keskiviikko 6. tammikuuta 2016

Ruusukaali kookoskastikkeessa - gluteeniton

Ruusukaali on ehkä yksi niitä vaikeimmin lähestyttäviä vihanneksia... Ennakkoluuloja sitä kohtaan on - ja niitähän ei olisi ilman jotain totuuspohjaa... Tässä teille Tammikuun vegaanihaasteen kunniaksi muutamaan kertaan testailtu ja hyväksihavaittu ruusukaaliresepti, jossa ruusukaali ei oikeastaan edes maistu ruusukaalille :)

Mausteinen ruusukaali (noin 6 annosta)

750g ruusukaaleja (Lidlin pakastepussi)
1-2rkl gheetä (voita - tai vegaaniversioon kasvisrasvaa)
1rkl oliiviöljyä
3-5 valkosipulin kynttä (ohuiksi viipaloituna)
1tl jeeraa jauhettuna (eli roomankuminaa / juustokuminaa)
1-2tl vihreää currytahnaa (maun mukaan - aloita kokeillen vähemmällä)
Kookosmaitoa (250ml tetra - tai 400ml tölkki)
1/2 sitruunan mehu
(1/2tl kurkumaa jauheena)

Sulata ghee wokkipannulla (tai muu iso pannu). Lisää viipaloitu valkosipuli, jeerajauhe ja currytahna. Pyörittele miedolla kohtuulämmöllä mausteista aromit esiin. Lisää sulaneet ruusukaalit kokonaisina. Jatka edelleen kohtuulämmöllä ja anna mausteseoksen imeytyä jokusen minuutin ruusukaaleihin. Lisää kookosmaito, peitä kannella ja jätä hautumaan noin 20min. Lisää lopuksi sitruunan mehu.

Keitetty kvinoa


2dl kvinoaa
1 luomu kasvisliemikuutio
4dl vettä

Huuhtele kvinoa. Laita suoraan kylmään veteen. Keitä kannen alle miedolla keskilämmöllä kypsäksi (noin 15min). Tarkista loppusuoralla, josko on sopivaa ja lisää tarvittaessa 1/2dl kuumaa vettä.

-Huuhtelen kvinoan parissa-kolmessa vedessä, käsin kulhossa hieroskellen. Pienijyväinen kvinoa hulahtaa normisihtien läpi. Itse valutan huuhteluveden kulhosta varovasti teesihdin kautta niin että jokunen karkaamaan pyrkivä jyvänen jää sihtiin.
-Lisävesitilkan kvinoan keitinveteen saa tarvittaessa nopsaan vedenkeittimellä.
-Kypsentämisen loppuajaksi virran voi sammuttaa ja antaa kvinoan vetäytyä rauhassa lämpimällä levyllä kannen alla.

-Ruoka ei mielestäni tarvi yhtään lisäsuolaa. Ruusukaalikastike on aromikasta ilmankin - ja currytahnassa on hippunen suolaa. Kvinoakin maustuu yhdellä kasvisliemikuutiolla omaan makuuni jopa hiukan ylisuolaiseksi - mutta tasoittaa sitten lähes suolatonta kastiketta.





-Kurkuma on yksi tämän hetken "kuumia" maustekasveja, jonka terveysvaikutuksia tutkitaan laajalti. Itsekin yritän lisäillä sitä vähän ruokaan jos toiseenkin.
-Yleisohje ruuanlaitossa on, että kurkuma lisätään vasta lopuksi jottei sen maku kitkeröidy. En nyt osaa sanoa siihen omasta kokemuksesta että olisin asiaan kiinnittänyt huomiota. Lisää alussa tai lopussa - tai vasta valmiin annoksen päälle.
-Aloita makututustuminen pikku määrillä - äläkä sotke vahvasti värjäävää jauhetta vaatteisiin :)
-Tähän ruokaankin sitä voit lisätä - tai jättää lisäämättä.



-Lidlistä löytyy 750g ruusukaalipusseja pakasteena. Hinta muistaakseni 1.60€, eli noin 2€/kg.
-Jos käytät pakastettuja ruusukaaleja, ota ne ajoissa sulamaan (joksikin tunniksi huoneenlämpimään - tai seuraavaa päivää varten jääkaappiin).
-Ainakin tässä ohjeessa ruusukaali saa mielestäni hautua ihan kunnolla pehmeäksi. Tarkkaa haudutusaikaa on vaikea sanoa - testaa loppuvaiheessa kypsyyttä.
-Hauduta lopussa ilman kantta, jotta ylimääräinen neste haihtuu.

