perjantai 24. elokuuta 2012

Vispipuuro tyrninmarjoista - gluteeniton



Tyrninmarjat ovat aina olleet se pakastimen "heikko lenkki". Kaikista hyvistä päätöksistä huolimatta niitä jää joka vuosi yli... Kasvimaan tyrnipensaat notkuvat taas marjapaljoudesta, mutta viime vuotisiakin on vielä pakastimessa.

Tänään kokeilin tehdä "vanhoista" tyrninmarjoista vispipuuron. Hiukan epäilevästi ryhdyin touhuun, mieskin huuteli takaa että älä tee kovin isoa kattilallista...
Nyt puuro on kuitenkin tehty ja syötykin ja ihan erinomaisen hyväksi havaittu. Miksi en ole tajunnut tätä aiemmin...

Tyrninmarjapuuro
1/2l tyrninmarjoja
1.5l vettä
1/2dl intiaanisokeria
1/2tl ruususuolaa
3dl (reilu) karkeaa riisijauhoa (tai puolet määrästä tattarirouhetta - Keskisen myllyn gluteeniton)

Soseutin tyrninmarjat ja noin 5dl vettä sauvasekoittimella. Tyrnin siemeniä en ole onnistunut vielä saamaan päreiksi millään vempeleellä. Olen kokeillut bamixia ja tehosekoitinta mutta eivät rikkoudu... Jos tiedät toimivan konstin niin vinkkaatko minullekin. Tyrninsiemenissä kun on se tyrninmarjan paras osa ja jotta elimistö hyötyisi siementen sisältämistä öljyistä, olisi siementen rikkouduttava ruuansulatuksessa.



Lisäsin lopun veden, eli noin reilun litran. Kun vesi-marjaseos kiehuu, sekaan suola, sokeri ja hyvin vispaten riisijauho-tattrirouheseos. Annetaan kiehua matalalla lämmöllä noin 20 minuuttia sillointällöin sekoitellen.  Kun puuro on keittynyt, kansi päälle estämään pinnan "kuortumista".


Puuro vispaantuu helpoimmin haaleaksi jäähtyneenä. Sähkövispilällä kuohkeaksi ja valmista tuli. Väri vaaleni keitettäessä ja vispatessa näin vaaleaksi.


Puuron päälle voi halutessaan ripauttaa hiukan sokeria, kylmä maito on minulle se must-lisuke vispipuurolle. Keittäminen hävitti tyrninmarjan happamuuden yllättävän tehokkaasti. Tosin näin lähtee myös suuri osa C-vitamiinia mutta ylivuoteiset marjat hennoo jo keittääkin. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan. Tästä tuli ainakin meille ihan vakkaripuuro kertakokeilusta.



Olen istuttanut tyrnipensaita kasvimaan rajapuskaksi usemman kymmenen kappaletta. Tontin moreenipitoinen maa on lienee vahingossa just sopivaa tyrnille; kasvaa ja leviää ihan hillittömästi. Mietin jo että pitääkö kaataa osa pensaita pois kun marjoja jää aina poimimatta ja syömättäkin. Tämä puuro oli niin hyvää että ne "ylimääräisetkin" pensaat pääsivät nyt kaatouhan alta :)


Ihan kohta ovat parhaimmillaan.




"Luonnonmarjoista varsinkin tyrnimarja on ravintoaineiden tehopakkaus. Tyrnimarja sisältää rasvaa poikkeuksellisen paljon muihin marjalajeihin verrattuna, noin 5 g/100g. Rasvaa tyrnissä on siemenen lisäksi myös marjalihassa. Tyrnin marjalihan rasva sisältää pääasiassa tyydyttynyttä palmitiinihappoa ja kertatyydyttymättömiä öljy- ja palmitoleiinihappoa. Siemenöljyn koostumus on toisenlainen. Se sisältää välttämättömiä rasvahappoja, linoli- ja alfalinoleenihappoa sekä kertatyydyttymätöntä öljyhappoa. Tyrniöljy sisältää lisäksi erilaisia karotenoideja, mm. alfa-ja beetakaroteenia, lykopeenia, kryptoksantiinia ja zeaksantiinia."
Lähde: Arktiset aromit

Kemiallinen koostumus
"B-ryhmän vitamiineista tyrnin marjoissa on B1 -vitamiinia eli tiamiinia, B1-vitamiinia eli riboflaviinia ja B6-vitamiinia eli pyridoksiinia. Rasvaliukoisia vitamiineja öljypitoisissa marjoissa on myös runsaasti. E-vitamiinia (tokoferolia) on tyrnissä enemmän kuin minkään muun kasvin hedelmissä tai marjoissa. Edellämainittujen yhdisteiden lisäksi tyrnin marjat sisältävät A- ja K-vitamiinia, kumariineja ja oksikumariineja, joilla on tulehdusta ehkäisevä ja kouristuksia laukaiseva vaikutus, sekä fytosteroleja, jotka toimivat kolesterolin vastavaikuttajina. Marjojen hapan maku johtuu korkeasta happopitoisuudesta, joka on suurimmaksi osaksi omenahappoa."
Lähde: Marjatila Tyrnikka


Lääkinnällinen käyttö


"Marjojen korkea C-vitamiinipitoisuus havaittiin vasta vuonna 1940. Askorbiinihappoa (C-vitamiinia) on marjoissa runsaasti, mutta määrä vaihtelee kuitenkin suuresti eri alkuperää olevilla tyrnikannoilla. C-vitamiini on tyrninmarjoissa hyvin kestävässä muodossa ja sen määrä on suurin marjan kuoriosassa.


