maanantai 8. lokakuuta 2012

Nopeat punajuuripihvit - gluteeniton



"Keitä punajuuret..." Älä keitä punajuuria.
"Kuori punajuuret..." Älä kuori punajuuria, jos ne ovat tuoreita ja ohutkuorisia. Eniten ravintoaineita, mm. tärkeää rikkiä on kuorissa ja aivan kuoren alla.
"Raasta punajuuret..." Älä raasta punajuuria. Heitä punajuuret muutamaan osaan pilkottuna sauvasekoittimen lisäosakippoon. Parin sekunnin surautus ja raaste on siinä :)

Punajuuripihvit ovat ihan sitä parasta syys- ja talviruokaa. Usein into niiden valmistamiseen hiipuu reseptien muutamaan ensimmäiseen riviin; Pese, kuori, keitä, raasta...  Vieläkään ei ole pihvitaikina edes aluillaan...

Punajuuria oli Cittarin tarjouksena pari viikkoa sitten. En nyt ihan satavarmasti muista, mutta olikohan 1€/2kg pussi... Jokatapauksessa edullisia ovat olleet, koska minulla on niitä niin hirmuinen kasa ;)

Punajuurten käsittelyyn tarvitset suojahanskat. Niitä ei kannata ostaa apteekista. Esim. Tokmannilla 100 parin pakkaus on noin 3€, apteekissa noin 10€.

Pihviainekset, noin määriä:
5 punajuurta
2dl kaurahiutaleita (gluteenittomia)
2dl kiehuvaa vettä
1 kasvisliemikuutio
2 munaa
1 sipuli
Pala fetajuustoa
Ripaus ruususuolaa ja jauhettua mustapippuria
Silputtua persiljaa, ruohosipulia ja sinimailasen ituja

(TÄSSÄ linkissä päivitetty versio punajuuripihveistä - vielä helpompi ja mielestäni parempikin rakenteeltaan ja maultaankin. Tai oikein laiskana päivänä voit valmistaa punajuuret NÄIN :)

Leikkasin punajuurista kannat pois, pesaisin harjalla ja lohkoin muutamaan osaan. Palat bamixin kulhoon ja pari lyhyttä pyöräytystä, valmista silppua sekunneissa.



 

Kiehautin keittimessä pari desiä vettä. Lisäsin sekaan kaurahiutaleet ja kasvisliemikuution. (Myös ylijäänyt puuro sopii tähän tarkoitukseen oikein hyvin.)

Kasvisliemikuutio sekoittuu helposti kuumaan vesi-kauraseokseen.

Punajuurisilppu, hienoksi pilkottu sipuli ja kaikki muutkin ainekset lisätään kaurahiutaleiden sekaan. Pyöritellään tasaiseksi.

Fetajuusto, alfalfa ja ruohosipulisilppu. Eiliseltä ylijääneitä salaattiaineksia, sekaan tälläkertaa nekin.

Silppusin idut saksilla, sekottuivat taikinaan helpommin.

Pihvit paistetaan voissa / gheessä sopivan ruskeiksi. Paistamiseen käytetään suhteellisen mietoa lämpöä, jotta raaka punajuuri ehtii kypsyä. Punajuuriraaste saa kuitenkin mielestäni jäädä hiukan rapsakaksi.

Lisukkeena tarjosin eilisiä uunijuureksia. Kastikkeeksi punajuuripihveille olisin kaivannut tuhtia smetana- tai kermaviilikastiketta. Niitä ei nyt kaapissa minulla ollut... Toisella kertaa sitten :)

Punajuuripihvien ohjeita löytyy googlaamalla vaikka kuinka. Niiden aineksia voi soveltaa näihin pikapihveihin jos monivaiheinen alkuvalmistelu ei innosta :)
Esim. Aura-juusto tai vuohenjuusto ovat herkullisia punajuuripihvien seassa. Monet lisäävät perunaa, senkin voi lienee silputa sekaan bamixin kipossa. (En ole kokeilllut, mutta ei peruna punajuurta kovempi juures ole.)

Laitoin tälläkertaa juuresraasteen sekaan kaurahiutaleita. Kaurahiutaleilla jatketut juurespihvit ovat hiukan normaalia helpommin hajoavia. Kääntämisessä käytinkin pientä veistä lastan apuna.

Jälkikirjoituksena pieni lisävinkki. Kokeilin jokunen päivä sitten psylliumia kasvispihvien sidosaineena. Toimi ihan tosi hyvin. Psylliumium-kasvispihvit ovat gluteeniton vaihtoehto. Myöskään kananmunaa ei tarvinnut lisätä. Suosittelen kokeilemaan :)




Pieni tietoisku punajuuren ravintoarvoista:

Punajuuren loistavia ominaisuuksia: Kivennäisaineiden valikoima on runsas. On kaliumia, magnesiumia, kalsiumia, natriumia, rautaa, kuparia, sinkkiä. Vitamiinivalikossa ovat mukana A-, B- ja C-ryhmän vitamiinit, B-ryhmän erityisyytenä veren punasolujen muodostumiseen vaikuttava, ravinnossa harvinaisempi folaatti. 

Punajuuressa on runsaasti kuituja, joita tarvitsemme paksusuolen bakteerikannan hoitamisessa, näläntunteen säätelyssä sekä kolesterolin ja verensokerin tasapainottamisessa. Kuidun lisäksi myös suuri osa tärkeitä ravintoaineita on kuoriosassa. 

Punajuuri on erityisen hyvä flavonoidilähde.

