sunnuntai 30. kesäkuuta 2013

Pinaattihöystöllä täytetyt letut - gluteeniton




Sadepäivän terassilounas - täytetyt gluteenittomat ohukaiset tattarijauhoista.

Lettutaikinan perusohje

1l nestettä (maito, kurpitsasose, hera, päivänyli kermat... tai mikä tahansa sekoitus edellämainituista...)
2-4 munaa
4-5dl jauhoja (itse käytin pelkkää Keskisen myllyn tattarijauhoa)
1/2dl öljyä tai sulatettua voita (tälläkertaa saffloriöljy)
Ripaus suolaa

Letut paistetaan voin ja öljyn seoksessa mahdollisimman löysästä taikinasta jotta niistä saadaan ohuita ja rapeita.
Taikina kannattaa sekoittaa muutama tunti ennen paistamista, jotta jauhot ehtivät turvota. Eikä haittaa mitään vaikka taikinaa tekee kerralla isommankin satsin jääkaappiin - säilyy ja vain paranee vaikka odottelisi jonkun päivän.
Meillä ei lettuja tehdä oikeastaan ollenkaan muuten kuin kesällä, ulkona ja kaasugrillissä. Levylle mahtuu kerralla neljä aika isoa lettua ja rasvan käryt jäävät harakoille.


Pinaattihöystö täyte:
5l tuoretta pinaattia (noin 300-500g ryöpättyä pakastepinaattia)
3 sipulia
5 valkosipulin kynttä
2rkl öljyä
1 Creme Bonjour mustapippuri tuorejuusto
100g Aura-juusto (noin puolikas paketti)
Ripaus mustapippuria
Tarvittaessa hiukan maitoa tai kermaa ohentamaan seosta

Pilkottuja sipuleita ja valkosipulia freesaillaan pehmeiksi öljyssä miedolla lämmöllä. Kun sipulit ovat läpikuultavia, sekaan lisätään ryöpätty ja pilkottu pinaatti. Hetken hauduttelu - sekaan juustot ja mausteet. Tarvittaessa hiukan maitoa tai kermaa.

Testailimme lettuja kahdella tavalla:
Täytettä lisätään pari lusikallista letun toiselle reunalle. Kääritään rullaksi, lisätään hiukan Musta leima juustoraastetta ja kuorrutetaaan uunissa muutaman minuutin - kunnes juusto saa väriä. Tarjoillaan salaatin kanssa.


Täyte, salaatti ja muuta pikku höystöä lisätään letulle lautasella. Rullataan ja syödään pois. Jokainen saa lisätä mieleisiään täytteitä.


Hyviä molemmat, mutta uunissa juustolla kuorrutetut voittivat kumpi-on-parempi-äänestyksen :)

Halusin kokeilla korianterin ja suppilovahveroiden liittoa. Teinkin letuille myös toisen täytteen samaan pinaattihöystö pohjaan.

Suppilovahvero-korianteri-pinaattihöystö.

Noin 2dl kuivattuja suppilovahveroita ja pikku puntti tuoretta korianteria.
Kuivattuja suppiksia liotetaan hetki. Pyöritellään kuivalla pannulla miedossa lämmössä. Kun neste on haihtunut, lisätään nokare voita ja silputtu korianteri.
Otin erilleen osan pinaatti-sipuli-höystöä (ohje ylempänä jutussa) ja sekoitin sen sieniin.

Mielestäni tuore korianteri sopi mainiosti höystöön. Korianterin aromi on tottumattomalle hiukan haastava, mutta kun siihen oppii, se tuntuisi sopivan lähes vaikka mihin.




Päivän salaattisekoitukseenkin lisäsin ison nipun korianteria.

Sadepäivän terassitunnelmia markiisin alla.




Suosittelen myös näitä:
Tattari-suppilovahvero-lettuset
Tattari-pinaatti-lettuset
Tattari kääretorttu
Tattari kuivakakku
Tattari-pinaatti-keitto
Tattari cracker

Tattari
-alentaa verensokeria
-vähentää veren kolesterolia
-sisältää kaikki kahdeksan olennaista aminohappoa
-hyvä proteiininlähde (proteiinipitoisuus 13-17%)
-hyvä antioksidanttien lähde
-sisältää runsaasti B1- ja B2-vitamiineja
-hyvä mineraalien lähde


tattariletut / tattariohukaiset / täytetyt ohukaiset gluteeniton / gluteenittomat täytetyt ohukaiset / sienitäyte letuille / lettutaikina gluteeniton / mitä ohukaisten täytteeksi / ohukaiset tattarijauhoon / letut tattarijauhoista / pinaattitäyte letuille / sienitäyte letuille /

4 kommenttia:

  1. On sinulla yrtti poikineen kasvamassa puutarhassasi. Kaunista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on... Ruukut ovat jotenkin vaan niin kauniita. Metsästelen vanhoja saviruukkuja kirppareiltakin mutta aika harvoin löytyy. Nyt täytyisi tietty käydä koluamassa puutarha-alet josko siellä joku ihanuus osuisi kohdalle :)
      Yrtit on niin kätevä heittää syksyllä valeistutukseen ja nostaa taas keväällä takaisin ruukkuihin. Ihan perus ruohosipuli tai mintut ovat kauniita ja valmiit juurakot vihertyvät keväällä hetkessä.

      Poista
  2. Upea kesäkeittiö teillä! Ja herkullisilta näyttävät nuo letut. Mulla ei oo tullu edes mieleen paistaa lettuja tuossa kaasugrillin "tasolla", pitänee testata ihan ensitilassa. Kiitos vinkistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Eija :) Vielä vähän työn alla jokunen juttu tässä terasikeittiössä mutta on se kätevä.

      Ei vitsi - et ole paistanut lettuja siinä... Meillä kaasugrillissä ei paljon muuta tehdäkään :) Ihan paras siihen hommaan - pohja on rautaa niin letut paistuu tosi rapeiksi ja ihan erilailla kun keraamisella pannulla. Sisällä kun lettuja kärventää niin siinä mikään liesituuletin auta - koko katto pitäisi räjäyttää alta pois että käryt lähtee...

      Poista