maanantai 5. elokuuta 2013

Maissipuuro ja marjoja

Eilen ei enää loikoiltu terassilla, vaan seikkailtiin taas päivä vattupusikoissa. Marjoja saimme neljän naisen voimin ihan hyvän saaliin - mutta parasta reissussa oli että näimme ihan läheltä ison urosmetson.
Paras vattuaika alkaa jo olla ohi - tosin esim. toissakesänä löysin läntin josta poimin ihan täydellisen hyviä vadelmia ihan elokuun loppuun saakka.
Tuoreet vadelmat ovat minusta liian makeita siltään ja nyt satoaikaan olen sekoitellut niitä yhteen jos toiseen viritykseen - mielessä kävi jopa yrittää kehitellä vadelma-kesäkurpitsa-resepti. Se kun on toinen sesonkiherkku mitä ei tunnu syömällä ehtivän selättää...

Parisen päivää sitten tein kesäkurpitsalasagnea ja gluteenittoman maitokastikkeen sekoittelin sillä kertaa maissijauhoon. Sen erän käytin kyllä lasagneen - kuten suunniteltu - mutta ajatus jäi...
Voisuurukseen valmistettu maissi-maitokastike on samettisen pehmeää ja kun niitä vattuja nyt on, niin kokeiluun lähti maissipuuro ja vadelmat.


30g voita
1dl maissijauhoa
1l maitoa
Ripaus ruususuolaa ja muskottipähkinää

Voi sulatetaan - ei anneta ruskistua. Päälle maissijauhot - sekoitetaan hyvin voin joukkoon. Kattilaan kaadetaan samantien maito joka vispataan hyvin voi-jauhoseokseen. Kuumennetaan hyvällä lämmöllä koko ajan sekoittaen kiehumispisteeseen. Lasketaan lämpöä ja annetaan hautua silloin tällöin sekoitellen muutaman minuutin. Syödään heti lämpimänä.

Lautaselle tuoreita vadelmia ja koristeeksi vaikkapa kookoshiutaleita tai kaakaonibsejä. Nyt puurosta valmistui aamupala ja maustoin sen suolalla ja muskottipähkinällä. Täytyy jonkun kerran kokeilla jälkiruokaversiota esim. vaniljalla ja vaahterasiirapilla maustettuna.
Jäähtyessään maissipuuro kiinteytyy. Makeaksi maustettu maissipuuro on varmasti hyvää myös jääkaappikylmänä - testiin menee sekin :)

Maissijauho on tuhtia tavaraa - desi jauhoja litraan maitoa ja tuloksena on ihan oikea puuro. Miedonmakuisen maissipuuron kanssa monenlaiset marjat ovat ihan omiaan.
En ole kokeillut valmistaa perinteistä maissipuuroa jossa jauhot sekoitetaan suoraan kylmään maitoon. Aion kyllä vertailun vuoksi kokeilla sitäkin versiota.



4 kommenttia:

  1. Joskus olen syönyt sellaista jälkkäriä, missä oli kesäkurpitsaa. Sitä keitettiin sokeriliemessä ihan pehmeäksi ja tarjoiltiin marjojen ja kerman kanssa. Voisiko sitä kurpitsaa käyttää myös kuivakakkuihin ja leipiin?

    VastaaPoista
  2. Kiitos tästä vinkistä. Välistä miettii, että mitä puuroa vielä voisi tehdä, kun on tuo keliakia... mutta maissipuurohan kuulostaa niin hyvältä. Tahtoo tätä ;)

    VastaaPoista

  3. Marjakiisselin kanssa tykkäsin kovasti. Tein vispaten kylmään maitoon ja voinokare lopuksi. ;)
    t. Kirsti

    VastaaPoista
  4. Moikka!

    Pistin tämän heti kokeiluun, keitin puuron ihan niin että 1L vesi-maito-seos (50-50) kiehuvaksi ja desi maissijauhoja vispataan kyytiin. Keitetään muutaman minuutti, maustetaan suolalla ja lirauksella siirappia.

    Tästä tulee myös ihana vanukas, ylijääneeseen puuroon sekoitin kaakaojauhetta ja annoin hyytyä jääkaapissa. Kiva kuohkea herkku!

    -Glotterbäckerin

    VastaaPoista