-Jeeraa ja currytahnaa löytyy ihan normimarketeista, mutta yleensä huomattavastikin edullisemmin etnisistä ruokakaupoista.
-Kookosmaidon ostan aina tetroissa - ja vain koska yleisesti välttelen säilyketölkkejä...
-Kookosmaitoakin löytyy edullisesti etnisistä kaupoista.

-Ghee on kirkastettua voita. Se on huomattavasti kalliimpaa kilohinnaltaan kuin voi, mutta tosi riittoisaa ja aromikasta. Minulla yksi purkki riittää melkeinpä vuoden tarpeiksi. Gheessä voin aromi on intensiivisempi ja mielestäni se sopii ihan parhaiten mm. kaalien kullottamiseen/paistamiseen.
-Itse olen tilannut luomulaatuisen gheen aina iHerb:iltä. Jos joku osaa vinkata laadukkaan ja kohtuuhintaisen tuotteen ostopaikkaa lähempää niin kiitos vinkistä jo etukäteen :)



-Gluteenitonta kvinoaa (quinoa) käytän lisukeriisin/perunan tilalla. Kvinoa on reilusti kalliimpaa kuin riisi, mutta myös tosi täyttävää ja riittoisaa - sekä ravintorikkaampaa. 2dl raakakvinoaa riittää isoksi annokseksi neljälle ruokailijalle - meillä hyvin kuuteen annokseen.
-Kvinoa on gluteenitonta ja sen proteiinipitoisuus on noin 14%.
-Tänään käytin joskus aiemmin Luontaistukun tarjouksesta tilaamaani kvinoaa.

-Reformin Luomu kasviliemivalmiste on yksi kestosuosikkejani.
-Jkl Seppälänkankaan Cittarista löytyy nyt Gaea luomu oliiviöljyä poistotarjouksena (ovh noin 10€, nyt 3,99€).

-Hauduttamalla ruusukaalista ei karkaa vitamiinejä - niin kuin hulahtaisi keittoveden mukana.
-Olen testaillut tätä samantyylistä ruusukaalin valmistustapaa kermalla, tuorejuustolla ja hieman eri mausteilla. Mielestäni kookosmaito toimii parhaiten.
-Vaihtamalla gheen kasvismargariiniin ja jättämällä fetajuuston lautaselta pois, annos on vegaani.
-Tämä on nopea, edullinen ja helppo kasvisruoka - meillä nimetty vihreiksi lihapulliksi :)

Lautasella ruusukaalikastiketta, keitettyä kvinoaa, ituja ja fetajuustopaloja (nokkosjauhetta).




Ihan loistavaa, jos joku tykkää höyrytetyistä ruusukaaleista. Mitä vähemmän raaka-aineita (erityisesti tuoreita) käsitellään, niin sen parempi. Minä en ole vielä niin paatunut kasvissyöjä, että höyrytetty ruusukaali kolahtaisi... Tämän reseptin pointti onkin, että mausteisessa kookosmaidossa haudutetut ruusukaalit eivät oikeastaan enää edes maistu ruusukaalille :)

12 kommenttia:

  1. Vaikuttaa maukkaalta! Ruusukaalia ei tule koskaan syötyä, vaikka muuten kaaliruokia syödään paljon.

    Toi gvinoa... olen kerran sitä tehnyt ja yök! Maistui ihan pahvilta. Enkö sitten liotellut sitä tarpeeksi, vai mikä oli. Mutta ihan sairaan pahaa oli!

    VastaaPoista
  2. Moi pitkästä aikaa :)
    Nyt kyllä ihemettelen... Minusta kvinoa maistuu hyvältä :) Kokeilepa lisätä kasvisliemikuutio keitinveteen - silloin ainakaan pahvilta ei maistu :)
    Ja huomasitko etten lisännyt ruusukaaleihin ollenkaan suolaa. Currytahnassa sitä on jonkin verran, mutta kasvisliemikuution kanssa keitetty kvinoa antaa mielestäni jo ihan tarpeeksi lisäsuolaa annokseen. Täytyypä siitä vaikka ihan mainita tuolla tekstissä :)

    VastaaPoista
  3. Oletko kuullut että mustapippurin sisältämä pipariini vahvistaa kurkuman sisältämän kurkumiinin imeytymistä jopa tuhatkertaisesti, eli aina kaikkeen mihin laittaa kurkumaa kannattaa laittaa myös mustapippuria! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Milli vinkistä - itseni ja lukijoiden puolesta :) En ole aiemmin aiheesta kuullut ollenkaan. Eli täst'lähin nämä kaksi pääsevät aina samaan reseptiin :)

