lauantai 1. marraskuuta 2014

Keventäjän gluteeniton rahkakakku


Tähän kakkuun löysin idean Titan tupa -blogista. Enpä ole aiemmin keksinyt yhdistää porkkanaa rahkakakkuun - mutta sehän olikin ihan toimiva juttu. Muokkailin Titan reseptiä hiukan - eli gluteenittomaksi sekä nipistämällä rasvan ja sokerin osuutta. Kakusta tuli kyllä ihmeen hyvä tämmöisenä askeettisempanakin versiona. Totta puhuen olen tehnyt kahtena peräkkäisenä päivänä jo kaksi samaa kakkua - ja tänään meinaan tehdä vielä kolmannen, koska vadelmakastiketta on vielä jäljellä - kakkua ei :)

Gluteeniton rahkaporkkanakakku & vadelmakastike

75g voita
3rkl Masajo intiaanisokeria (3rkl vastaa noin 1/2dl)
1 muna
1dl tattarijauhoa (Keskisen myllyn gluteeniton)
1dl durrajauhoa (jollei sitä ole, korvaa muulla - esim kaurajauho)
1/2dl perunajauhoa
1tl leivinjauhetta
1mm (maustemitta eli ripaus) Masajo ruususuolaa

500g rahkaa (Lidl Milbona rasvaton - edullinen ja hyvä)
2 munaa
2rkl perunajauhoja
3rkl Masajo intiaanisokeria
1rkl vaniljasokeria
1tl kanelia
2-3 porkkanaa

300g vadelmia
1/2tl rosepippuria (rouhittu)
1-2rkl vadelmalikööriä

Tummaa suklaata

Vaahdota huoneenlämmin voi ja sokeri. Lisää muna. Yhdistä erillisessä kulhossa kuivat aineet. Lisää taikinaan.
Vuoraa noin ∅20cm irtopohjavuuan pohja leivinpaperilla. Levitä taikina nuolimella - lopputasoitukseen ripottele taikinan pintaan tattarijauhoja ja taputtele käsin. Nosta reunaa noin 3cm korkeuteen.

Pilko kaksi keskikokoista (suurta) porkkanaa sauvasekoittimen kulho-osaan. Ajele porkkana ihan hienoksi silpuksi. Sekoita taikinakulhossa rahkatäyteainekset. Lisää lopuksi porkkanasilppu. Kaada vuokaan. Paista uunin alatasolla noin 175°C hiukan alle puolitoista tuntia. Anna jäähtyä vaikka seuraavaan päivään (mahdoton tehtävä :) Sihtaa jäähtyneen kakun pintaan tomusokeria

Soseuta sauvasekoittimella tuoreet (sulatetut) vadelmat. Lisää ripaus rouhittua rosepippuria ja aikuisten annoksiin tilkka vadelmalikööriä.

Raasta annoksen päälle tummaa suklaata.

Olen nyt kokeillut muutamaan leipomukseen amerikkalaisissa resepteissä kehuttua durrajauhoa. Sitä on maailmalla lisätty gluteenittomaan leivontaan sitkon tuojaksi ja ainakin tässä yhteydessä näyttäisi toimivan. Tähän kakkupohjaan en lisännyt usein sitkona käyttämääni psylliumrouhetta, mutta pohjasta tuli tosi ryhdikäs ja hyvä.

Tattarijauho ei maistunut kakussa läpi ollenkaan - ei sillä, ettenkö siitä itse tykkäisi, mutta monet sitä arastelevat. En tiedä, peittikö durra tattarin aromin - tai sitten se likööritilkka kastikkeessa :D

Itse vaihtelen taikinoissa rouheiden, hiutaleiden ja jauhojen sekoituksia sen mukaan mitä milloinkin kaapissa on. Kannattaa aina sekoittaa ne erillisessä mittakulhossa, jotta todellinen tarvittava määrä näkyy. Hiutaleilla ei voi korvata jauhoja yksi-yhteen, mutta kun kaikki sekoittaa, saa oikean kokonaismäärän kuiva-aineita.
Taikina levittyi aika hyvin ihan nuolimella - loput taputtelin jauhotetuin käsin.