Tyrniöljyä käytetään voiteena palo- ja makuuhaavojen sekä säteilyn aiheuttamien ihovaurioiden hoitoon. Sisäisesti käytettynä tyrniöljy sopii vatsa- ja pohjukais-suolihaavan hoitoon sekä syövän sädehoidon haittoja ehkäisemään ja korjaamaan. Tyrniöljy alentaa veren kolesterolipitoisuutta ja edistää rasva- ja valkuaisaineenvaihduntaa. Öljy myös elvyttää maksasolujen toimintaa, mikä on tärkeää mm. allergioiden hoidossa. Tyrniöljyn sisältämä E-vitamiini edesauttaa lihasten toimintakunnon säilymistä 

Arvokkain marjoista saatava aine on tyrniöljy, joka erottuu mehun pinnalle. Öljy sisältää useita hyvälaatuisia rasvahappoja mm. oleiini-, steariini-, linoli- ja palmitiinihapon glyseridejä sekä useita välttämättömiä ja muita aminohappoja. Tunnetuimmat tyrniöljyn vaikuttavat aineet ovat C-, B-ryhmän ja E-vitamiinit sekä A-vitamiinin esiaste karoteeni ja muut karotenoidit.

Tyrniöljy on kansanlääkinnästä peräisin oleva rohdos, jota myös virallinen lääketiede käyttää hyväkseen monenlaisten sairauksien hoidossa. Tyrniöljy lievittää kipua ja nopeuttaa vahingoittuneen kudoksen ja haavojen paranemista. Siksi se sopii erityisen hyvin erilaisten ihotautien hoitoon. Erinomaisia tuloksia on myös saatu kihti- ja reumapotilaiden hoidossa."
Lähde: Marjatila Tyrnikka

tyrnipuuro / vispipuuro tyrnistä / marajapuuro / resepti tyrninmarja / tyrninmarjapuuro / vispattu puuro / miten käytän tyrninmarjoja / tuoreet tyrninmarjat / tyrnin terveysvaikutukset / tyrninmarjojen terveysvaikutus / tyrni vitamiinit / tyrnin siemenöljy / 

8 kommenttia:

  1. Tyrni on aika karvas ja jännä, että se muuttuu noin paljon keitettäessä. Meillä puhutaan, että puuroon tulee "kettu" :). Millaista noita on poimia, lähtevätkö ryppäänä vai pitääkö jokainen poimia erikseen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Pauska :)
      Maku pehmeni ihan yllättävän paljon keitettäessä. Vastapoimittua tyrninmarjaa ei kannata keitellä vaan yrittää jollain konstilla vaan selättää ihan sellaisenaan, mutta nämä "eilisen paiston marjat" sitten uhrasin puuroon. Kyllä oli kannattava kokeilu, puuro on ihan oikeasti tosi hyvää. Minullakin on nyt ihan ylihyvä mieli kun keksin käyttöä näille ylivuoteisille marjoille. Ja vielä sellaista käyttöä että nyt nämä tulee syötyä ihan mielikseen :)

      Tyrninmarjat pitää poimia yksitellen. Aika näppärästi homma toimii kun siihen harjaantuu. Marjat ovat rungossa kiinni aika tiukassa mutta pitkä peukalonkynsi auttaa, silä ne on helppo napsauttaa irti. Hosuminen kerätessä kostautuu äkkiä, piikikkäät oksat voivat raapia ilkeästi. Myös silmiä joutuu varomaan, marjat ovat oksien alapinnalla ja piikkien ohella marjoista pirskahteleva neste osaa olla aika jälyä silmissä... Touhussa on oltava koko ajan ajatus mukana :)

      Usein neuvotaan puristamaan vaan mehu marjoista suoraan pensaista. Itse en moiseen ryhtyisi. Suurin osa tyrninmarjan tehoaineita kun on nimenomaan kuoressa ja siemenessä. Puristettaessa ne jäävät pensaisiin.

      Poista
  2. Tosi hyvää! Ei ollut ollenkaan ''karvaan'' makuista, kuten aluksi ajattelin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, tätä syödään meillä koko tuleva talvi :)

      Poista
  3. heissan,olen jo pidemmän aikaan lukenut mahtavaa blogiasi ! :) kiitos siitä. Onko muuten kaikila lapsillasi sama isä? Kun kerroit jossain vaiheessa espanjalaisesta ex-anopista yms.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja kiitos kommentista :)
      Olemme uusperhe, kaksi nuorinta tytärtä ovat minun ja aviomieheni yhteisiä :)

      Poista
  4. Meilläkin on pari tyrni -pensasta. Tykkään ihan sinälläänkin tyrnimarjoista. Rahkan sekaan sekoitan aina hiukan tyrnimarjoja. Mut hei, en tiennytkään tuosta rasvapitoisuudesta!! Mutta onneksi se on terveellistä rasvaa ja vitamiinejä runsaasti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ihana Helena ja kiva kuulla taas sinusta :)
      Niin minäkin yritän aina pienen kourallisen tunkea joka paikkaan; rahkaan, kiisseliin ja pirtelöön mutta en vaan saa kaikkia marjoja ikinä kulumaan...

      Poista