sunnuntai 5. toukokuuta 2013

Frittata eli uunimunakas

Sain lukijalta toivepostia liittyen picnic-eväsvinkkeihin. Sadepäivän picnic toteutettiin nyt suoraan sanoen tänään takkahuoneen sohvalla. Ei ollut ollenkaan itsetarkoitus, mutta juuri kun frittata tuli uunista, alkoi Eden-puutarhaohjelma jonka tietty halusin nähdä.

Frittata on periaatteessa uunissa valmistuva munakas. Alkuperäinen idea toimii parhaiten kun koko setti valmistetaan yhdellä pohjalla - eli paistokasarilla jonka voi siirtää hellan levyltä uuniin. Mielestäni frittata on herkullisimmillaan (ja houkuttelevimman näköinen) kun sen paistaa valurautapannussa.
Minulla on vain yksi rautapannu jonka kahva on irrotettava (älä laita uuniin puu- tai muovikahvaisia pannuja) ja siihen pyöräytin tänään suppilovahverofrittatan. Kaveriksi valmistamani perunafrittatan jouduin väsäämään irtopohjavuokaan. Jos frittata on tarkoitus pakata evääksi, niin irtopohjavuokasta se on kieltämättä helppo irrottaa ja pakata mukaan vaikka kokonaisena. Frittata maistuu lämpimänä, mutta ihan yhtä hyvin myös jäähtyneenä.

Suppilovahvero-frittata

4 munaa
1dl maitoa
Ripaus mustapippuria ja ruususuolaa
1dl juustoraastetta (vahva emmental)

2dl kuivattuja suppiksia
1 iso sipuli
2rkl voita

Kuivatut sienet liotetaan ja ruskistetaan kevyesti voissa sipulien kanssa. Muna-maito-seos vatkataan hyvin. Juustoraasteen voi lisätä frittatan pintaan tai munamaidon sekaan.


Iltapalaksi kaksi erilaista frittataa: Toinen suppilovahveroista ja toinen perunasta & pinaatista.

Vanha rautapannuni jossa on irrotettava kahva - käytössä pannuni on jo niin hyväksi tekeentynyt että siinä voi valmistaa munakkaatkin.

Suppilovahvero-sipuli-frittata. Kuivatut sienet liotetaan pehmeiksi. Sieni-sipuli-seos ruskistetaan kevyesti voissa.

Päälle kaadetaan muna-maito-juusto-seos ja heitetään noin 175 asteiseen uuniin noin 15 minuuttia.

Peruna-punasipuli-pinaatti-frittata. Keitetty peruna ja sipuli ruskistetaan kevyesti voissa - sekaan sulatettua pakastepinaattia. Frittataan voi heittää mitä vaan kaapista sattuu löytymään. Tässä versiossa kaksi eiliseltä ylijäänyttä uuniperunaa, pari punasipulia ja pinaattia. (Lidlin pakastealtaasta löytyy kohtuuhintaista luomu pakastepinaattia.)

Jos käytät irtopohjavuokaa, laita pohjalle leivinpaperiarkki johon sipaiset hiukan öljyä. Jos täytteitä on paljon, pyöräytä öljyä myös reunoille.

Vuokan pohjalle peruna-sipuli-pinaatti sekoitus.

Päälle munamaito (4 munaa, 1dl maitoa, ripaus suolaa & mustapippuria) ja pintaan juustoraaste.

Noin 175 asteiseen uuniin noin 20 minuuttia.

Irtopohjavuokassa paistettu frittata.

Täyttävä ruoka ja mukava picnic-eväs.

Frittata-ohjeissa ei ole olemassa yhtä oikeaa... Kaikki mahdollinen ja mahdotonkin passaa täytteeksi ja mausteeksi. Parsakaalista saa tosi kauniin ja herkullisen frittatan. Tämä perunafrittata on hiukan espanjalaistyylinen "tortilla de patatas". Fetajuustolla ja kesäkurpitsalla saat kreikkalaisen efektin.

Eli tämä juttu aihesta on pelkkä vinkki - kehittele itse vielä maistuvampi versio :)



Päivitys juttuun - lukijan resepti:

"Kiitos hyvästä ruokavinkistä! Tämä postaus pelasti meillä supernälkäiltapäivän, kun kauppaan ei jaksanut (viitsinyt) mennä ja jääkaapista löytyi vain epämääräinen setti ruuanjämiä. Sekä pelastava luomumunakenno. Vuokaan upposi makaroninjämät, fetapurkin loppu, sipulia ja valkosipulia, paprikaa, chilijuustoa, basilikaa ja mitähän vielä... kaikki jämät! Oikein hyvää tuli. Kiitos!"

frittata uunissa / uunimunakas / retkieväs / perunamunakas keitetyistä perunoista / sienimunakas / munakas uunissa /

8 kommenttia:

  1. Jessus sentään että mä tunnen itteni välillä aivan toooodella surkeaksi ja ideattomaksi kokiksi. (ja totta puhuakseni kyllä myös olen sitä) Siis näin mahdottoman yksinkertainen ja helppo tämäkin ohje, enkä mä ole koskaan kuullutkaan saati tehnyt!!

    Kiitos siis Johanna ohjeesta, tämä menee kyllä testiin!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Heli :)
      Parhaat ideat ovat yleensä niitä kaikkein yksinkertaisimpia...
      Kerrohan miten kävi - maistuiko perheelle?

      On tämä kyllä kieltämättä yksi niistä "pyttipannu-ohjeista" - sekaan käy kaikki ja juustolla kun kuorruttelee niin ei voi olla kuin hyvää :)

      Poista
  2. Oli tosi hyvää! :) Peruna-punasipuli-pinaatti -frittata oli mun suosikki ;) Itse laittaisin lisäksi pikkuisen homejuustoa sisälle, tunnethan minut..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä - totta puhut. Erityisesti perunan kanssa homejuusto varmasti toimii hyvin. Seuraavan settiin sitä :)

      Poista
  3. Moi Johanna! kehuinkin Lempille sinun blogiasi yhtenä päivänä koulussa. Sinulla on ihania ideoita ja kivan realistinen tyyli kirjoitella asioista! Näköjään meidän mielenkiinnon kohteet ovat hyvin samanlaiset :) Mukavaa kesän odotusta! t. Heidi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Heidi :)
      Lempi jo aiemmin mainitsikin että opekin lukee meidän blogeja :)
      Jos sinulla on hyviä lisävinkkejä näistä bogijuttujen aiheista niin oikein mielellään niitä julkaisen eteenpäin.

      Mukavaa tulevaa kesää sinullekin - kohta alkaa ansaittu loma :)

      Poista
  4. Kiitos hyvästä ruokavinkistä! Tämä postaus pelasti meillä supernälkäiltapäivän, kun kauppaan ei jaksanut (viitsinyt) mennä ja jääkaapista löytyi vain epämääräinen setti ruuanjämiä. Sekä pelastava luomumunakenno. Vuokaan upposi makaroninjämät, fetapurkin loppu, sipulia ja valkosipulia, paprikaa, chilijuustoa, basilikaa ja mitähän vielä... kaikki jämät! Oikein hyvää tuli. Kiitos!

    /Ilona

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä sinulle - aivan upea setti. Oli varmasti parempaa kuin tämä esimerkkiviritykseni :D

      Poista