhjä - eli lautasmallia tästä nimenomaisesta puurokattilallisesta ei nyt ole. Huomenna tai ylihuomenna sen latailen, kunhan taas uusi annos valmistuu tuhottavaksi...

gluteeniton marjapuuro resepti / ohje vispipuuro / vispipuuro variksenmarjoista / vispipuuro tyrninmarjoista /


4 kommenttia:

  1. Kauniin keltaista puuroa :) Syöttekö vispipuuroa aterialla vai jälkiruokana? Kyselen sitä sen takia koska sain kummallisia katseita töissä kun söin riisijauhosta tehtyä puuroa eväsruokana. Meillä kotona äiti keitti monesti ison kattilan marjapuuroa. Ensin syötiin puuroa lämpimänä maidon kera ja lopusta äiti teki vispipuuroa. Sokeria siinä ei ollut juurikaan. Eli meillä sitä syötiin monesti lounas tai päivällisruokana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Kirppu :)
      Meillä on syöty marjapuuroa kaikkena mahdollisena. En varmasti valehtele yhtään jos sanon, että ei monessakaan suomalaisessa kodissa ole niin paljon syöty marjapuuroa kuin meillä. Silloin kun kaikki lapset olivat pienempiä, tein kahden litran kattilan vähintäänkin joka toinen päivä - sanotaan että ainakin kymmenen vuoden ajan. Edelleen teen marjapuuroa usein - se vaan on niin helppo ja hyvä ja menee ruokanakin - mutta pääasiassa sitä menee meillä aamu- ja välipalana.

      Meillä on aina ollut paljon marjoja käytössä, niin eipä sen edullisempaa ruokaa oikein ole. Marjapuuro on siitäkin helppo, että sen voi jättää pöydälle yöksi - ei mene huonoksi päivässä tai parissakaan. Lapset ja erityisesti mies tykkäävät siitä aina vaan - on se kyllä yksi ihme ruoka :)

      Sokeria minäkään en marjapuuroon laita kuin ripauksen - sen pitääkin olla hapanta ja kirpakkaa :) Puolukka on edelleen suosikki, mutta tyrninmarjoistakin tulee mainio vispipuuro - plussana vielä että siinä muodossa saa helposti käytettyä puoli litraa tyrninmarjoja. Ovat hiukan haasteellista syötävää siltään :) Variksenmarjatkin sopivat hyvin - omenat seassa antavat vähän hapokkuutta.

      Poista
    2. Minä söin opiskeluaikana paljon marjapuuroa kun se oli niin edullista. Marjat tulivat vanhempien pensaista tai metsästä ja kun ne oli syöty niin tein vispipuuroa porkkanasoseesta. Siitäkin tulee hyvää vaikka ei yhtä kirpeää.

      Poista
  2. Harmi että puolukat ovat pakkasesta jo loppu, olenkin mietiskellyt, pitäisikö puolukkapuuroa kokeilla gluteenittomana. Vaikka saahan niitä marjoja toki kaupastakin...

    VastaaPoista