      Poista
  4. Hei! Olen seurannut blogiasi tiiviisti ja vaikka blogi onkin ihanan positiivinen ja painottuu kokkailuun jne,olisi mukava lukea sinun ajatuksiasi syvemmistäkin aiheista ja ehkä vähän raskaista asioista,kuten ajatuksia kuolemasta tai vanhenemisesta. Blogisi on itselleni pakokeino arkea, mutta vastapainoksi olisi mielenkiintoista tietää sinun ajatuksiasi tämmöisistäkin asioista. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja isosti kiitos koskettavasta viestistä.
      Vanheneminen tietysti on ajankohtaista jokaiselle... En siihen oikeastaan ole kauheasti syventynyt, koska olen pysynyt aina terveenä ja hyväkuntoisena. Eihän naamavärkki enää parikymppisen ole, mutta eipä sekään sienimetsässä haittaa yhtään. Minulla kun ei elämässä oikeastaan ole mitään sellaista varsinaista tilannetta, jossa pitäisi olla ns "hyvännäköinen" niin ei pienet rututkaan pahemmin mietitytä.
      Kuolemaakaan en ole oikeastaan joutunut vielä käsittelemään. On jo vuosia siitä kun viimeksi olin hautajaisissa, eikä silloinkaan kyseessä ollut minulle kovin läheinen ihminen. En osaa oikein aiheeseen mitään sanoa - ja ehkä ihan tietoisesti välttelen koko aiheen miettimistä ja käsittelyä - senkin kun joutuu kuitenkin jossain vaiheessa tekemään. Nyt voin vielä pitää siltä osin "vapaata" - ja toivottavasti pitkän aikaa...

      Poista
    2. Kiitos vastauksesta. Lähdin kommentoimaan sillä olet aina niin positiivinen,ajattelin,että voisin sinulta ammentaa mietteitä asioihin. Olen itse siinä asemassa,että äitini kuoli äkillisesti ja sen seurauksena olen joutunut pohtimaan kuolemaa pääsemästä mihinkään tulokseen tai näkemykseen. Haluaisin tietää,mitä noin positiivinen ihminen ajattelee asiasta? Vaikka se olisi luonnollista, en voi ymmärtää,kuinka meistä elävistä olennoista tulee vain tuhkaa ja osa historiaa. Hmm... Ken tietää.

      Poista
  5. Meidän nuori mies muutaman kerran vuodessa kotona käydessään keittelee itse Lidlin suolattomasta luomuvoista gheetä. En oo kyllä asiaan perehtyny, mutta näkyy aikansa kuumentelevan, en tiedä keittääkö kunnolla, ja kuorii vaahdon ja kaataa sen kirkkaan pinnalta talteen. Luulisin että tulee edulliseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei :)
      On se uskomatonta mitä kaikkea nuoriso osaa. Tiedän, että niinhän se prosessi menee, mutten ole koskaan itse uskaltautunut - tai viitsinyt lähteä kokeilemaan :)

      Poista
  6. Uuups, kaikki meni muuten hyvin tän ohjeen mukaan mutta kookosmaidon asemasta hurautin sekaan kookoskermaa. Haittaakohan se ja mitä eroa näillä kahdella tuotteella on?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Oda :)
      Kiva kun innostuit kokeilemaan tätä ruusukaalia. On meillä tosi tykätty resepti. Kookosmaito on nimensä mukaan "kevyempää" kuin kookoskerma. Itse käytän kookosmaitoa - ja vain sen takia että käyttämässäni etnisessä kaupassa en ole nähnyt kookoskermapurkkeja. Tai ehkä niitä siellä on - en vain ole huomannut. Tähän annokseen olen käyttänyt 250ml tetroja. Ihan sama, jos laittaa 400ml purkin - hauduttaa halutessaan vain hiukan nestetä pois. Itse välttelen säilyketölkkejä ja siksi aina sitten valitsen ne tetrat. Ovat muuten etnisessä kaupassa paljon edullisempia kuin esim. Cittarissa.

      Toivottavasti kookoskermainen ruusukaali maistui teillä :)

      Poista
    2. Kiitos, Johanna ja oli maistuvaa. En ole mikään erinomainen kokki. Jos suoraan puhutaan niin olen varsinainen hutsu keittiössä mutta selkeillä ohjeilla yleensä onnistun. Huomasin, että sinun ohjeessa ei ollut lainkaan suolaa mutta minä kyllä laitoin vähän myllystä vuorisuolaa sekaan. Tykkään kaikista kaaleista ja ilolla otan jatkossakin vastaan niiden valmistukseen liittyviä ohjeita. :) Ihanaa kevättä sinulle.

      Poista