perjantai 13. syyskuuta 2013

Yön yli omenasose

Vanhassa "helppo omenasose" -jutussani kerroin, että teen omenasoseen nykyisin aina uunissa. Eilen illasta taas latailin uuniin kympin kattilaa, vaikka huomasin kyllä että ei taida valmistua ihmisaikaan...
Kympin kattilaan saa pilkkoen ja lievää voimankäyttöä harrastaen sullottua melkein pari ämpärillistä omenoita. Kattilan voi täyttää kukkuroilleen - kunhan kasa ei ota kiinni uuniin ylävastuksiin - omenat kyllä äkkiä painuvat kun hetken lämpenevät.

Soseeseen käytän etupäässä sekalaisia puusta pudonneita - kuivatettavat omenat poimin puusta kypsinä.
Soseomenat pesaisen, halkaisen neljään lohkoon (isot hiukan useampaan), poistan siemenkodan ja huonot kohdat - kuoret jätän tottakai.
Laitoin kattilan uuniin illalla seitsemältä noin 150 asteeseen. Kahden tunnin kuluttua pyöräytin sisällön ympäri - osa omenoista oli jo hiukan soseentunut, kovemmat lajikkeet vielä alkutekijöissään. Laskin lämpöä noin 125 asteeseen ja kymmeneltä illalla tarkastin tilanteen. Ei ollut valmista ollenkaan - enkä jaksanut enää jäädä odottelemaan. Nyt laskin lämmöt himpun alle sataseen ja jätin kattilan yöksi uuniin.

Omenat olivat painuneet joten kansikin mahtui päälle - tosin kahva alaspäin. Tila on niin tiukasti mitoitettu, että kahvallinen kansi ei mahdu oikeinpäin :)
Aamuseiskalta sose oli  ihan täydellistä. Eli ylimääräinen haudutus ei ainakaan haittaa - sose oli makeaa ja pehmeää. Sauvasekoittimella ei tarvinnut kuin kevyesti pyöräyttää, kuoretkin olivat pehmenneet lähes olemattomiin.

Pienemmillä kattiloilla uunisose valmistuu nopeammin. Tämä iso kattila ottaa aikansa ennenkuin on edes lämmennyt. Tarkkoja tuntimääriä uuniomenasoseen valmistumiseen on mahdoton sanoa. Riippuu paljon omenalaadusta, omenoiden kypsyysasteesta ja uuniin menevästä määrästä. Mutta ainakin kympin kattilan voi siis aivan hyvin jättää yöksi uuniin hautumaan. Kattilan sisäreunat olivat puhtaat ja kosteat - tyhjiinkään reunoihin ei ollut kuivahtanut omenaa.
Ainut ongelma hommassa on saada sose mahdutettua pakastimeen :)

TÄSSÄ linkkiä juttuun omenoiden kuivatuksesta - se on vähintäänkin yhtä suositeltava harrastus kuin soseen tekeminen.

Lähtötilanne seitsemältä illalla.

Yhdeksältä - pari tuntia 150 asteessa - kasa on jo laskenut.

Kymmeneltä illlalla - omenat ovat laskeutuneet, osa jo soseutunutkin, mukana on edelleen kovia paloja.

Aamulla seitsemältä - yön yli himpun alle sadassa asteessa. Omenat ovat kullanvärisiä ja pehmeitä - ihana tuoksu.

Puulastalla pyöräyttämällä on jo melkein valmista sosetta.

Sauvasekoittimella loppusilaus.

Ja nyt etsimään rasioita ja ihmettemään pitäisikö ajella Giganttiin pakastinostoksille... Ensin kuitenkin aamupalaa: Turkkilaista jogurttia, omenasosetta, mantelilastuja ja siitepölyrakeita.


Yhteistyössä: Olympus - Pen Lite E-PL5

10 kommenttia:

  1. Hei,
    En ole kokeillut omenoiden kuivaamista, mutta nyt voisin yrittää. Jakaisitko vinkin, miten sen teet. Onko sinulla työväline, jolla saat nättejä rinkuloita? Ja kuivaatko rinkulat uunissa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei vaan.
      Aloita ihmeessä - kuivatut omenat ovat niin parasta talvella. Meillä niitä syödään siltään, lisätään myslisekoituksiin, jogurtin ja marjojen päälle... Kuivaaminen muutenkin on sitä suositeltavinta säilöntää - ei tarvitse pakastimia tai kellareita.

