maanantai 9. maaliskuuta 2015

Nopeat siemenleipäset - gluteeniton



Nämä gluteenittomat, laktoosittomat ja hiivattomat leipäset ovat mukava pikkutarjottava. Päätät vain leipoa, sekoitat ainekset ja paistat - koko hoito ottaa noin puoli tuntia. Rapsakat leipäset ovat niin täyteläisiä ja maukkaita, ettei niiden kanssa tarvitse sen kummempaa tarjottavaa kuin voita.

Gluteenittomat siemenleipäset
3 munaa
200g raejuustoa
1/2dl auringonkukansiemeniä
1/2dl kurpitsansiemeniä
1/2dl hampunsiemeniä
3dl kaurahiutaleita (pyöräytin bamixin kipossa jauhoiksi)
1dl tattarijauhoa (Keskisen myllyn gluteeniton)
1/2tl ruususuolaa (Masajo)
1,5tl soodaa
2rkl öljyä (käytin kurpitsansiemenöljyä - sopii täydellisen hyvin, mutta muukin käy)
(1-2rkl kuivattua nokkossilppua)
(20-30g juustoraastetta, parmesan, grana padano tai muu vahva juusto)

Vatkaa munat ja raejuusto sekaisin. Lisää siemenet - käytä niitä mitä löytyy omasta kaapista. Sekoita sooda kuiva-aineisiin. Lisää kuiva-aineet ja lopuksi öljy.

Voit varioida jauhoja ja hiutaleita. Sekoita kuitenkin kuiva-aineet isoon mittakulhoon, jotta voit tarkistaa yhteismäärän - noin 2,5dl tai hiukan alle 3dl.

Tämän - ja ylipäätään kaikenlaisten taikinoiden tekoon tulee pikkuhiljaa "näppituntuma". Yleisesti ottaen kannattaa jättää taikinat mieluummin himpun liian löysiksi kuin liian paksuiksi. Yhtä, ihan tarkkaa kuiva-aineiden mittamäärää on aika mahdoton sanoa. Jo leivontaan käytettävien munien koko saattaa vaihdella paljonkin ja eri jauhot ja hiutaleet imevät erilailla nestettä. Lisäksi ihan tuoreet jauhot ovat kosteampia, vanhat jauhot kuivempia...
Teen itse pääosin vain tällaisia helppoja ja nopeita käsin puulastalla pyöräytettäviä taikinoita. Siinä pyöritellessä olen pikkuhiljaa oppinut huomaamaan sopivan sakeuden :)

En oikein osaa sanoa, onko näiden leipästen lopputuloksessa suurtakaan eroa, jos kaurahiutaleet jättää hiutaleiksi tai pyöräyttää jauhoksi... Molemmin olen tehnyt - ja aina onnistuu.

Annoksesta tulee 12 ihan reilun kokoista ohuehkoa sämpylää. Käytä kahta peltiä. Nosta kahdella lusikalla taikinasta kuusi kasaa kullekin pellille - älä tasoittele tai levitä. Jätä väliä, leipäset leviävät jonkin verran paistettaessa. Paista kiertoilmatoiminnolla 175°C noin 20min.

Meillä on aina työtasolla tarjolla valikoima siemeniä ja muuta jogurtti- tai puuroannoksiin sopivaa lisuketta. Siitä niitä tulee käytettyä, mutta kipot on välillä kiva saada kerralla tyhjiksi ja pesuunkin. Nämä leipäset ovat oikea osoite kaikille siemenkippojen lopuille.

Hampunsiementen rapsakan rouskuva rakenne on kyllä lyömätön lisä moneen paikkaan - meidän suosikki sämpylöissä ja suklaassa :)
Kuivattua nokkossilppua käytän päivittäin - ripaus melkein joka paikkaan. Tehokkainta se on tietysti käyttää kuumentamattomana ja vähemmän hennonkin sitä leipomuksiin lisäillä. Näihin nyt kuitenkin.
Tähän taikinaan on kätevä raastaa myös se viimeinen kuivahtanut juustonkannikka. Jo parikymmentä grammaa vahvaa (esim. parmesan tai grana padano) juustoa tuo oman makunsa.
Eilisen taikinan tein Lidlin Goldessa raejuustoon - sitä käytän muutenkin pääasiassa. Tänään kylään tulee laktoositon ystävä ja sekoitin taikinaan purkillisen Valio Eila raejuustoa. Isorakeinen Eila toi leipäsiin kenties jopa mehevämmän rakenteen.




