perjantai 27. joulukuuta 2013

Yksinkertaisesti - punajuuria

Keittiökiintiö on monelle kokille aika täynnä nyt joulun jälkimainingeissa...  Jos koskaan, niin nyt edullisia kotimaisia juureksia kannattaa kuitenkin hyödyntää. Helpoimmista helpoiten punajuuret voi tarjota näin:


Punajuuret pesaistaan harjaamalla ja kannat nipsaistaan pois. Kattilaan ladotaan punajuuret ja pohjalle lisätään noin 2dl vettä ja ripaus ruususuolaa. Punajuuret kysyvät kannen alla miedossa lämmössä höyrystymällä - mahdollisimman vähän vettä, jotta kivennäisaineet eivät hujahda keittoveden mukana viemäriin. (Punajuuria tai yleensäkään mitään juureksia ei kannata kuoria. Suurin osa tärkeitä kivennäisaineita on kuoressa ja heti kuoren alla.)
Keitä kerralla koko parin kilon punajuuripussillinen - ylimääräiset jääkaappiin - ne voi seuraavina päivinä paistaa viipaloituna voissa siltään tai kevyesi leivitettynä.



Lisukkeeksi uuniranskalaisia: Pesaise harjaamalla (älä kuori) ja pilko parin kilon pussi luomuperunoita (Lidlissä kohtuuhintaisia ja ihan hyviä). Huuhtele ja ravista kuiviksi. Sekoita perunoihin pari ruokalusikallista oliiviöljyä ja mausteita (ruususuolaa, paprikajauhetta, pippurirouhetta...)
Levitä kahdelle leivinpaperilla suojatulle uunipellille. Paista aluksi kiertoilmatoiminnolla 225°C noin 15-20 min. Laske lämpö 150°C ja anna paistua sopivan ruskeiksi - vielä noin puolisen tuntia.


Valkosipulinen kastike: Purkki creme fraichea (Lidl - edullinen ja hyvä) tai smetanaa (Cittari, Deliciest - edullinen). Purista sekaan maun mukaan kaksi-viisi valkosipulin kynttä, lisää ripaus ruususuolaa, rouhittua pippurisekoitusta, reilusti yrttejä (kuivattuja tai tuoreita) ja teelusikallinen etikkaa. Sekoita.

Öljyssä pehmennyttä sipulia. Sipuli viipaloidaan ohuiksi renkaiksi. Pakataan tiiviskantiseen lasipurkkiin. Päälle kaadetaan kylmäpuristettua oliiviöljyä ja lisätään pieni pala raastettua piparjuurta. Öljyä ei tarvitse laittaa paljon - tiiviskantisen purkin voi asettaa välillä ylösalaisin jääkaappiin. Sipuli säilyy hyvin ainakin viikon ja on ihana lisuke leivänpäälle tai lautaselle. Jos tykkäät sipulista, tätä kannattaa aina pitää tarjolla jääkaapissa Purkin pohjalle mahdollisesti jäävän ylimääräisen öljyn voi hyödyntää paistamiseen.



Tämä on yksi meidän suosikkilautasista - aikuisten ja lastenkin vakkariherkkua - edullista, helppoa ja hyvää :)


keitetyt punajuuret / uuniranskalaiset / ranskalaiset perunat uunissa / kylmä smetanakastike / creme fraiche kastike / 

5 kommenttia:

  1. Heippa!
    Tein tuota sipulijuttua jääkaappiin, en tiedä tulikohan liian iso pala piparjuurta... kävin vanhempieni pihalta sitä kuokkimassa maasta ja otin muutaman palasen ja istutin omaankin pihaan :) se olisikin metka juttu jos joulukuun 28 päivä istutettu piparjuuri lähtisi siitä kasvamaan. Maa oli ihan sulaa kyllä, joten mikä ettei. Niin piti kysymäni että onko tuo heti nautittavaa tuo sipulijuttu vai vaatiiko pehmentyäkseen miten kauan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei :)
      Jep - unohdin sanomani että sipuli-öljy-seos saa tekeytyä jonkun tunnin huoneenlämmössä (siis vaikka päivän). Kylmäpuristettu oliiviöljy ei ole ihan paras vaihtoehto - se kun jähmettyy jääkaapissa. Joku juoksevampi öljy käy paremmin mutta itse käytän melkein vain oliiviöljyä kaikkeen.

      Piparjuuri on minullekin yksi haaveprojekti. Viime keväänä vähän tutkailin aihetta mutta en päässyt selvyyteen onko niissä paljonkin erilaisia lajikkeita - siis lähtisikö kaupasta ostettu juurenpala kasvamaan? Ja viihtyisikö näissä kasvuolosuhteissa...
      Mitään parempaa tietoa aiheesta en ole löytänyt - eli kokeilen keväällä jotain Cittarin juurenpalaa.

      Poista
    2. Tuo piparjuuri mitä vanhemmillani on ja mitä nyt omaan maahankin iskin on peräisin mummuni pihasta eli varmaankin jotain vanhaa kantaa, sen paremmin en laijkkeesta osaa sanoa. Maku on kuitenkin hyvä... tai siis maistuu piparjuurelta :)
      Voin kyllä keväällä lähettää palasen sitä sulle jos haluat ( sitä kasvaa aikas isot puskat siellä vanhempien pihassa) kun vaan pidetään mielessä :)

      Poista
  2. Kuulostaa tosi hyvätlä, mutta hhan näin ravintoarvollisessa mielessä, missä tässä on ihmisen tarvitsema proteiinimäärä per ateria (n. 20g puhdasta proteiinia?)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei vaan :)
      Täytyy ihan suoraan sanoa että en kyllä niin tarkasti ikinä ole lautasmalleja miettinyt. Meillä kun on käytössä hapanmaitotuotteet ja paljon papuja, niin uskon että päivän mittaan tulee proteiineissakin aina tavalla tai toisella tarpeellinen määrä kasaan. Ja jos ei ihan virallisessa balanssissa päivä aina ole, niin noin yleisellä tasolla kuitenkin.

      Kiitos hyvästä huomiosta :)

      Poista