maanantai 11. maaliskuuta 2013

Suojaa suojakertoimilla?

Olen käyttänyt läpi vuoden Vichy 50+ suojakertoimella varustettua aurinkosuojaa kaulan maksaläiskille. Tiedä oikein auttaako sitten tai ei mutta jokainen maksaläiskien kanssa tuttavuutta tehnyt ymmärtää kyllä ne epätoivoisimmatkin yritykset :)

No sattumien summaa taas... Aamusta puristelin Vichyn 50+ tuubista jo niitä aika viimeisiä tippoja ja lisäsin ajatuksissani hankintalistaan uuden suojavoiteen. Iltapäivästä selailin Rita Stiens - Totuus kosmetiikasta kirjaa. Tiivistä asiatekstiä kosmetiikassa käytetyistä raaka-aineista, tuotteiden valmistusprosesseista ja ainesosien vaikutuksista sekä käyttäjiin että ympäristöön. 

Olen tutkaillut kirjaa aiemmin useastikin mutta aurinkosuojia käsittelevä luku on jäänyt väliin. Tänään kirja avautui kuin itsekseen siltä kohdin ja sieltähän löytyi taas minulle ihan uutta tietoa:

"Onko suojakerroin 15 liian heikko aurinkosuoja? Ei suinkaan. Valitettavasti EU ei uudella suosituksellakaan laittanut pistettä numeroilla pelaamiselle. Ainoastaan äärimmäisyydet kuten 100:n kaltaiset suojakertoimet kiellettiin. Kuluttajien joukossa suojakertoimien 15 ja 20 tehoa aliarvioidaan, kun taas hyvin korkeiden tehoa yliarvioidaan.

Korkeakertoimiset aurinkovoiteet ovat kalliita - eivätkä paljon hyödytä. Mikään mikä kertoimessa tulee 20:n päälle ei enää mainittavasti paranna suojan tehoa.
Suojakerroin 15 suodattaa 93.3% UVB-säteilystä.
Suojakerroin 20 noin 96%
Suojakerroin 30 noin 97.4%
Suojakerroin 40 noin 97.5%

Korkeita suojakertoimia käytetään psykologisista syistä joita hyödynnetään taloudellisesti. Yli 20-kertoimisten aurinkosuojavalmisteiden käyttäminen ei ole mielekästä.

Suojakerrointa määriteltäessä tuotetta levitetään iholle 2mg/cm²  Todellisuudessa aurinkosuojan käyttäjät levittävät voidetta noin neljäsosan tai korkeintaan puolet siitä määrästä. Jos suojavoidetta on iholla ohueltisuojaava vaikutus on valtavan paljon mitattua vähäisempi."

Eli pääsenkö käytännössä jopa parempaan suojaustulokseen levittämällä reilun paksun kerroksen 15 suojakerrointa kuin ohuen kalvon 50+ suojavoidetta... Ja hintaeron jopa puolen litran päniköihin pakattujen matalien kerrointen ja 50ml korkeakertoimisten erikoistuotteiden välillä tiedätte tekin :)

Ja vielä se tärkein pointti aurinkosuojista:
Luonnonkosmetiikan aurinkosuojatuotteissa käytetään ainoastaan heijastavia eli fysikaalisia eli mineraalisuodattimia jotka hajottavat auringonsäteitä ja heijastavat ne pois iholta. Ne eivät reagoi iholla kemiallisesti.

Tavanomaisissa aurinkosuojatuotteissa käytetään lähes yksinomaan absorboivia eli kemiallisia suodattimia. Ne eivät muodosta heijastavaa suojakerrosta ihon ja säteilyn väliin, vaan niiden toiminta perustuu reaktioihin iholla ja ihon kanssa. Niiden aiheuttamat kemialliset prosessit ovat syy joskus huomattaviinkin sivuvaikutuksiin.

Luonnonkosmetiikka pystyy täyttämään vaatimukset 15-20 suojakertoimen tehosta. (Eli noin 93% - 96% suoja.) Sitä korkeammat kertoimet saavutetaan ainoastaan kemiallisilla suodattimilla. Minä en taida sitä aihetta enempää miettiä. Tämä 15 suojakerroin saa luvan riittää jopa niille maksaläiskille :)

4 kommenttia:

  1. Moi pitkästä aikaa.

    Mielenkiintoista! Itse olen kyllä huomannut että esim. 50 estää itsellä totaalisesti aasiassa rusketuksen (tai ainakin todella merkittävästi hidastaa sitä), 20 kertoimella en pala ja saan väriä paremmin... ja sitä pitää litäsäkin useammin kuin 50. Voin siis mennä palaneen ihon kanssa ulos jos laitan 50 suojakertointa (koska pakkohan se on ulostautua vaikka olisi vahingossa palanut). Jotenkin kyllä uskon tähän teoriaan, mutta omista kokemuksista päätellen en. Eräs kosmetologi kyllä sanoi minulle myös, että yli 30 suojakertoimen käyttö maksaläiskien estoon ei ole tarpeellista - eli tavallaan hän oli samoilla linjoilla...

    aihe kyllä alkoi kiinnostamaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei sinullekin :)

      "Aurinkovoiteen lisääminen on järkevää. Se ei kuitenkaan lisää voiteen suoja-aikaa! Jos ensimmäinen voitelu antoi suojan UV-säteilyltä kahdeksi tunniksi, suoja-aika pysyy kahdessa tunnissa, vaikka voidetta välillä lisättäisiinkin."

      Uutta tietoa oli että luonnonkosmetiikan konstein päästään tosiaan "vain" max. noin 20-kertoimeen. Eli kaikki sen yli sisältävät kemiallisia suojia... Sitten voikin pohtia onko se kemiallinen prosessi iholla suotuisa maksaläiskää ajatellen :D

      No ainakin tuo suojakerroin-suojaprosentti-suhde on kyllä aikalailla ajatuksia herättävä.

      Kirjasta löytyy faktoja myös kemiallisten aurinkosuojien koralleja tuhoavasta vaikutuksesta sekä niiden sisältämien aineiden kertymisestä kaloihin ja sitä kautta ihmisiin ja äidinmaitoon.

      Antti Heikkilä kertoo huomanneensa että D-vitamiinilisä estää ihon palamisen auringossa. Eli hän suosittelee D-vitamiinia myös kesäaikaan. Sitä aion testata itsekin.

      Kirjassa puhtaat paperit saavat Weledan, Santen ja Laveran aurinkosuojavoiteet.

      Itse en käytä aurinkosuojavoiteita kuin niille maksaläiskille ja dekolteen alueelle joka tuntuu olevan auringolle herkistynyt. Dekolteelle on riittänyt joku ihan peruskerroin ja sellaisen vaihdan nyt niille maksaläiskillekin. Menköön sitten syteen tai saveen :D

      Poista
  2. Hei Johanna, kokeileppa Arbutin seerumia, on tosi riittoisa tipettipullo 30 ml, tämä on hoitanut couperosan poskistani, sitä voi sipaista juontteisiin, kuiviin ihonkohtiin. suojakerroin 10. Sitä tosiaan suositellaan maksaläiskiä tasoittamaan. Usein on ollut tarjouksessa sokoksella."täydellinen" luonnon raakaaineista tehty kotimainen juttu Rovaniemeltä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä joskus vuosia sitten kokeilin parikin pulloa. En nyt voi sanoa että olisi ainakaan huomattavasti maksaläiskiin tehonnut. Jospa kokeilen jossain vaiheessa uudemman kierroksen :)

      Poista