lauantai 28. helmikuuta 2015

Keventäjän kasvishampurilaiset linsseistä - gluteeniton


Lomaterveiset keittiöstä, jossa tämä viiden naisen perhe pääsääntöisesti viettää hiihtolomaa :)
Eilen tehtiin taas yhtä meidän vakkariherkkua - hampurilaisateria. Ja koska lomalla ei tarvitse miettiä aamuherätyksiä, ruokailutkin ovat lipsahtaneet ilta-ysin kieppeille...

Hampurilaissämpylöiden osalta mentiin tällä kertaa helpon kautta käyttämällä Moilasen gluteenittomia aamupalasämpylöitä (löytyvät pakastealtaasta - myös Lidlistä). Kotileivonnassa en käytä hiivaa ollenkaan. Hampurilaissämpylöiden kohdalla kuitenkin joustan toisinaan - koska nämä Moilaset ovat aika täydellisen hyviä hampurilaispohjia. Näitä olen tarjonnut monet kerrat vieraillekin, joilla on ollut lievästi sanottuna ennakkoluuloinen asenne gluteenittomiin kasvishampurilaisiin - ei ole enää :)

Kasvispihvit hampurilaisiin valmistuvat aina tilanteen mukaan - mitä juureslaatua milloinkin jääkaapista tai tarjouksesta löytyy. Nyt pihvipohjana oli yksi hyvä vaihtoehto - linssipohjainen porkkanapihvi. Punaiset linssit valmistuvat vartissa, ne ovat edullisia ja kasvissyöjille hyvä proteiinilähde. Ne "puuroutuvat" keitettäessä helpommin kuin vihreät linssit - eli sopivat mainiosti pihvipohjaksi

Kasvispihvien valmistus aloitetaan huuhtelemalla linssit. Sillä välin kun linssit kiehahtavat liemikuutiolla maustetussa vedessä, on hyvin aikaa pilkkoa sipulit ja raastaa porkkanat. Pihvitaikinan voi tehdä valmiiksi jo vaikka edellisenä päivänä - tai jos mahdollista, antaa ainakin levätä hetken ennen paistamista. Pihviainekset kannattaa sekoittaa linssien keittokattilaan - tattarihiutaleet imaisevat mahdollisen ylimääräisen nesteen ja taikina tekeentyy ja maustuu muutenkin hyvään alkuun kuumassa linssiseoksessa. Plussana tietysti myös tiskimäärän minimointi :)

Ruokalusikallinen psylliumrouhetta pitää kasvispihvit koossa - eli tämä rasvaton, munaton ja gluteeniton ohje sopii myös vegaaneille.
Linkin takaa löytyvä psylliumrouhe on oma suosikkini tähän mennessä kokeilemistani psylliumlaaduista. 454g/6,82€ - eli hyvin edullinenkin.

Gluteenittomat linssipihvit

2dl punaisia linssejä
5dl vettä
1 luomu kasvisliemikuutio
1dl tattarihiutaleita (Keskisen myllyn gluteeniton)
1 sipuli
5 valkosipulin kynttä
4 porkkanaa raasteena
1rkl psylliumrouhetta
1tl jeeraa (eli juustokuminaa eli roomankuminaa)
1tl garam masala maustesekoitusta (tai currya)
1tl kuivattua basilikaa
1/2tl rouhittua mustapippuria
1/2tl kuivattua lipstikkaa

Huuhtele linssit. Lisää ne ja kasvisliemikuutio kylmään veteen. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin viisitoista minuuttia - kunnes vesi on suurin piirtein imeytynyt linsseihin. Lisää kuumaan seokseen tattarihiutaleet, porkkanaraaste ja pieneksi pilkotut sipuli & valkosipuli. Lisää lopuksi psyllium ja mausteet. Sekoita huolellisesti (ettei psyllium paakkuunnu vielä lämpimään seokseen) ja jätä taikina lepäämään hetkeksi. Kostuta kädet kylmällä vedellä ja taputtele pihvitaikinasta sämpylän kokoisia ohuehkoja pihvejä. Paista miedolla keskilämmöllä rapsakan ruskeiksi pikku nokareessa voita tai kookosöljyssä. Hyvässä keraamisessa pannussa pihvit voi kyllä paistaa ilman rasvaakin. Nosta valmiit pihvit lautaselle ja laita lämpimään uuniin odottelemaan muiden hampurilaisaterian osien valmistumista.

