torstai 7. elokuuta 2014

Mustikkapiirakka - gluteeniton



Maailman helpoin mustikkapiirakka valmistuu tällä ohjeella: laita lapset tekemään :)
Meillä innokas marjastaja & leipuri Lempi vielä tekee hienon blogipostauksenkin aiheesta - eipä tarvitse äidin kuin kääntyä kotona, täyttää jääkaappi mustikoilla ja taas pääsee takaisin metsään...

Helppo, vähäsokerinen ja -rasvainen, gluteeniton mustikkarahkapiirakka.

100g voita
½ dl intiaanisokeria (Masajo)
1 muna
1dl tattarijauhoa 
1dl tattarihiutaleita 
3rkl perunajauhoa
2tl leivinjauhetta

250g maitorahkaa
1muna
2tl vaniljasokeria

5dl mustikoita

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna hyvin vispaten. Lisää erillisessä kulhossa yhdistetyt kuiva-aineet.
Taikina on pehmeää ja se on helppo levittää piirasvuokaan nuolimella.

Kaada päälle marjat. Sekoita maitorahka, muna ja sokeri. Kaada mustikoiden päälle. Uuniin noin 175 astetta, noin 1 tunti.
Ohje lyhentäen kopsattu Lempin blogista.

Mustikkapiirakan kuvallinen ja perusteellinen ohje Lempi-tyttären kirjoittamana.



Tilanne on täällä taas se ikuinen syksyn tuska - pakastimiin ei enää mahdu... Eletäänkin täällä koko perhe suomalaista sesonkidieettiä - tuoretta mustikkaa viisi kertaa päivässä. Mustikka on tietty sokeripitoinen raaka-aine, mutta en usko että sitä voi liika-annosta saada näin kuuriluontoisesti. On meillä toki jotain muutakin pientä siinä sivussa närpitty - mutta viisi kertaa päivässä iso lautasellinen mustikoita, lisänä pari lusikallista rahkaa, luonnonjogurttia tai kermaa.

Sen verran voin mustikan ylensyönnin vaikutuksesta sanoa, että ainakin se on piristänyt ihan valtavasti - herään aamuaurinkoon ennen "ylösnousua". Vatsakaan ei ole ollenkaan tukossa vaikka mustikalla pitäisi olla vatsaa kovettava vaikutus.

Perattu mustikka säilyy jääkaapissa hyvänä ainakin pari päivää. Nyt mustikat alkavat olla jo niin meheviä, että osa väkisinkin liiskaantuu kerätessä tai sangossa. Perkaamisen jälkeen huuhtaisenkin marjat vielä lävikössä kylmällä vedellä - minulla on tuntuma, että siten säilyvät jääkaapissa raikkaampina. Sangollinen tuoreita mustikoita heilahtaa tosin tällä porukalla parissa päivässä

Mustikkaa voi poimia syömämarjaksi hyvin vielä syyskuussakin puolukka-aikaan. Pakastukseen kannattaa mielestäni suosia alkusadon napakampaa marjaa.

mustikkarahkapiiras mustikkapiiras mustikkapiirakka ohje resepti helppo gluteeniton

5 kommenttia:

  1. Eiköhän mustikoiden sisältämät sokerit ole kulutettu jo mustikoita kerätessä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ansku :)
      Ehkä ne sitten on - mutta entäs se evässuklaapatukka ja kerma mustikoiden kyytipoikana... Meillä on vähän paha tapa panostaa eväisiin sen verran antaumuksella ettei touhussa ainakaan kalorivajeen puolelle pääse :D

      Poista
  2. Ei ihme, että vatsa toimii! Mustikka kovettaa vatsaa vain kypsennettynä, kypsentämättömällä on ihan päinvastainen vaikutus.

    Ekakertalainenkin osaa aivan varmasti tehdä ihanan mustikkapiirakan, kun lunttaa Lempin ohjeesta, on niin hyvä ja selkeä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)
      Välitän terveiset Lempille.
      Aha - enpäs ole tuota mustikka-aihetta sen kummemmin miettinyt - että siis vain keitetty mustikka kovettaa vatsaa. Kiitos tiedosta :)

      Poista
  3. Voi kiitos! Minulla todettiin keväällä keliakia, ja juuri tämänkaltainen mustikkapiirakka on jäänyt nyt syömättä monessa kyläpaikassa. Mikä ihanuus, ettei peli olekaan menetetty! Muutenkin suurkiitos upeasta blogistasi, jonne päädyin etsiskellessäni nokkosten siemenille keruu- ja käyttövinkkejä. Loppukesän terkuin, Sari

    VastaaPoista