tiistai 19. maaliskuuta 2013

DIY pähkinäsuklaa

Viime viikkoinen hampunsiemensuklaa oli kyllä onnistunut veto. Suosittelen kokeilemaan. Tänään tein kokeiluversion pähkinä-siemensuklaata samaan Lindt 85% tummaan 100g suklaalevyyn sekoitettuna .

Kasvilääketieteen tohtori ja yksi maailman johtavista luontaislääkinnän asiantuntijoista James A. Duke nostaa suklaan (mutta siis vain tumman suklaan) parantavien elintarvikkeiden top-twelve listan sijalle 5. Suklaan sisältämät polyfenolit ovat vahvoja antioksidantteja, Duken mukaan jopa parempia kuin marjat. Suklaan polyfenolit torjuvat sydäntautia ja syöpää sekä nostavat dopamiinin tasoa (kohottaa mielialaa).

Suklaan tulisi olla vähintään 60% kaakaota. Vaalean ja makean suklaan sisältämä sokeri ei tee kenellekään mitään hyvää. Jos on tottunut valitsemaan suklaahyllyltä Mars-patukan tai Fazerin sinistä, tummaan suklaaseen totuttautuminen vie hetken. Minä olen jo läksyni aika hyvin oppinut, mutta edelleen pelkkä tumma suklaa on minullekin vähän liian "jäykkää" herkkua. Silloin kun on pakko saada "jotain hyvää" niin haluan jotain muutakin kuin pikkupalasen 85% suklaata (sitä ei pelkiltään todellakaan tee mieli useampaa palaa). Mutta siihen ongelmaan sopi täydellisesti se aiemmin sekoittamani hampunsiemensuklaa. Kun tummaan suklaaseen sekoittaa ihan reilusti täytteitä, siitä tulee rakenteeltaan rapeaa ja miedompaa.

Duke rajoittaa suklaasuosituksensa max 85g/vrk. 85g jotain makeaa suklaata tulee huitaistua karkintuskaan ihan hetkessä. 85g tummaa suklaata lantrattuna hampun- pellavan- ja chiansiemenillä tai erilaisilla pähkinöillä tekee pellillisen suklaalevyä. Ja sitä suklaata voi syödä hyvällä omallatunnolla lauantai-iltana sohvan nurkassa niin monta palaa että se "jotain hyvää-olo" menee varmasti ohi.



Tällä kertaa laimensin 85% Lindt tummaa suklaata manteleilla ja kurpitsan- sekä auringonkukansiemenillä.

Peustoin maustehyllyä ja poimin sekaan rosepippureita, vaniljasokeria ja Herbaria Suola-sikuri kaakao-maustetta. (Käsin kerättyjä suolankukkia Atlannin valtamerestä, paahdettua sikuria ja kaakaota)

Pyöräytin mantelit ja kurpitsansiemenet hiukan pienemmiksi sauvasekoittimen kipossa.

Jätin seoksen aika rouheaksi. Huomasin tosin että suklaalevy on helpompi leikata jos siemenet ja pähkinät silppuaa hiukan pienemmiksi.

Kiehautettua vettä ja metalliastiat - suklaa sulaa hetkessä.

Lisäsin pähkinärouheen ja kokonaiset auringonkukansiemenet. Sekaan vielä vaniljasokeria, suolasikuria ja käsien välissä rouhittua rosepippuria

Massa leivinpaperille ja hetkeksi ulos. Jähmettymistä kannattaa hiukan seurata. Levy on helppo leikata palasiksi kun se ei ole enää pehmeä mutta ei liian kovakaan.

Siinäpä sitä - jotain hyvää illaksi. Lisäsin pähkinöitä & siemeniä 100g suklaalevyn sekaan yht. noin 3dl.

pähkinäsuklaa / hampunsiemensuklaa / tee itse suklaata / kevyempi suklaa / tumma suklaa /

8 kommenttia:

  1. Mun on varmaan pakko kokeilla jotain tollasta... Olen kyllä niin kauhea makean perään, että voi tiukkaa tehdä. Mietinkin, että voiskohan siihen sekaan laittaa vaikka vähän hunajaa antamaan lisää makeutta, jos tuohon tummaan ei ollenkaan totu...?

    Mä muuten kans rakastin sitä riisisuklaata. Miksiköhän se sit yhtäkkiä katosi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei minullekaan ihan tummista tummin suklaa siltään oikein tahdo upota. Tykkän enempi jos sitä on maustettu jollain appelsiini tms. aromilla. Mutta niiden makujen kaupanpäällisinä suklaassa on sitten yleensä mukana myös lisäaineita...

      En ole minäkään muuten enää riisisuklaata nähnyt... Se on aina ollut minunkin valintani ja siitä vanhasta hyvästä muistosta lähtikin into kehitellä jotain vastaavaa mutta terveellisempää. Usko pois - se hampunsiemensetti vastaa aika hyvin riisisuklaan suutuntumaa.

      Lisäsin minäkin hampunsiemensuklaaseen vähän vaniljasokeria ja intiaanisokeria eli miksei hunaja sopisi - ja vielä paremmin kuin sokeri. Hyvä idea :)

      Yllättävän paljon voi yhteen 100g suklaalevyyn muuten ympätä ylimääräistä ja pysyy silti ihan hyvin kasassa. Tämä manteli-siemen-suklaa oli vähän murenevampaa mutta lienee vain koska jätin rouheet niin isoiksi paloiksi. Sekaan voi käytännössä heittää melkein mitä vaan kaapista milloinkin löytyy. Ja ihan oikeasti - vaikka tulee syötyä "jotain hyvää" niin se hyvä on näin lantrattuna aikalailla parempi vaihtoehto kuin 200g levy maitosuklaata.

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Niinpä :) Kippo on taas aikalailla tyhjä... Lempi erityisesti tykästyi pippuri-suola-aromiin.
      Kannattaa kyllä kokeilla. Hampunsiemensuklaa oli mielestäni vielä parempi setti. Sen myös sai leviteltyä aika ohueksi suklaalevyksi.

      Poista
  3. Voi tuo on kyllä nin hyvää. Minä teen aina tuolla ohjeella jouluksi suklaita. Pähkinää, rusinaa, kuivattua karpaloa ja kuivattua mustikkaa. Nämä toki eri suklaisiin kaikki. Niitä sitten jaetaan kavereille sitten joulutervehdyksinä, pirulaiset osaavat nykyisin jo odottaa niitä :D

    Voisi kokeilla muutenkin kuin jouluna tietysti ;)

    VastaaPoista
  4. Kiitos vinkistä! Tämä ohje on niin helppo että tulee varmasti käyttöön myös täällä!

    VastaaPoista
  5. KIitos, näitä suklaareseptejä pitää testata :)

    VastaaPoista