"Raastan" kaikki kasvikset sauvasekoittimen kipossa - valmista silppua sekunneissa.







Lämmitin Moilasen gluteenittomat aamiaissämpylät halkaistuna uuniritilällä. Pinnasta tulee mehevä, kun laitat leikkuupinnan päälle uuniin viipaleen edamjuustoa.

Näiden hampurilaisten lisänä tarjottiin vähärasvaisia uuniranskalaisia luomuperunoista, paistettuja sipulirenkaita, paistettuja tuoreananassiivuja, hapankaalia, valkosipulista creme fraiche kastiketta, gorgonzolajuustoa ja edamjuustosiivuja. Keventäjä voi jättää juustot väliin - ruokalusikallinen kevytkermaviilillä kevennettyä creme fraiche -kastiketta on ihan luvallinen lisä :)

Uuniranskikset ovat lähes pakollinen hampurilaisten lisuke. Luomuperunoita ei tarvitse kuoria ja ne on lohkottu hetkessä pellille. Uuniranskisten paisto-ohje, josta itse arjessa lipsun heittämällä pilkotut perunat sikinsokin pellille. Hyviä ovat niinkin, mutta tasaisemman kauniimpi paistotulos tulee tietysti jos lohkot viitsii asetella aluksi riveihin.



Kastikkeeksi hampurilaiselle ja uuniranskiksille tein valkosipulilla maustettua ja kermaviilillä kevennettyä creme fraiche -seosta.

1 creme fraiche (Lidlissä hyvä ja edullinen)
1 kevytkermaviili
2tl omenaviinietikkaa
2-3 puristettua valkosipulinkynttä
1tl Herbamare yrttisuolaseosta
1/2tl mustapippurirouhetta
1-2rkl kuivayrttejä (persilja, ruohosipuli...) Kesällä käytetään taas tuoreita.

Ainekset sekoitetaan.



Täydellisiä hampurilaistäytteitä ovat tietysti myös paistetut ananassiivut. Tuore ananas halkaistaan pitkittäin kahtia. Leikataan noin 1cm vahvuisia viipaleita, kuori poistetaan mahdollisimman ohuelti - säästä bromelaiinipitoinen keskiosa. Paistetaan joko siltään tai pikku nokareessa kookosöljyä.

Paistetut sipuliviipaleet: Kuoritut sipulit viipaloidaan. Paistetaan keskilämmöllä nokareessa voita. Loppuvaiheessa paistoa sipuleita voi mehevöittää lisäämällä pannulle pari ruokalusikallista vettä.

Ja mitä muuta: Lettupannulla paistettuja kananmunia, suolakurkkuviipaleita, hapankaalia, ketsuppia... Ja eikun syömään taas :)



gluteenittomat linssipihvit resepti ohje helpot nopeat kasvispihvit

6 kommenttia:

  1. Näyttää kyllä herkulliselta, nams!
    Ja kiitos vinkistä - Moilasen gluteenittomat sämpylät lähtevät ostoskoriin - ja tällä kertaa minäkin annan periksi hiivalle;)
    Kivaa lomaviikonloppua teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Lady :)
      Siinä kohdin meilläkin välillä joustetaan. Hiivattomat ja gluteenittomat sämpylät ovat hiukan haasteellinen yhtälö. Ja on sitä välillä lupa päästä helpollakin :)

      Poista
  2. Tuli nälkä! Mukavaa sunnuntaita:-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Maarit :)
      Nämä ovat meidän tavallista viikonloppu- tai lomaruokaa kun kaikki lapset ovat kotona. Mukava yhdessä touhuta täytteet kasaan ja jokaiselle löytyy jotain.

      Poista
  3. Oh, tämähän vaikuttaa hyvältä!
    Noita perunoita katsellessa tuli nyt kamala nälkä, nyyh.. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Marika :)
      Ei voi verrata itsetehtyjä lohkoperunoita tai valmiita pussiranskiksia miltään osin... Perunoiden kohdalla en muutenkaan tingi, käytän vain luomua. Perunoiden viljelyyn kun käytetään eniten kasvinsuojeluaineita / hehtaari.
      Perunoista sen verran, että Lidlissä on käytännössä aina ollut aika hyvänlaatuista luomuperunaa. Pari viikkoa sitten ostin kalliin pussin Cittarista ja se oli aivan roskaa - en huonompia perunoita muista syöneeni - ja vielä luomuna...

      Poista