sunnuntai 29. maaliskuuta 2015

Suklainen tyrni-juustokakku - gluteeniton

Onko muilla pakastimessa aina sama juttu kuin meilläkin - marjat kyllä tulevat syötyä - paitsi ne tyrninmarjat... Nyt täällä meillä on kuitenkin semmoinen tilanne ja into päällä, että on ihan pakko tulla vielä iltaysiltä koneelle kertomaan ratkaisu siihen ongelmaan :)
Juuri tyttöjen kanssa maistettiin iltapalaksi vastavalmistunutta mutakakkupohjalle tehtyä tyrni-juustokakkua. Ja vaikka itse kakkua kehunkin, niin tämä onnistui kerrasta.

Tässä tyrnikakussa pääsiäisen perinteiset kakkuhöysteet, persikka ja mango korvataan kotimaisella tyrnillä. Samalla tyhjennellään pakastimia tulevan kesän marjasatoa odotellen :)
Jos tyrninmarjoja ei omasta takaa pakastimessa ole, niin kakku onnistuu kyllä kylmäpuristetusta tyrnimehustakin.

Pohjaksi juustokakkuun tein täyteläisen kostean mutakakkupohjan. Pohja on helppo ja nopea valmistaa, eikä siihen tarvita lainkaan jauhoja. Sokeriakaan koko kakkuun ei lisätä kuin noin 1dl.



Suklainen tyrnikuorrutettu juustokakku 

Mutakakkupohja
100g suklaata (50% - 60% suklaata - itse käytin 51% J.D.Gross maitosuklaata, löytyy Lidlistä)
100g voita
2 munaa (vaahdotettuna)
1rkl tummaa kaakaojauhetta (sihdin läpi)
1mm ruususuolaa (Masajo) 1mm eli maustemitta eli pieni ripaus

Juustotäyte
2dl kermaa
2dl maitorahkaa
200g maustamatonta tuorejuustoa (Lidl Goldessa, edullinen ja hyvä)
3rkl intiaanisokeria (Masajo)

3dl tyrninmarjoja
3dl vettä
3rkl intiaanisokeria (Masajo) tumma sokeri antaa oman hienon arominsa
(Tästä 1dl valmista mehua käytetään juustoseoksen maustamiseen ja loput 2dl kiillepintaan.)

4 liivatelehteä
1dl keitettyä tyrnimehua

Laita uuni kuumenemaan. Sulata paloiteltu voi ja suklaa vesihauteessa. (Älä turhaan kuumenna liikaa, vaan pidä seos ainoastaan sulamispisteessä.) Vaahdota huoneenlämpimät munat. Valuta ja sekoita hiukan jäähtynyt voi-suklaaseos munavaahtoon varovasti käännellen. Lisää kaakaojauhe sihdin läpi varovasti nostellen.
Laita irtopohjavuuan pohjalle leivinpaperi ja voitele reunat. Kaada seos vuokaan ja paista 10-11 min. 200°C.

Keitä tyrninmarja-sokeri-vesiseosta miedolla lämmöllä noin 20min - kunnes osa vettä haihtuu. Soseuta seos sauvasekoittimella ja siivilöi siemenet. (Älä missään tapauksessa heitä siemeniä pois, vaan käytä ne esim. siemenleipäsiin.)
Vaahdota kerma. Sekoita sähkövispilällä rahka, maustamaton tuorejuusto ja sihdin läpi paineltu intiaanisokeri. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä kunnes ne ovat pehmenneet. Purista liivatteista vesi ja sekoita ne kuumaan tyrnimehuun. Edelleen hyvin vispaten (sähkövispilä) lisää hiukan jäähtynyt tyrnimehu-liivateseos rahka-juustoseokseen. Kääntele lopuksi varovasti sekaan vaahdotettu kerma.
Kaada seos jäähtyneen mutakakkupohjan päälle ja nosta jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi - vaikka yön yli.

Kiillepinta kakkuun
2dl keitettyä tyrnimehua
2 liivatelehteä

Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä kunnes ne ovat pehmentyneet. Sekoita pehmenneet liivatelehdet kuumaan mehuun. Jäähdytä siihen pisteeseen, että kiillemehu vielä on levittyvää, muttei ala jähmettyä. Sekoittele jäähtyessä sen verran ettei se ala paakkuuntua. Kaada varovasti ohuena nauhana juustotäytteen päälle ja anna jäähtyä & jähmettyä jääkaapissa hetki - tai kunnes on leikattavan kiinteää.

Irrota irtopohjavuokasta reunus. Varmista ennen renkaan avaamista terävällä veitsellä, että kakku irtoaa. Ja sitten eikun taas syömään :)

*Päivitystä reseptiin: Lukijoilta on tullut viestiä - ja kehuja, mutta osa on mieltä että vähän lisää makeutta kaipaisivat :) Eli jos tykkäät makeasta, tee kakku ihan kuin yllä, mutta lisää hiukan juustotäytteen sokerimäärää - ja halutessasi ripauta sokeria hiukan myös kiilteeseen.)










Yllättävää kakussa on, että kolme desiä kirpeitä tyrninmarjoja taittuu pehmeän makeaksi kakuksi vain desillä sokeria. Kostea suklainen mutakakkupohja on sekin ihan täydellinen makupari tyrnille. Juustoseos on ihan sopivasti himppusen kirpakan tyrnin makuista - ei yhtään liikaa tai liian vähän.

