sunnuntai 13. tammikuuta 2013

Riisilaatikko - gluteeniton

Idea tähän kiinnostavaan uuniruokaan löytyi Iskä kokkaa-blogista. En enää muista mitä kautta löysin blogiinsa jokunen päivä sitten, mutta siltä istumalta juutuinkin sitten lueskelemaan tarinoitaan ja toki reseptejäänkin pitkän tovin. Kirjoittaja, reilu viisikymppinen mies kertoo avoimesti ja koskettavasti omia taustojaan kotikokkaajana. Käykää ihmeessä tutustumassa tekin ja huomaatte että maailma näyttää taas asteen paremmalta paikalta :)



Ohjeen perusteella tämä riisivuoka näytti aikalailla täydelliseltä setiltä: Ainesosat löytyvät käytännössä aina perusvarastoista, edullinen, helppo arkiruoka + että ohje ihan pakottaa kehittelemään uusia versioita :)
Tämän ensimmäisen testiversion tein suunnilleen alkuperäisen ohjeen mukaan. 
Seuraavaan settiin lisään mausteita reilummin, sekaan aion kokeilla myös erilaisia juustoja (rae- tai homejuusto). Myös munien määrää voisi vähentää (ehkä) kahteen.

Maksaton maksalaatikko a'la Harmony ja siitä nyt oma, hiukan oiottu versioni:

Riisilaatikko 
3dl riisiä (irto- tai puuroriisin sijaan käytin kaapista löytynyttä Basmati-riisiä)
3dl vettä
3 sipulia (hiukan enemmän kuin iskän ohjeessa)
1/2dl rusinoita (tämä puuttui alkuperäisestä ohjeesta, mutta löytyy kuitenkin laatikosta)
1/2dl siirappia (hiukan vähemmän kuin iskän ohjeessa)
2 tl suolaa (itse laitan aina kaikki mausteet näppituntumalla)
4rkl meiramia
2tl paprikajauhetta
4 munaa
6dl maitoa


Huuhdellut riisit kiehautetaan puolikypsiksi vedessä. Pannulle iso nokare voita ja loraus kylmäpuristettua oliiviöljyä. Kun sipulit ovat freesaantuneet, lisätään riisi. Pyöräytin myös mausteita hetken pannulla.


Munamaidon voi vispata valmiiksi paistokulhossa ennen riisiseoksen lisäämistä ja taas säästyy tiskiltä yksi sekoitusastia...



Munamaitoseosta on reilun-näköisesti mutta puolikypsä riisi tarvitseekin nestettä. Uuniin 200 astetta kunnes neste kiehuu (reilu vartti), lasketaan lämpö noin 150 asteeseen ja vajaa tunnin haudutus.


Uunista ulos.


Rakenne on hyvin "maksalaatikkomainen". Seuraksi sopiikin hyvin puolukkahillo. Mies paistoi omaan annokseensa lisäksi hiukan hirvenlihalastuja jotka haudutti kookoskermassa. Tämä pehmeän makuinen riisilaatikko käy hyvin myös liharuuan seuraksi.


kasvislaatikko gluteeniton / uuniruoka kasvissyöjän / riisilaatikko / kasvissyöjän maksalaatikko / 

7 kommenttia:

  1. Nyt täytyy todeta, että yksi oudoimman kuuluisista ruuista vähään aikaan! :D Mutta ihanhan tuo näyttää hyvältä, voisi vaikka kokeilla! Ainekset ainakin löytyy aina kaapista. Pitääpä kurkata tuo blogi, vaikuttaa kivalta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No silläpä herätti minunkin mielenkiintoni. Tämä versio oli mielestäni hyvin neutraali. Sopiva lisukkeeksi. Seuraavaa satsia maustan reilummin ja virittelen siihen jonkun uuden maun... En tiedä vielä minkä :D

      Iskän blogi on kyllä tutustumisen arvoinen. Ruokaohjeita laidasta laitaan ja vilpittömiä ajatuksia arjen kiemuroista.

      Poista
  2. Ihan tuli herkkä mieli tuosta johdannosta. Niin nätisti esittelit blogini. Hyvää kevään odotusta kaikilla lukijoille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle mukavasta blogista ja monipuolisista resepteistä :) Sait minusta vakiovieraan :)

      Poista
  3. Muistuttaa melkoisesti aika usein tekemääni lohiriisilaatikkoa. Mausteet vähän poikkeaa ja siihen tulee lisäksi lohta. Syödään ryyditettynä voisulalla ja sitruunamehulla. Nam! Se on tosi hyvää, joten tämänkin varmasti toimii!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho :) Minä en ollut koskaan aiemmin törmännyt suolaiseen riisi-maito-muna-uuniruokaan. Varmasti tuo sinunkin settisi toimii. Voisin minäkin kokeilla vaikka taimenen kanssa kunhan ukot pääsevät taas kalaan. Kiitos vinkistä itseni ja muiden lukijoiden puolesta :)

      Poista
    2. Ihana nähdä tutunoloinen ohje. Itse olen talvipakkasilla tehnyt tätä joskus pyöreistä täysjyväriisistä, jolloin on tosi ruokaisaa ja lämmittävää, keitinveden joukkoon kasvisliemikuutio, en muuta suolaa. Laitan siihen Tartex kasvistahnan yrttisen, 200 g tuubi.Se korvaa sen maksan, (yäk).Muuten samoin kuin Sinulla, vähemmän mausteita ja siirappia kylläkin. nannaa on. upea on blogisi, sieltäpä vinkkejä löytyykin.

      Poista