keskiviikko 2. lokakuuta 2013

Vielä kerran

Kesäkurpitsat kasvimaalla eivät vielä ole antaneet talvelle periksi - enkä minäkään sitten tietysti malta vielä lopettaa kesäkurpitsajuttuja :)

Tämän keiton valmistusvaiheita en kuvannut - oli niin kauhea nälkä kun kiireessä väsäsin ruokaa pöytään. Mutta kun Lempi-tytär kommentoi että "Tää on ihan paras niistä sun kesäkurpitsavirityksistä", niin pikainen ohjevinkki nyt sitten teillekin. Niin ja jos oma kesäkurpitsasi on jo lopettanut satokauden, Cittarista sitä herkkua saa tänään tarjouksena 1e/kg.

Kookos-kesäkurpitsa sosekeitto

2 keskikokoista (aika isoa) kesäkurpitsaa
100g pinaattia (Lidlin pakastealtaasta löytyy edullista luomupinaattia)
3rkl oliiviöljyä
3 isoa sipulia
3 valkosipulinkynttä
3cm pätkä tuoretta inkivääriä
1/2 pienestä tuorechilipalosta (kestää hyvin pakastuksen)
3-4tl Herbamare maustesekoitusta (tasaisia lusikallisia - ja tietysti maun mukaan :)
1 purkki (2dl) kookoskermaa

Lohko sipulit ja valkosipulinkynnet. Pilko tuore inkivääri ja chilipalko. Pyörittele kaikkia hetki kattilassa öljytilkassa. Kun maut ovat irronneet, lisää pilkottu kesäkurpitsa, jäiset pinaattipalat, Herbamare ja vettä kasvisten tasolle. Levy täysille kunnes soppa kiehuu - laske lämpöä ja anna kiehua hiljalleen kunnes kasvikset ovat pehmentyneet (noin 20-30min). Soseuta sauvasekoittimella ja lisää sekaan kookoskerma.
Lautaselle ruohosipulisilppua (sitäkin saa kasvimaalta vielä pitkään) ja nokkosensiemeniä.

Pinaattti kesäkurpitsakeitossa oli ihan extempore-heitto, mutta meni seassa hyvin. Rautapitoista pinaattia muutenkin kannattaa ujutella ruokien sekaan. Pakastepinaatti on niin kätevä lisuke, että sitä kannattaa pitää pakastimessa jemmassa aina.

Edullinen, gluteeniton, maidoton, terveellinen, helppo ja nopea oli tämä lounas - tulinen chili sopi hyvin kookosmaidon makeuteen. Lämmittävä, tuhti sosekeitto on ihan täydellistä kolean syyspäivän ruokaa. Tämä soppa oli lasten mielestä ihan erityisen hyväkin - niin minunkin mielestä :)

Yhteistyössä: Olympus - Pen Lite E-PL5

6 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen ohje... Joko olet kokeillut kesäkurpitsa-tillikeittoa?

    http://dzinninajatuksia.blogspot.fi/2011/12/kesakurpitsa-tillikeitto.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei :)

      Tunnustan - en ole vielä saanut aikaseen... Täytyy käydä katsastamassa tillipenkki josko vielä löytyy aineksia.

      Poista
  2. Mä vasta aloittelin näillä kesäkurpitseresepteillä-juurikin postasin tänään tehdyistä kesäkurpitsapihveistä,tätä keittoa voisikin kokeilla viikonvaihteessa,kiitos ohjeesta:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä sinullekin - taidankin tänään pyöräyttää yökylään tulevalle ystävälle kasvispihvit :)

      Poista
  3. Tämä menee ehdottomasti minunkin kattilaan. Jääkaapissa odottaa edelleen lyömäaseen kokoinen ja 3 pienempää (suurta) kesäkurpitsaa, jotka kurppiinsa kyllästynyt ystäväni eilen toi tuliaisiksi. Hän ei kuulemma halua nähdä enää ainuttakaan :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Ansku :)
      Minä en kyllästy kesäkurpitsaan ikinä - enkä marjapuuroon :)

      En minäkään aina henno poimia kesäkurpitsoita suositeltavan - eli parinkymmen sentin mittaisina. Aika usein ovat niitä luolamiehen nuijakokoa minullakin. En ole nähnyt siinä mitään ongelmaa - höttöiset sisustat sinne vaan sopan sekaan - eivät tunnu missään bamixin jälkeen siemenetkään.

      Poista