      Minä kuivaan omenat saunan lauteilla. Meillä on ainavalmis -kiuas joka saunan takaseinää vasten olevan piipunmuurin kanssa pitää saunan aina reilu 30 asteisena - aikalailla täydellinen kuivatuslämpötila. Omena ei kuitenkaan ole mitenkään nuuka kuivatettava - ei haittaa vaikka kuivatattelet sitä huoneenlämmössä. Tietty kaikki lisälämpö on aina plussaa eli tässä jotain aiemmasta jutustani kopsattuja vinkkejä:
      "Moni kuivattelee omenoita ihan huonelämpötilassa, eli onnistuu niinkin. Omenarenkaat voi ripustaa narulla katon rajaan tai pyykkitelineeseen. Siskoni kuivattelee omenoita sun muuta jääkaapin päällä. Kompressorista tuleva lämmin ilma auttaa osaltaan kuivausta. Joku on kuivannut omppuja kuivauskaapissa, pannuhuonekin on usein ylilämmin tila, takan- tai uuninpäällinen, sähköuuni... Mitä konsteja nyt kultakin löytyy."

      Jos kuivattelet omenoita huoneenlämmössä, kannattaa viipaleet tehdä mahdollisimman ohuiksi - nopeuttaa kuivumista.

      Minulla ei ole muita kuivatustyövälineitä kuin omenapora -halpahalleista saa eurolla :) Senverran vinkkiä, että rinkuloiden leikkaamiseen on paras kevyt ja pieni mutta sahalaitainen veitsi. Kokeile muutamaa ja löydät parhaiten toimivan. Jos kuivatat omenat naruun ripustettuna, ne pitää tietty yrittää leikata renkaiksi.

      Vielä ehdit kuivata monta satsia :) Suosittelen kyllä :)

      Poista
    2. Kuulostaa helpolta, nyt uskallan kokeilla. Ja saunanlauteille menee rinkulat, siellä ne kuivui kanttarellitkin vast´ikään. Sitä omenaporaa en vielä omista - miksiköhän? - mutta nyt meni ostoon. Kiitos ohjeistuksesta ja hyvää viikonloppua! Sienimetsä ja omenasato kutsuu:)

      Poista
  2. Siis , noinko vaan paat pakkaseen lisäämättä mitään ? Kuulostaa hyvälle .)
    Ei muutakun omput uuniin . Pitää lähteä hakemaan pakasterasioita lisää

    Kiitos ihanista ohjeista , aina vaan

    Maarit

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Maarit :)
      No en tietenkään laita sokeria :) En oikein tiedä siitä vanhasta "marjojen päälle sokeria että C-vitamiini säilyy" ohjeesta. (Miten se yleensä on edes mahdollista että se rasian pintaan ripoteltu sokeri jotain tekee siellä rasian pohjalla mötköttäville marjoille..)
      En tiedä enkä viitsi sitä miettiä... Sokeria en kuitenkaan ole ikinä laittanut marjoihin, mehuihin tai soseisiin - siis tietty minulla menevät kaikki pakastimeen - kellarisäilöntä tarvitsee vähän sokeria.

      Omenasoseenkin siis pakastan ihan siltään. Sopii tosi hyvin esim. rahkaan mustaherukan kanssa. Siinä vaiheessa voi sitten lisätä vähän sokeria koko systeemiin jos siltä tuntuu. Puuron, lettujen, pannarin ja maustamattoman jogurtin päälläkin omenasose menee ilman sokeria - kääretorttuihinkin siltään ja tietysti myös rieska- tai kuivakakkutaikinoihin. Omenasose käy vaikka mihin - eikä turhaan kannata lisätä sokeria :)

      Poista
  3. Omistan Crock Pot-padan ja siinä omenasoseen teko sujuu samalla periaatteella kuin sinulla uunissa (silloin kun on omenia, itselläni ei ole omenapuita joten olen omppuystävien ylijäämien varassa)

    VastaaPoista
  4. Voi kun saisi omenoita jostain! Kaveri toi ison muovikassillisen, jonka saimme syötyä parissa päivässä. Ei siis soseeksi jäänyt. Pitänee alkaa kyselemään olisiko jollain ylimääräisiä. Sose kuulostaa hyvältä ja helpolta.

    VastaaPoista
  5. Omenat uunissa:)Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
  6. Kiitos vinkistä! Viime yönä tekeytyi ensimmäinen koesatsi tätä yön yli sosetta ja hyvin onnistui. Ensi yöksi vähän isompi kattilallinen uuniin.

    VastaaPoista
  7. Minä pehmitän omenat kuorineen siemenkotineen kaikkineen mehumaijassa. Sitten kieputan sosemyllyllä. Myllyyn jäävät siemenet ja mahdolliset omenan kannat. Sen jälkeen kattila uuniin. Aika helppoa tämäkin tapa tehdä sosetta ja samalla saa vielä vähän omppomehuakin

    VastaaPoista