Lähde: Sivistys.net

helpot punajuuripihvit / nopeat punajuuripihvit / punajuuri resepti / paras punajuuri ohje / 

13 kommenttia:

  1. namnamnam! :p tuee niin vesikielelle kun aktto nää kuvat,ihana blogi! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Stiina :)
      Hyviä olivat. Ostin punajuuria hirmu kasan jo pari viikkoa sitten. Siitä lähtien olen niitä tuijotellut ja haaveillut punajuuripihveistä. Lapset eilen pyysivät vuohenjuusto-punajuuripastaa. Se on kanssa ihan erityisen hyvää :)

      Poista
    2. Ihanaa Johanna, rakastan punajuurta, joten tämä ohje tulee kokeiltavien listalle. Meillä koko poppoon herkkua on vuohenjuusto-punajuurisalaatti: http://badmamaskitchen.blogspot.fi/2013/09/rosmariinilla-maustettu-punajuuri.html. Löytyykö pastaohjeesi blogista? Ryhdynpä etsiskelemään…

      Poista
  2. Ihana ohje, kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Virpi :)
      Siitä vaan lähdet virittelemään oman versiosi :)

      Poista
  3. Sellaisen vinkin olen eräältä asiakkaalta (ihan tohtorismies ; )) kuullut, että jos juo raakaa punajuurimehua niin aina omena kyytipojaksi. Punajuuren "joku haitallinen osa", en muista mikä kumuloituu. Vaikka yleensä suositellaan ettei kasviksia je hedelmiä syötäisi yhtäaikaan, niin lienee poikkeus tämä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin olen hiukan opiskellut tuota eri ruoka-aineiden yhdistämistä, emäs-happo-tasapainoja ym. Siihen liittyen, Ann Wigmore ohjeistaa että viikuna, omena ja meloni ovat "vihanneshedelmiä", eli niitä voisi käyttää yhdessä juuresten ja vihannesten kanssa myös raakaravinnossa.

      Ei tule nyt minullekaan mieleen mikä olisi ainesosa, jonka omena kumuloi raa'asta punajuuresta... Nitraatti nyt on tietääkseni ainut punajuuren haitallinen lisuke. Onko niin, että hapan omena jotenkin vakuttaisi nitraatin imeytymiseen tai muuntumiseen nitriitiksi...?
      Jos linjoilla on joku asiasta tietoinen, niin kiitos jos viitsit kommentoida :)

      Poista
  4. Heipä hei Johanna !
    Preferitan blogin kautta löysin tämän sinun blogisi ja koukkuun jäin heti.
    Päivittäin käyn täällä lueskelemassa niin uusia kuin vanhempiakin postauksiasi .. olen niin tykästyny .. olen tosi huono kommentoimaan mutta nyt on aihetta .. ihana innostava blogi .. kiitos että täällä saa vierailla vapaasti :-) syysterveisin marjatta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Marjatta ja oikein iso kiitos ihanasta kommentista :)
      Ihan sama vaiva minulla, vierailen päivittäin monessa ihanassa blogissa, mutta harvoin itsekään jätän viestejä... Välillä kyllä mietin että pitäisi laittaa heille kaikille mukaville naisille juuri tämän kaltainen viesti. Mukana ollaan, vaikka vaan hiljaa takarivissä :D

      Mukavia syyspäiviä sinullekin :)

      Poista
  5. No kun mielestäni ei ollut nitraatti... Tuosta melonista muuten olen lukenut että sitä ei pitäisi yhdistellä minkään kanssa, sotkee ruoansulatuksen... : ) Muistatko tällaista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt kun sanot, niin muistan kyllä puhetta melonista. Siitä puhuttiin muistaakseni enemmänkin happo-emäs-tasapainoa käsittelevässä kirjassa. Se on nyt ystävillä kierroksella, en pääse tarkistamaan asiaa :)

      Myös Elsa Ervamaan Elävä ravinto - kirjassa mainitaan meloni lyhyesti: Melonit on syötävä aina omana aterianaan ja tyhjään vatsaan. Tarkemmin hän ei asiaa perustele vaikka Wigmorenkin oppeja siteeraa ja Wigmore yhdistää melonin vihanneksiin :)

      On nämä ruokajutut semmoinen suo, että sinne kun lähtee tarpomaan niin uppoaa ja syvään :D Mielenkiintoisia kyllä ovat kaikki teoriat.

      Poista
  6. NIin, tuon meloninasian olen kokenut karvaasti, maha tulee kipeäksi jos syö vaikka Rosson salaattipöydästä raasteiden kera. Ruoaksi yleensä valitsen tomaattikeiton siellä ja se ei tee mahaa kipeäksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulle veriryhmädieetin mukaan tomaatti on se yksi pahimmista :)
      Monenmoista teoriaa olen lueskellut näistä ravintojutuista. Jos yhden saan nostaa yli muiden, ihan vain oman kokemuksen kautta, niin veriryhmädieetin. En mitenkään orjallisesti sitä noudata, mutta pääpiirteiltään on niin jo pinttynyt takaraivoon, että ohjaa kieltämättä valintoja.

      Myöskin tehotuotettu liha on jäänyt pois jo aikoja sitten. Luomulihaa (riista tai lähijärvikala) syön satunnaisesti silloin kun sitä on tarjolla, tuoreena :)

      Raakaravinto, tai ehkä vielä enempi elävä ravinto ovat minulla kiinnostuksen kohteina nyt. Silläpä niitä kaaleja ja kurkkuja hapattelen ja itujani viljelen :)

      Poista