Öljynä näihin siemenleipäsiin olen käyttänyt kurpitsansiemenöljyä. Se sopii näihin leipäsiin mielestäni ihan parhaiten, mutta hyvä oliiviöljy käy tietysti sekin. Luomulaatuinen kylmäpuristettu kurpitsansiemenöljy on aika arvokasta - ja se kannattaa käyttää etupäässä kuumentamattomana.

Olen tilannut erikoisöljyjä iHerb'iltä - toisinaan niissäkin on tosi hyviä tarjouksia. Kannattaa välillä vilkaista omien suosikkituotteiden hintatilannetta :)


Kuiva-aineita varioin aina tilanteen mukaan - mikä purkki milloinkin pitää tyhjentää... Kaurahiutaleista saa nopeasti jauhoa bamixin kipossa. Tänään taikinaan meni kolme desiä kaurahiutaleita, (joista tulee noin 2dl kaurajauhoja) ja desin verran tattarijauhoa. Tattari ja kaura ovat muutenkin hyvä makupari. Pelkkä tattari on joissain leipomuksissa ehkä vähän liian "aromikasta" siltään. Plussana tällä parivaljakolla on vielä sekin, että edullisella kauralla saa "jatkettua" vähän arvokkaampaa tattaria.

Annoksesta tulee sopivasti kaksi pellillistä leipäsiä. Taikina nostellaan kahdella lusikalla leivinpaperille. Jätetään leviämisvaraa.
Nämä kuvat ovat eilisestä annoksesta. Tämänpäiväisen satsin paistoin hiukan tummemmaksi.

Löysin jokunen viikko sitten kierrätyksestä uuden korttipelin, Skip-Bo - ja nyt malttamattomana taas odottelen peliporukkaa kasaan illaksi. Sen olette varmasti tekin huomanneet, että suurin homma leipomisessa - tai ylipäätään minkään tarjottavan valmistelussa on ensin päättää mitä tekee ja sitten vielä pitäisi aloittaakin...

Se kun kaveri soittaa ja kertoo tulevansa puolen tunnin kuluttua piipahtamaan - kullakin varmasti on siihen hetkeen oma listansa? Minulla ensimmäinen ajatus on aina, että mitä tarjoan. Toiseksi juoksen tarkistamaan vessan ja eteisen - tiskipöytä tyhjäksi ja komeroiden ovet kiinni :)

En periaatteessa halua tarjota ystäville mitään, mitä en itsekin normisti söisi - eli en pidä kaappijemmoina kaupan keksejä. Ystävät tuntevat tapani :) Eli kukaan ei hämmästy, jos teen kanssa on joku kerta hapankaalia. Esim. taatelikakku tai nämä siemenleipäset ovat nopeita pikkuherkkuja, joita voi hyvällä omallatunnolla tarjota ystäville.

Nyt ei ollut ihan tulipalokiire, mutta noin puolessa tunnissa alkutekijöistä tuoreisiin leipäsiin selvisin taas. (Otin muuten kerran ihan postaustarkoituksessa aikaa taatelikakun valmistuksesta ja pintasiivouksesta. Jäi se juttu sitten siinä hulinassa tekemättä, mutta reilussa puolessa tunnissa oli lämmin kakku pöydässä ja se vessa siivottu :)
Mukavaa alkanutta viikkoa teille :)

nopeat helpot gluteenittomat sämpylät resepti ohje siemenleivät 

8 kommenttia:

  1. Kiitos uudesta ohjeesta, kokeiluun menee:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Villan rouva :)
      Näistä ainakin meillä tykätään. Olen varioinut jauhoja ja hiutaleita aina tilanteen mukaan. Esim. vieraille, jotka eivät ole tottuneet tattarin aromiin, laitan tattaria hiutaleina, jolloin makua ei käytännössä paljon erota. Omalle porukalle käytän tattaria jauhoina.
      Ovat kyllä super nopea ja helppo tehdä - eikä tarvitse "sotkea" käsiä taikinaan :)

