sunnuntai 14. lokakuuta 2012

Nurinperin omenapiirakka

Niin sitä kutsui ystäväni Petteri sieltä Turun seudun kunnallisvaalilistoilta :)

Mummo soittaa joka päivä: Joko saa tuoda lisää omppuja...
Huomenna saat! Tänään olen urakoinut uunissa omenahilloa ja saunan lauteille kuivumaan yhden satsin omenansiivuja. Eli antaa tulla vaan, lunta tupaan ja omenasankoja ovelle...

Mummo tekee usein omenapaistosta raastetusta omenasta ja kaurahiutaleseoksesta. Tuunailin senverran mummon reseptiä, että omenat raastoi bamixkippo ja kuoren tein mantelijauhoista.

Ihanaa luomulaatuista mantelijauhoa. Toinen uusi tuttavuus on Tertin kartanon puolukka-kaneli-sokeri - tosi herkullinen tuoksu, purkkiin on sokerin ja kuivatun puolukkarouheen sekaan ujutettu kanelitanko. Ihan täydellinen seos lisättäväksi omenaherkkuihin.

Noin määriä:
1.5kg omenoita kuorineen

100g voita
2rkl puolukka-sokeria
1.5dl mantelijauhoa
1tl leivinjauhetta
3 kananmunaa

Voi ja ja sokeri vaahdotetaan, sekaan lisätään mantelijauho ja leivinjauhe, lopuksi hyvin vatkaten kananmunat.

Vuoka voidellaan, omenaraaste pohjalle ja uuniin. Paistoin omenaraastetta noin 30 min noin 200 astetta. Taikinaseos päälle ja uudelleen uuniin noin 30 min.
Päälle mantelijauheella ja ripauksella puolukkasokeria maustettua kermavaahtoa.

Mummo ei taitaisi hyväksyä tällaista harakiriraastetta :)




Tämä on ihan parhaan laatuista mantelijauhoa mitä olen koskaan käyttänyt. Irtonaista, vaaleaa ja tuoreen tuoksuista.




Uunissa noin puoli tuntia hautunut omenaraaste, päällä ripaus puolukkasokeria.


Taikinaan käyttämäni voi oli suoraan jääkaapista ja mantelijauho pakastimesta, eli taikinaseos oli hieman jäykkää :) Latasin kuoren omenaraasteen päälle kökkösinä. Noin viisi minuuttia uunissa ja levittelin lämmenneen taikinaseoksen nuolimella tasaiseksi.


Tarjolle sunnuntaijälkkäriksi Villeroy Bochin laakeaan shampanjalasiin. Tämä mantelijauhe-puolukkasokeri-kermavaahto oli aivan täydellisen herkullista... Ja niin oli nurinperin piirakkakin eli tämä manteli-omena-paistos.


Säilytän pähkinät ja mantelit kaikki pakastimessa. Erityisesti rouhitut ja jauhetut pähkinätuotteet kannattaa pakastaa. Se estää rasvojen härskiintymistä ja säilyttää pähkinätuotteet tuoreempana. Mariskooleihin tarjolle pääsee aina vain suhteellisen nopeasti käytettävä määrä.



Saksalainen ystäväni opetti samaa kahvin kanssa. Olivat sitten papuja tai jo jauhettua kahvia, säilytys pakastimessa. Käytössä olevaa pakettia säilytän ilmatiivissä purkissa jääkaapissa.



3 kommenttia:

  1. Ihanan näköistä. Nam!

    VastaaPoista
  2. No ei se voinut muuta olla kuin älyttömän hyvää näin hyvillä aineksilla; Mummolta luomu-omppuja, luomu-mantelijauhoa ja ihanaa maustettua sokeria.

    Tämä mantelijauho on ihan erilaatuista kuin aiemmin käyttämäni. Yleensä olen ostanut mantelijauheet tms Turkista Metro-tukusta. Sielläkin on paljon luomulaatuisia tuotteita ja muistelisin että mantelijauhekin sitä oli. Se on vaan ihan erityyppistä, paljon tummempaa ja vahvemman makuista. Tästä Bio terra mantelijauheesta onkin poistettu osa rasvaa. Ehkä se tekee tuotteesta niin ilmavaa ja kevyen oloista.

    VastaaPoista
  3. Hitsi,meidän loput omput on kyllä jo ihan kompostikamaa,ei tehdä enää piirakkaa:( Mutta toisaalta, aikansa kutakin! Herkulta näyttää tämä sinun versiosi nurinperinpiirakasta:)

    VastaaPoista