Sokerin määrää voit tietysti oman maun mukaan pikkuisen säätää tarvittaessa ylöspäin. Meille tämä makeus oli ihan riittävä.

Sitä en nyt kokeilematta vielä osaa sanoa, mikä määrä valmista kylmäpuristettua tyrnimehua korvaa kolme desiä marjoja. Veikkaisin noin reilua desiä? Jos käytät valmista kylmäpuristettua mehua, lantraa sitä vedellä, lisää sokeri ja keitä seosta miedolla lämmöllä jonkin aikaa - kunnes jäljellä on noin 3dl jotka kakkuun tarvitaan.
Ainakin Lidlissä huomasin Aten Marja-Aitan kylmäpuristettua tyrnimehua 0,5l hintaan 6,90€.

Tästä tuli han oikeasti tosi hyvä juustokakku - ettei jopa paras kaikista tähän asti valmistamistani juustokakuista. Kannattaa kokeilla :) Mukavaa pääsiäisviikonlopun odotusta sinulle :)


helppo nopea juustokakku tyrninmarja mutakakku paras juustokakun jauhoton gluteeniton resepti ohje

10 kommenttia:

  1. Aivan ihanan näköinen ja taatusti suussasulava kakku. <3 Mahtavat ohjekuvat. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiia :)
      Vähän oli taiteilua saada iltahämärissä kuva kakusta - mutta tiesin, että aamulla siitä ei ole enää kuin muisto jäljellä :D
      Yllätti kyllä itsenikin tuo tyrnin ja suklaan liitto - ja sekin, miten vähän sokeria kakkuun tarvittiin ja kuitenkin lopputulos oli mielestäni sopivasti kirpakan makea. Tyrni maistui sopivasti. Tätä teen ilmanmuuta viikonloppuna uudemman kerran. Tyrnireseptit muutenkin ovat tarpeellisia, että tulisi käytettyä enempi sitäkin arvokasta marjaa :)

      Poista
  2. Apua, ei sais aamulla katsella näin herkullisia kuvia! Alkoi heti kakkuhammasta kolottaa ;) Tyrni on vielä yksi lemppareistani, jos vain saisin itseni leipomaan :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Sirpale :)
      Kannattaa kyllä kokeilla, varsinkin jos pakstimessa on tyrnin marjoja tai mehua. Tämä ei varsinaisesti ole edes leipomus :) Pohjan pyöräyttää hetkessä ja paistuu kymmenessä minuutissa. Loppuhomma hoituu hellalla :)
      Tästä tykkäsivät tytötkin - kehtaanko sanoa, että kolmeen pekkaan syötiiin kakku pois alle päivässä...

      Poista
  3. Mistä saat tyrninmarjoja? Onko teillä kotona niitä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei vaan :)
      Asun Keski-Suomessa, jossa ei siis luontaisesti tyrniä kasva. Istutin sitä kasvimaalle rajapuskaksi ja on viihtynyt vähän liiankin hyvin... Viime kesänä katkaisin isompia puita jo pois, mutta näyttävät versovan vain entistä innokkaammin. Lajikkeena minulla on Raisa ja Rudolf. Ovat noin kymmenen vuoden takaisia ja nykyään on markkinoilla jo niitäkin parempia lajikkeita (niin ymmärtäisin, tosin en nyt muista nimiä).
      Jos vaan yhtään pihalänttiä on, niin kannattaa kyllä laittaa jokunen puska tyrniä. Yksi poikataimi riittää mielestäni aika monelle tyttötaimelle. En ole hennonut omia marjoja puristaa mehuksi vaan pakastan kaikki siltään. Siemenissä ja kuorissa kuitenkin ovat ne parhaat ominaisuudet. Tyrninlehdistä saa hyvää teetä tai hortajauhetta - ja ovat ihan yhtä ravintorikkaita kuin marjatkin. Tyrnin lehdissä flavonoideja on kolme kertaa marjojen sisältämä määrä ja noin neljä kertaa vihreän teen sisältämä määrä.

      Linkki tyrninlehtiteestä kirjoittamaani postaukseen: http://eilistapaistoa.blogspot.fi/2013/09/tyrninlehtitee.html

      Poista
  4. Meillä kyllä tyrnit menee ihan mukavasti, mutta puolukat tahtovoat jäädä pakasteeseen... Puolukkapuuroa en saa omilla härveleillä vatkattua tarpeeksi kuohkeaksi, joten tekemättä usein jää. Smootiessa silloin tällöin puolukkaa käytetään.

    VastaaPoista
  5. Auuuuu!
    Ihan tässä "vahingossa" löysin blogisi - selkeät ohjeesi ja hienot kuvasi innostavat kokeilemaan mm siemenleipäsiä ja tätä tosi upeen näköistä tyrni-juustokakkuasi.Näyttää hyvältä, vaikka en olekaan suklaakakkujen ystävä.
    Kiitos, tästä tuli tämän pääsiäisen uusin kokeilu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tyrnimarjojen siemet olen saanut murskattua hyvin nykyisin myynissä olevilla smoothien tekokoneella, ihan halpa tavallinen, ostin sittarista tai prismasta.
      Marjat hienostuu siemenineen niin ettei löydä jälkeäkään siemenistä.
      Vaatii tietystysti vähän nestettä että terä pyörittää marjoja.
      t. Sirkka

      Poista
  6. Hei, kiitos reseptista!
    Minkä kokoista irtopohjavuokaa käytit?

    VastaaPoista