      Poista
  2. Houkuttaa kokeilemaan. Kiitos reseptistä. Aiemmin olen jo innostunut siemennäkkäriä leipomaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei :)
      Kiitos kommentista - jalanjälki johdatti hienoon blogiin :)
      Nämä ovat kyllä ainakin meillä tykättyjä. Ja muistaakseni kolmesti tällä viikolla olen vieraillekin leiponut - ovat tykänneet. Juuri äsken kylässä kävi ystävä, jolle toissapäivänä tein näitä leipäsiä laktoosittomana - ja hän toi nyt minulle maistiaisiksi itse leipomiaan samoja :) Että näin hyvä kiertää...

      Poista
  3. Moi!
    oi,oisinpa naapurisi tai kaverisi :) soittaisin nimittäin aikas usein että oon tunnin päästä teillä.... :) ja aina saisin jotain kivaa maisteltavaa kahvi/teepöydässä !

    terkuin Tiina

    ps. pitää nyt vissiin ihan itse leipoa noita leipäsiä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Tiina :)
      Olipa kauniisti sanottu :) Kyllä blogin kautta on uusia ystäviäkin tullut. Eilen viimeksi tein leipäsiä kylässä piipahtaneelle ystävälle. Ja ystävä hänestä tuli Lidlin käytävällä kun kyseli blogissani näytillä olleista maa-artisokista. Ja treffeit on sovittu loppuviikoksi toisen mukavan rouvan kanssa, joka haki tammikuussa tomaatin siemeniä. Nyt päivitetään taimipöydän kuulumisia.

      Jos kesälomilla liikut näissä maisemissa, niin laita toki viestiä - mielellään nyt ainakin sen tunnin sisällä siitä kun olisit ovella :D niin ihan varmasti teen taatelikakun ja siemenleipäset kaupanpäälle :)

      Näitä kyllä kannattaa kokeilla. Minä ainakin tykkään.

      Poista
  4. Tuo kyläilyrutiini on mielestäni hieno. Ennen asuin reippaan kävelymatkan päässä tuttavapariskunnasta, joka tarjosi aina pistäytyjälle jotain - mitä vain sattui olemaan esillä. Viinimarjoja. Kaurapuuroa. Mehua. Olutta. Soppaa. Mutta aina jotain. Vieraanvaraista ja teeskentelemätöntä.

    Käytätkö muuten tuossa kuorittuja vai kuorimattomia hampunsiemeniä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei - aina mukava saada palautetta sinulta :)

      Juu - minulla on ehkä joku vanhakantainen tapa, että jotain tarjottavaa pitää kylään pistäytyvälle olla - ihan pakko... Siskon kanssa josku aiheesta juttelimme ja hän oli mieltä, että ei ymmärrä miksi aina pitää syödä jotain kun menee kylään :D Toivottavasti kukaan ei ole meiltä lähtenyt sillä mielellä...

      Ihan sama systeemi minulla kuin sinun tuttavilla. Toisinaan laitan lautasen hapankaalia ja raejuustoa, jos ruoka-aikaan osuu kohdalle, niin ilmanmuuta syödään yhdessä - ja yritän kyllä pitää pöydässä aina jotain leivottua - paha vaan, että tulee sitten itsekin niitä syötyä ehkä yli sen tarpeellisen. Eilen kylässä piipahtanut ystävä pyöritteli silmiään kun tarjosin iltapäivällä näitä leipäsiä - ja pöydässä viittasin että ota näitä tästä, älä noita aamuisia :D Ei siis ole joka päivä tapana leipoa aamuin illoin, mutta eilen sattui semmoinen päivä kun ei aamusta nukuttanut...

      Enpä ole kuorittuihin hampunsiemeniin edes törmännyt... Nyt käytössä on Impolan tilan hampunsiemeniä. Pitäisi ehkä taas tehdä joku muistutuspostaus lukijoille hampunsiemenistä - ovat ne niin hyvää syötävää :)

      Poista