torstai 18. huhtikuuta 2013

Purjo-peruna-sosekeitto suppilovahveroilla



Tänään sosekeittojen klassikkoa ja kaikessa yksinkertaisuudessaan melkeinpä aatelia: Purjo-peruna-keitto. Perusreseptiä voi maustaa erilaisilla juureksilla tai juustoilla, mutta minulle alkaa pikkuhiljaa tulla paineita sienivarastojen tyhjentämiseen... Eli suppiksia sekaan tähänkin soppaan.

Purjo peruna sosekeitto
1kg perunoita
1 purjo
2 valkosipulinkynttä
2rkl voita
2rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä
2tl Herbamare yrttisuolaa
1tl rouhittua mustapippuria
2dl kermaa

4dl kuivattuja suppilovahveroita
2rkl voita
2-3 vartta kevätsipulia

Pilko ja huuhtaise kuoritut perunat. Sosekeittoon kannattaa valita jauhoinen lajike ettei keitosta tule liisteriä. Käytin nyt yleisperunaa - ei ihan paras mahdollinen valinta, keväällä perunat ovat muutenkin usein niitä "kumiperunoita".
Kahtia halkaistu purjo pestään ja silputaan. Kasvikset pyöräytetään hetken kattilassa voi-öljy-seoksessa. Lisätään sen verran vettä että kasvikset peittyvät ja jätetään kiehumaan kypsiksi.

Kuivattuja suppiksia liotetaan hetki lämpimässä vedessä. Pehmenneet sienet puristellaan suhtkoht kuiviksi ja haudutellaan hetki miedolla lämmöllä voissa. Lopuksi sekaan lisätään kevätsipulinvarret.

Pehmenneet kasvikset & keitinvesi ajellaan tasaiseksi sauvasekoittimella. Lisätään mausteet ja kerma. Koristellaan sieni-sipuli-silpulla.






Meillä hifisteltiin ja sekaan pääsi myös mustaa valkosipulia. Ne olivatkin sitten viimeiset kynnet sitä herkkua - suosittelen tutustumaan jos jostain tätä luxusta löydät.
Musta valkosipuli on valmistettu kypsyttämällä valkosipulia korkeassa lämpötilassa viikkoja. Prosessissa sen maku muuttuu miedon makeaksi ja hienon karamellisoituneeksi. Kynsi on tahmea ja pehmeä. Valkosipulin tehovoimat ovat lisääntyneet - esim antioksidanttipitoisuus kaksinkertaistunut, mutta tuoksuhaittoja siinä ei enää ole.


Lisäsin mustaa valkosipulia aiemmin mm. maa-artisokkakeittoon.

sienikeitto / perunakeitto / perunasipuli sosekeitto / gluteeniton keitto / suppilovahveroista keitto / kuivatuista sienistä keitto / helppo sosekeitto / musta valkosipuli / aged garlic / purjoperunakeitto / resepti perunasosekeitto / 

1 kommentti:

  1. Harmi kun en tiennyt tuosta mustasta valkosipulista aiemmin - olisin ilman muuta pakannut matkalaukkuun! Nyt siellä tuli vain paahdettua paprikaa ja teetä:)
    Meilläkin syötiin tänään sosekeittoa - perunapalsternakkaa! Kelpaa hyvin myös lapsille ja sopii hienosti tälläiseen sateiseen päivään:)

    VastaaPoista