perjantai 13. joulukuuta 2013

Lisää vain jauhot

Rapsakasta tattariryynirieskasta on tullut meillä kaikkien suosikki. Laitoin jo aiemmin juttua aiheesta - tässä vielä pari käytännössä hyväksi havaittua rieskavinkkiä.

Lukija kommentoi aiempaa ohjetta ja kertoi käyttäneensä aiemmassa reseptissä olleen piimän tilalla pohjana jogurttia. Kokeilin heti ja hyvää on sekin.

Olen huomannut, että kaura taittaa (hävittää) tattarin ominaisaromin erittäin tehokkaasti. Kokonaiset tattarisuurimot eivät käytännössä maistu tattarille, mutta tattarijauhojen maun voi neutralisoida lisäämällä taikinaan kaurahiutaleita.

Rieskahuomio ja helpotusta elämään: Tee taikinapohja valmiiksi - kaikki muut aineet sekoitettuna paitsi kaurahiutaleet ja tattarijauhot. Jätä jääkaappiin tekeentymään. Taikina senkun paranee jos se saa muhia rauhassa pari-kolmekin päivää. Ja kun on se hetki, että lämpimät rieskat maistuisivat, niin eikun sekoitat joukkoon kaurahiutaleet ja tattarijauhot - ja heität leipäset uuniin.



2dl maustamatonta jogurttia
3dl vettä
2dl gluteenittomia tattarisuurimoita
1rkl psylliumrouhetta (voit käyttää psylliumjauhettakin)
1tl soodaa
1/4tl ruususuolaa
2rkl ruokaöljyä
2dl gluteenittomia kaurahitaleita
2dl gluteenitonta tattarijauhoa 

Huuhtele tattariryynit. Sekoita kulhoon kaikki ainekset paitsi kaurahiutaleet ja tattarijauhot. Nosta jääkaappiin tekeentymään kunnes tattariryynit ovat turvonneet - seuraavaan päivään, tai anna olla vaikka pari-kolmekin päivää. Lisää ennen leipomista jauhot & hiutaleet.

Taikina on löysähköä ja se on kätevä nostella parilla keittolusikalla leivinpaperille. Taikinakokareiden päälle tupsaus tattarijauhoa ja painelu littoisiksi. Rei'itys haarukalla ja siinä se. Annoksesta tulee noin neljä pellillistä ohuita rieskoja. Olen toisinaan jättänyt kökkäreet taputtelematta - onnistuu niinkin ja tuloksena on pieniä pehmeitä sämpylöitä.
Olen myös testaillut eri paistolämpötiloja. Mielestäni kuuma on parempi - eli kiertoilma 225°C noin 12-13min.

Aiemmin postailin tattarisuurimoiden huuhtelusta. Jos käytät tuoreita (tämän vuoden satoa olevia) tattarisuurimoita, niille riittää Keskisen myllyn myllärin mukaan normihuuhtaisu tavan vedellä. Osassa tattarisuurimoreseptejä suurimot kehotetaan pesemään kylmällä ja kiehuvalla ja moneen kertaan...






Tämä rieskapohja on ihan mahdottoman kätevä - minulla hautuu jatkuvasti yksi tai parikin taikinapohjaa jääkaapissa. Pohja on hetkessä pyöräytetty tekeentymään ja loppuleipomisen voi hoitaa silloin kun sattuu hommasta inspiroitumaan tai ovella on yllätysvieraita tai kun muuta syötävää ei vaan ole :)

gluteeniton rieska / gluteeniton leipä / tattaririeskat / tattarileipä / gluteeniton leipäresepti

2 kommenttia:

  1. Oletko kokeillut tehdä rieskasta pellille yhtä isoa levyä, josta voi sitten uunista tullessa leikata neliöitä? Itse olen tykästynyt siihen tapaan. Helposta leivonnasta vielä helpompaa, sen kun länttää taikinan pellille ja vähän levittelee reunoille ja samaan aikaan uuniinkin mahtuu enemmän kerralla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja kiitos vinkistä :)
      Nyt olen kokeillut - ja homman aivan erinomaisen hyvin toimivaksi havainnut. Täytyy vinkata lukijoillekin aiheesta tässä lähiaikoina. Kiitos sinulle :)

      Poista