torstai 16. tammikuuta 2014

Keventäjän sellerisosekeitto - gluteeniton



Tämä sellerisosekeitto on yksi suosikkejani sosekeitoista. Ja koska te lukijat olette kyselleet mitä syön nyt kun työn alla on parin kilon painoprojekti, niin mm. tätä sellerisosekeittoa. Se onkin yksi siihen hommaan erityisen sopiva soppa.

Oletteko huomanneet, että lehtisellerin voi laskea melkein sinne nollakaloriruokiin: 100g lehtiselleriä/13kcal.
250g lehtiselleripuntissa kaloreita on siis himpun yli 30. 
Tämä keitto on muutaman perunan ansiosta täyttävää. Nokare tuorejuustoa tekee siitä kermaisen pehmeää - saa ottaa hyvällä omallatunnolla toisenkin lautasellisen - tai vaikka kolmannen :)

Selleri on monelle hankalasti lähestyttävä aihe. Jokainen tietää sen supervoimat, mutta maku tökkii tottumatonta.
Tähän sosekeittoon saat upotettua koko puntin selleriä, eikä keitto kuitenkaan edes maistu oikein selleriltä. Maku on pehmeä ja helpostilähestyttävä - herkullinen minusta.

Yhtä oikeaa sosekeittoreseptiä ei ole olemassakaan. Tässä yksi variaatio.

Sellerisosekeitto
3 sipulia
10 pientä luomuperunaa (tai 4-5 isompaa)
1 puntti varsiselleriä
3rkl oliiviöljyä
1.2l vettä
2tl Herbamare maustesekoitusta (tai 1 luomu kasvisliemikuutio + muuta maun mukaan)
100g yrttituorejuustoa (200g jos haluat kermaisemman sopan. Myös vuohenjuusto sopii.)

Öljy kattilaan. Laita pilkotut sipulit kuullottumaan. Pese ja kuutioi peruna, huuhtaise tärkkelys pois - lisää kattilaan (luomuperunat kuorineen). Huuhtele ja pilko varsiselleri - lisää kattilaan. Kuullottele vihanneksia kunnes maut ovat päässeet avautumaan. Lisää vesi ja mausteet. Keittele miedolla lämmöllä noin puoli tuntia - kunnes vihannekset ovat pehmenneet. Lisää tuorejuusto. Soseuta. Tarjoile esim. raejuuston kanssa.



Lautasella nokkosen siemeniä ja sinimailasen ituja.











LEHTISELLERI
-Sisältää runsaasti vitamiineja ja mineraaleja
-Tasapainottaa elimistön happo-emästasapainoa emäksiseen suuntaan.
-Auttaa painonhallinnassa.
-Alentaa huonoa kolesterolia ja verenpainetta.
-Auttaa ummetukseen
-Ehkäisee turvotusta - toimii diureettina.
-Tehostaa munuaisten ja maksan toimintaa.
-Puhdistaa elimistöä kuona-aineista.
-Puhdistaa ihoa.

Tässä vain lyhyesti osa sellerin hyödyistä. Sellerin vaikutukset saa ehkä parhaiten käyttöön tuoreena viherjuomana tai -smoothien osana - mutta nyt talvella tarvitaan kuumaa keittoa.

Selleri on listattu niiden vihannesten joukkoon, jotka keräävät eniten kasvinsuojelujäämiä - EWG:n listassa se pitää ykkössijaa. Se kannattaakin hankkia luomuna. Saatavuus vain ei ole aina itsestäänselvyys. Viime viikolla Cittarissa oli kohtuulaatuisen oloista luomuselleriä. Hintakaan ei ollut paljon tavallista korkeampi.

Jos vain mahdollista, lehtiselleriä kannattaa kasvatella itse. Siemenkylväen sellerin taimikasvatus täytyy aloitella helmi-maaliskuun vaihteessa. Helpommalla pääsee ostamalla muutaman valmiin taimen.
Minulla oli viime kesänä kaksi valmista tainta. Molemmista kasvoi aivan valtava puska ilman mitään erityiskohtelua. Varsia sai kerätä käyttöön heinäkuusta lähtien.

Kuvassa marraskuussa kasvimaalta ylösnostamani loppuerä kahdesta taimesta.



sellerin terveysvaikutukset / sellerikeitto / sellerisosekeitto / laihduttajan keitto / dieetti keitto / kasvissosekeitto / sosekeitto / sellerin kasvatus / sellerin myrkkyjäämät / selleri kasvinsuojeluaineet / sellerin siemenkylvö /

5 kommenttia:

  1. No nyt tuli sellainen ohje, että on pakko kyllä kokeilla! Olen monesti miettiny, miten voisin käyttää tota selleriä, kun en ole sitä(kään) koskaan käyttänyt... Kiitos tästä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Heli.

      Täytyy tunnustaa että minullekin selleri on hieman ristiriitainen aines-osa. Raakana ei oikein tule käytettyä. Ja mikä ihmeellisintä: En oikein välitä lisätä selleria kasviskeittoihin. Mielestäni sen maku sotkee muita makuja - eikä parempaan suuntaan...
      Sitten kun teen keiton koko puntista selleriä ja sakeutan sopan neutraalilla perunalla, se onkin ihan älyttömän hyvää. Selleri ei maistu enää sellerille...

      Tämä on minun kokemus tästä keitosta. Kerropa mitä olit mieltä kun olet saanut tehtyä oman soppasi :)

      Poista
  2. Kerran luin yhdestä selleritutkimuksesta. Siitä jäi mieleen tutkijan lausahdus jotenkin tähän tyyliin: "Jos miehet tietäisivät, mitä selleri tekee mieskunnolle,kaikki sellerit kaupan hyllyllä revittäisiin käsistä!"

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos viestistä - onhan kaikki miehet nyt lukeneet kommenttisi :)
      Tässä yksi linkki aiheeseen - sellerin teho on ihan virallisesti tutkittu ja tunnustettu myös siltä osin.

      http://www.futurescopes.com/love-and-sex/aphrodisiacs-men/1255/celery-aphrodisiac-men

      Poista
  3. Tein lounaaksi tuota. Hyvää tuli! Ihan omaan makuuni ja ruuanlaittotapoihini sopiva ohje! Itse jätin juuston melkein kokonaan pois - laitoin 1 siivun savujuustoa. Keiton päälle ripottelin hevosleikkelettä, melko tuoretta basilikaa ja hivenen pippuria.

    VastaaPoista