torstai 1. elokuuta 2013

Tapioka-vadelma herkku - gluteeniton

Vadelman parasta satoaikaa ja testaamista odottelevat tapiokahelmet - niistä jälkiruoka.

Kokeiluun pääsivät  tänään Asian food kaupasta löytämäni tapiokahelmet. Kauppiaan valmistusvinkki kaikessa yksinkertaisuudessaan kuului näin: Keitä helmet vedessä, kaada vesi pois ja lisää kookosmaito. Ohje oli juuri näin tarkka :)

Tähän juttuun kirjoittamani keitto-ohje on nyt siis ensimmäisen koekeittiö-kokeilun tulos. Lisäsin keittoveteen ripauksen suolaa. Pelkkä tapioka-kookos-jälkkäri tuntui hiukan valjulta ja jalostin ohjetta tuoreilla vadelmilla, vaahterasiirapilla ja kaakaonibseillä

Tarjosin tapioka-kookos-seoksen lämpimänä - päälle jääkaappikylmät vadelmat ja pieni loraus vaahterasiirappia.

Näin ensiarvion perusteella tapiokahelmet ovat kiinnostava tuote: Ne ovat edullisia (400g pussi 1.40), gluteenittomia ja monikäyttöisiä. Hajuttomat ja mauttomat tapiokahelmet voi maustamalla virittää sekä suolaisiin- että makeisiin tarjottaviin. Seuraavan setin kokeilenkin jääkaappikylmänä ja hiukan erilaisilla mausteilla - ainakin tuore inkivääri tuli mieleen...
Tapiokahelmet ovat lienee monelle uusi tuttavuus. Rakenne muistuttaa perunasuurimoa - isoa sellaista. Ovat siis senverran neutraalia syötävää että niitä uskaltaa kuitenkin tarjota kaikenikäisille ruokavieraille.
Tapiokahelmiä löytynee varmimmin etnisistä ruokakaupoista.

Noin neljä annosta
1l vettä
1/4tl ruususuolaa
2dl tapiokahelmiä
2.5dl purkki kookosmaitoa

2rkl vaahterasiirappia
2rkl kaakaonibsejä
4dl tuoreita vadelmia
(2dl tuoreita mustikoita - Lempi halusi tehdä kuningatar-seoksen :)
Yrtti-iison lehtiä silputtuna (valkoiset kukat ovat kauniita mustikoiden päällä)

Tapiokahelmet ja ripaus ruususuolaa lisätään kiehuvaan veteen. Keitetään miedolla lämmöllä kannen alla noin 30 min. Puolen tunnin keittoajan jälkeen sammutetaan virta ja jätetään helmet kuumaan veteen hautumaan vielä reilun vartin ajaksi.Ylimääräinen keittovesi kaadetaan pois lävikön läpi ja huuhtaistaan helmet kylmällä vedellä. Helmet takaisin kattilaan, sekaan kookosmaito. Lämmitetään sekoitellen ja keitellään miedolla lämmöllä vielä muutama minuutti - kunnes kookosmaito on sakeentunut..
Jaetaan annoskulhoihin. Päälle vadelmat (mustikat), ihan pieni loraus vaahterasiirappia ja lusikallinen kaakaonibsejä.



Keitetyt "kalansilmät" ovat noin 1cm halkaisijaltaan.






Lapset virittelivät aineksista omannäköisiä annoksia :)


9 kommenttia:

  1. Jo on villin näköisiä silmiä! :D Eipä ole moisia tullut ikinä tiettävästi ainakaan syötyä. Se kiinnostaa, että millainen noissa on suutuntuma? En nyt millään pääse tuosta limaisesta kalansilmä mielikuvasta eroon... :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Saara :)
      Lapset sen kalansilmäefektin heti huomasivat :) Minusta ne näyttivät hauskalle vedessä keittämisen jälkeen kun olivat läpikuultavia (keskellä valkoinen kohta). Kookosmaidossa kiehauttaminen muutti helmiä hiukan taas valkoisemmiksi.

      Suutuntuma on Helmi-ryynejä vastaava, mutta koko isompi. Pinta oli "limainen" mutta ihan siis vain tärkkelyksestä nihkeä :D
      Keitto-ohje oli todellakin suurpiirteinen... Mutulla päädyin tähän. Vedessä keittämisen jälkeen helmet olivat ehkä vielä keskeltä liian napakoita ja nahkeita. Kookosmaidossa kypsyivät mielestäni aikalailla sopiviksi - al dente.

      Pelkkää tärkkelystä nämä ovat, eli eivät siis mitään terveysruokaa... Tuoretta vadelmaa vaan on nyt ihan mahdottomasti (pari viikkoa olen sitä rymynnyt puskista sangon päivässä) ja hiukan jopa äklömakeana se tarvitsee jotain netraalia seuralaista - ihan siltään sitä ei tule syötyä. Vaniljakastiketta en oikein osaa yhdistää vadelmiin - kookos tuntui toimivan paremmin.

      Etpä tässä korkealta putoa vaikka yhden pussin ostatkin kokeiluun :D Jyväskylässä pussi kustansi 1.40e - eiköhän sitä hintaluokkaa ole muuallakin.
      Ihan mielenkiintoinen vaihtoehto ja keskustelua herättävä jälkkäriaines - varmasti monikaan ei ole näitä aiemmin lautasella nähnyt.
      Se myös plussana että ovat nyt marja-aikaan vaihtoehtoinen lisuke tuoreille marjoille.

      Poista
  2. Hmm.. kulostaa epäilyttävältä , hahaa
    Testiin menee kuitenkin , toi jälkkäri siis ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Maarit :)
      Sopivat kyllä hyvin tuoreisiin vadelmiin. Sinulla on minua enempi visuaalista silmää, saat näistä varmasti viriteltyä vielä jotain hauskemman näköistä settiä.

      Toisaalta olisivat nimenomaan hauskoja tarjottavia läpikuultavina. En tiedä miten kävisi jos jotenkin öljyn ja mausteiden kanssa näitä tuunailisi. Tuli sekin kyllä mieleen mutta tuore inkivääri puuttui. Palaan aiheeseen :D

      Poista
  3. Näyttävät aika jännälle. Olen noista lukenut ja elokuvistakin on tuttu tapioka-vanukas; en tiennytkään, että ne on noin isoja palluroita o_O Pitääpä pitää silmät auki, kun seuraavan kerran menen isompaan kaupunkiin, jossa on noita aasialaisia kauppoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Merikukka :)
      Minulla ei ollut mitään aiempaa havaintoa aiheesta. Googlailin jenkkisivustoja ja kuvista en ainakaan heti löytänyt näin isoja helmiä minäkään.
      Keitin helmiä parikin satsia samalla kertaa. Jätin toisen erän kokeeksi jääkaappiin. Tänään testaan josko vanukas onnistuu "jemmahelmistä".
      Ihan hauska ja edullinen lisuke marjoille.

      Poista
  4. Minusta ovat kauniita nuo helmet, ainakin tuossa kuvassa, jossa helmet ovat kattilassa ja hohtavat. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei vaan :)
      No niin ovat minunkin mielestäni. En vaan voi vastustaa kiusausta kokeilla virittää niistä joku suolainen "kalansilmä" lisuke :)

      Poista