Sauvasekoittimen kippo on kätevä raastin. Senkin huomasin, että tähän kakkuun kannattaa ajella porkkanat ihan pieneksi ja pehmeäksi silpuksi. Karkeampi raaste ei ihan pehmentynyt mieleisekseni uunissa.

Vadelmakastike - siitä olen ihan eri mieltä Koko Suomi leipoo -ohjelman tuomariston kanssa :) En missään tapauksessa paseeraisi marjojen siemeniä tai kuoria pois. Ja koska nämä ovat suomalaisia, itse poimittuja vadelmia, en myöskään suostu näitä keittämään.
Kirpeän makea vadelmakastike valmistuu sekunneissa sauvasekoitimella. Pikanttina lisänä ripaus rosepippuria ja vadelmalikööriä.
Koko tämän ison kakun sokeripitoisuus on desin verran hyvää intiaanisokeria. Rasvan määrä on 75g voita ja se mitä munissa luontaisesti on. Vadelmakastike sopii kakkuun mainiosti. Kokeilimme kastikkeeksi myös itsetehtyä omena-aprikoosisosetta. Tämä kirpakampi kastke oli ehkä parempi setti. Kokeilen vielä joku kerta kastikkeeksi soseutettua mustaherukkaa ja jonkinsortin suklaakastikettakin.

Viime viikolla luin seutukunnan lehdestä reseptiä. Kahteentoista muffiniin (tai johonkin vastaavaan kuppikakkuun) oli upotettu yli seitsemän desiä sokeria. Onkohan ihan tarpeellista...


dieetti kakku / kevyt kakku / laihdutus / vähäsokerinen kakku / vähärasvainen kakku /

3 kommenttia:

  1. Kauppaan! Rahkavarastot on päässeet loppumaan. Tuota pitää kokeilla. Durra on uusi tuttavuus, liekkö tuota löytyy supermarketista. Kiitos innostavista resepteistä. Olen kokeillut monia ja nyt noin kolme kuukautta gluteenittomalla ruokavaliolla on tuonut valtavasti hyvää elämääni. Ja kun alkaa voida paremmin, alkaa kiinnostua monista muistakin terveellisistä jutuista. Juon nytkin vihreää teetä, vaikken vielä voi sanoa rakstavani makua, tiedän että se on hyväksi minulle ja pian jo opin siitä tykkäämään.
    Kauppaan siis!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Piupau :)

      Sinulla on tosi kiinnostava blogi ja ihania juttuja :)
      Durraa en ole Suomesta löytänyt ja tilasin kokeeksi iHerb:iltä. Ihan kiva lisä gluteenittomiin jauhovalikoimiin ja ainakin tämän taikinapohja pysyi hyvin kasassa.
      MInun on helppo noudattaa gluteenitonta (ja muutenkin järkevää) ruokavaliota kotona, mutta kylässä ja reissun päällä vähän aina ote lipsuu... Ja kyllä sen sokerin vaikutuksen sitten aina kehossa ja psyykessä huomaa :/
      Sanoisin kuitenkin, että silloin asiat on jo hyvällä tolalla, kun tiedostaa mistä oma olo paranee, tai mistä huononee. Monelle sekään ei lienee ole yhtään selviö ja vaikea on motivoitua muutokseen, jos ei jo valmiiksi ole todennut sen tuomia positiivisia vaikutuksia.
      Olisi minullakin monessa aiheessa petrattavaa... Semmoista se vaan on elämä - ainakin minulla. Kovasti on yritystä, mutta lipsahduksiakin sitten. Armollisuus itseä kohtaan on uskoakseni kuitenkin myös yksi hyvä tapa sekin :)

      Poista
  2. Tämä näyttää juuri siltä, että olisi pakko kokeilla. Mielenkiintoiselta kuulostaa tuo porkkanatäyte.

    VastaaPoista